Rahsia Tangisan Bayi

Apabila seseorang stress, otak memproduksi lebih banyak hormon yang dikenal dengan Cortisol. Akhbar UK Guardian melaporkan, pakar sains menjumpai kandungan hormon cortisol atau lebih dikenali sebagai hormon stress yang tinggi di dalam kandungan air liur bayi yang sering dibiarkan menangis. Pelbagai kesan telah dikenal pasti sekiranya perkara ini berlaku iaitu :
1. Sering lupa dan boleh menjadi gila sekiranya semakin parah.
2. Dr. Allan Schore dari UCLA School of Medicine membuktikan bahawa hormon ini merosakkan sambungan saraf yang berfungsi membentuk otak bayi.
3. Kajian Dr. Bruce Perry di Baylor University mendapati apabila otak bayi menerima stimulasi berlebihan terhadap stress dan apabila otak yang menerima input fizikal dan emosi diabaikan (iaitu dengan membiarkan bayi menangis sendirian berulang kali), bayi berpotensi menghadapi Attention Deficit Hyperactive Disorder(ADHD) 10 kali ganda berbanding bayi biasa.
(lebih lanjut tentang ADHD dalam ebook Rahsia Tangisan Bayi)
4. Kajian juga mendapati kesihatan intelektual dan sosial bayi tidak berkembang dengan sihat.
5. Ahli neurobiology pula mendapati hormon ini dapat mempengaruhi perkembangan IQ dan EQ bayi.
6. Dr. Rao dan rakan-rakannya di National Institutes of Health membuktikan bayi yang menangis berpanjangan bukan disebabkan kolik di dalam 3 bulan pertama, mempunyai tahap IQ 9 mata kurang berbanding kanak-kanak lain pada usia 5 tahun. Mereka juga mempunyai tahap perkembangan sistem motor yang lemah.

7. Para pengkaji di Pennsylvania State dan Arizona State Universities mendapati bayi seperti ini sukar mengawal emosi dan semakin sukar untuk dipujuk semasa berusia 10 bulan.
8. Bayi yang dibiarkan menangis dan tidak diberi perhatian juga akan mengalami panik dan berasa tidak selamat menyebabkan mereka tidak boleh dibiarkan sendirian dan lambat untuk berdikari.

9. Dr. Brazy dari Duke University dan Ludington-Hoe dan rakan-rakan di Case Western University, dalam 2 kajian yang berbeza membuktikan bayi yang menangis berterusan meningkatkan tekanan darah dalam otak, menghalang aliran darah dari otak dan mengurangkan kandungan oksigen ke otak.

10. Bayi yang dibiarkan menangis akan berhenti menangis dan akan menjadi semakin kurang menangis bukan kerana dilatih tetapi kerana mula berputus asa dengan ibu bapa sendiri.
11. Kajian juga menunjukkan tekanan darah dan degupan jantung bayi mungkin ke tahap maksima dan menyebabkan sawan/sawan tangis atau kolik yang turut dikenali sebagai kembung perut.

12. Sikap bayi akan turut terpengaruh dengan :
  • Sukar mendengar kata
  • Terasa diabaikan
  • Menjadi pemarah
  • Menjadi stress dan trauma
  • Tidak tahu menunjukkan atau memberitahu emosi sebenar
  • Rasa tidak selamat dan mudah resah walaupun dengan kehadiran ibu bapa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *