Posisi Tidur Bagi Ibu Hamil

Dah masuk usia baby yang makin membesar dalam perut ni tidur langsung tak lena. Pada trimester awal kehamilan,  ibu  mengandung boleh tidur dengan pelbagai posisi atau kedudukan yang dapat memberikan rasa selesa untuk dirinya, kerana perutnya belum membesar. Ibu hamil biasanya mulai cemas ketika memasuki trimester kedua. Namun sebenarnya  ibu mengandung tidak perlu risau.

Kenapa? Kerana sesungguhnya tubuh ibu diciptakan begitu unik sehingga dapat memberikan perlindungan. Selain itu, bagi janin dalam kandungan ibu mengandung tidak akan merasa tak selesa kerana keadaannya  dalam cairan air ketuban dan mempunyai ruang sendiri untuk bergerak bebas. Walaupun begitu, ibu  mengandung  juga harus hati-hati dalam memilih posisi tidur, seperti tips berikut ini:

Tidur Dengan Posisi Tengkurap/ Bertiarap

Posisi ini sebenarnya cukup sesuai untuk ibu hamil. Tapi biasanya peringkat kehamilan trimester pertama, kerana berlakunya pembesaran payudara dan juga keadaan payudara yang lebih sensitif akan  menimbulkan ketidakselesaan untuk tidur tengkurap. Dan ketika perut anda sudah mulai membesar (awal 14 minggu) tidur dengan posisi tengkurap menjadi sangat tidak selesa  kerana anda harus menyokong paha dengan bantal untuk dapat tidur tengkurap kerana perut yang mulai membesar.

Tidur Dengan Posisi Terlentang

Kedudukan ini digalakkan setelah kehamilan berusia 16 minggu ibu hamil untuk tidak tidur terlentang, kerana dengan tidur posisi terlentang Anda akan meletakan seluruh berat rahim ke bagian belakang, usus,   dan vena cava inferior. Tidur posisi terlentang juga dapat meningkatkan risiko sakit pinggang, wasir,dan gangguan pencernaan, dan mengganggu pernapasan dan sirkulasi. Posisi tidur terlentang   pada trimester kedua dan ketiga juga dapat mempengaruhi tekanan darah. Untuk beberapa wanita, dapat menyebabkan penurunan darah yang membuat mereka merasa pening, malah meningkatkan tekanan darah. Pada kes kehamilan bagi ibu yang mengalami tekanan darah tinggi , tidur pada posisi terlentang adalah sangat tidak digalakkan.

Tidur Dengan Posisi Mengiring

Oleh itu kedudukan tidur yang bagaimanakah yang terbaik? Sampai saat ini belum ada penelitian lebih lanjut tentang posisi tidur yang paling selesa untuk wanita hamil. Setelah kehamilan berusia 16 minggu, adalah lebih baik sekiranya ibu hamil tidur dengan posisi mengiring ke sebelah kiri, kerana posisi ini memberi kemudahan untuk bayi anda  mendapatkan aliran darah dan nutrisi yang maksima ke  plasenta kerana adanya vena besar (vena cava inferior ) dibahagian belakang sebelah kanan svina yang mengembalikan aliran darah ke tubuh bahagian bawah ke jantung. Ini juga dapat membantu ginjal untuk membuang sisa produk dan cairan dari tubuh ibu dan dapat membantu mengurangkan pembengkakan pada kaki, pegelangan kaki dan tangan.
Tidur posisi ke kanan juga baik. Anda boleh mengganti posisi ke kanan dan ke kiri untuk membuat tidur anda lebih selesa. Jika anda terbangun di malam hari dan mendapati anda sedang tidur terlentang, Anda jangan  risau kerana anda tidak melakukan sesuatu yang membahayakan bayi anda. Beralihlah kembali  pada  posisi mengiring. Apatah lagi pada kehamilan di usia matang, dimana perut sudah membesar, diikuti dengan keadaan lain seperti kekejangan, sering membuang air kecil, bayi yang menendang perut, rasa asam lambung   yang meningkat akan menyebabkan ibu hamil tidak dapat tidur dengan lena di malam hari, Ini juga disebabkan oleh  ibu megandung.  yang sudah pasti akan berubah kedudukan tidur beberapa kali dan semestinya tidak sentiasa tidur dengan posisi terlentang.
Tip 1: Untuk tidur dengan posisi mengiring yang lebih selesa letakan bantal diantara lutut anda dan satu di punggung anda. Atau anda boleh membeli bantal khas untuk ibu megandung.

Tip 2:Sebaiknya ibu hamil tidur dalam keadaan mengiring ke kanan ataupun ke kiri. Ini kerana ia dapat mengelakkan rahim daripada menekan pada pembuluh darah besar yang terdapat di belakang rahim.

Jadi lebih banyak darah akan sampai ke jantung kanan dan seterusnya kepada bayi. Cari posisi yang paling selesa. Alaslah dengan bantal di bahagian belakang untuk bantu menyokong dan mengurangkan sakit belakang.

Sumber : Self Freedom Emotion & www.mengandung.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *