Aug 2009 15

Pagi hari aku pergi lagi ke Pasar. walaupun malam tadi dah pergi ke pasar malam. saja beli barang yang belum beli atau dah nak habis. Pergi pasar malam, tujuannya satu je, nak cari buah durian. Tapi jam 9 mlm baru pergi, berduyung2 orang. Tak larat nak meredah lautan orang hingga ke gerai buah dihujung jalan tuh, terpaksalah beli yang mana ada di depan mata aje. Barang-barang yang aku beli di pasar malam tadi ialah

  1. Buah rambutan merah & kuning, 2 kg RM4
  2. Buah mata kucing, 1kg RM 4
  3. Ikan, udang dan sotong, RM 10
  4. Kepak & hati ayam, RM 3

Hah itu aja yang aku beli (rasa macam berat dan banyak tapi ni je) hehe. Sedih jugak sebab tak dapat durian.:( Kepak dan hati ayam tuh, tak boleh makan pun. Ada ke patut diorang nie jual benda yang dah tak elok, busuk. Kalau di makan jugak sah2 berulak-alik ke toilet. Macam aku makan hati. Orang lain dah syok tidur, aku aje 4 5 kali ke toilet. Padan muka aku!.

Dekat pasar pagi ni pulak, lagi banyak benda yang aku beli. Maklum ajelah dah bawa troli. semua benda boleh sumbat kat dalam tuh. Siap aunti cina tuh tegur, “manyak senang ada ini troli, apa barang boleh beli..” hehe aku pun membalas, “itulah auti, senang nak angkut, tak payah susah2 angkut banyak barang guna tangan”. hehe konon ramah tamah lah ni.

Barang-barang aku beli kat pasar ni pulak;

  1. Ayam seekor, RM 12.80 (diskaun RM 0.30 sebab tak ada duit kecil)
  2. Petai 4 ikat, RM 3 (tak pernah miss beli kalau ada)
  3. Sayur kangkung, sawi, lada cili api, serai & tomota, RM 6.40
  4. Nasi lemak 2, ayam masak merah seketul, kerang dan telur mata kerbau, mee goreng, RM 8.20
  5. Nescafe ais dan nescafe o ais, RM 2.80
  6. Ikan bilis, susu 2 tin, rempah kurma dan rempah kari ikan, bawang besar, RM 12
  7. Kueh teow dan mee mentah, dan cendawan, RM 3.50
  8. Paper Metro dan The Star, RM 3

Itu ajalah yang aku beli. Nak beli gula dah habis licin. Tak ada stok. Dasyat betl krisis nih. Itu pasal aku beli susu. Agak kelam kabut aku membeli sebab orang dah ramai membeli, makan dan minum kat situ. Dan ada pula acara keagamaan yang diorang nak buat. Khemah2 dah dipasang, patung2 seakan kuda dah dipacak, bunga api besar pun dah di pacak (apa namanya, aku tak tahu). hehe

Tengahari

Satay

Oleh kerana dah lama mengidam nak makan satay, dari dalam pantang lagi. So, Papa belikan Satay Kajang Hj Samuri buat makan tengahari. Ingatkan tak adalah satay hari ini sebab Papa ada Borak Bola dengan kengkawan dia. Papa kata alang-alang borak sampai tengahari dan dekat Melawati so Papa belikan satay dekat sana. 20 batang satay ayam dan 10 batang satay lembu. Semuanya 30 batang dan 2 packet nasi impit.

p/s:Β  Thanks Papa πŸ™‚

Anda Mungkin Meminati:

Aug 2009 18

Biasanya aku dok bercerita pasal aku membelibelah, sekarang turn En. abang aku pula yang membelibelah. Biasalah tengah2 bulan macam inilah yang dia suka membelibelah. Sebabnya, tak ramai orang . Dan seperti biasa jugalah dia membeli bila2 masa barang keperluan dah nak habis (penting nih!!). Contohnya susu anak, makanan anak2 (makanan kami jugalah), dan apa2 stok awal bulan dah habis. Dulu selalu membelibelah dengan aku, bila dah ada baby dan H1N1 ni, dia membelibelah sorang2 ajelah. lagi bagus kan.. kalau tak lagi banyak yang diborong.

Biasa En. Abang aku pergi membelibelah dekat Giant, seksyen 9. Dekat sangatlah dengan rumah Mak Ayah dia, selalulah dia singgah sana lepas membelibelah sebab nak tunaikan ibadah yang wajib. apa lagi solat ler

List barang2, biasanya surirumah macam aku yang sediakan. Yelah kita aje yang tahu barang apa dah habis. Kekadang bila perasan ada barang yang terlupa tulis, aku message GoogleTalk dekat dia. Tapi kekadang dia tertinggal juga apa yang aku pesan. hmm biasalah umur dia pun dah meningkat, beruban pulak dah, dan sekarang kena cari cermin mata pula. kasi terang sikit hehehe.

list brg

Antara list yang aku suruh beli:

  1. Pampers Ash dan Ari
  2. Susu Ash dan susu untuk Mama
  3. Susu F&N dah beli dekat pasar
  4. Minyak Yuyi yang besar
  5. Gula 2 kg stok bulan puasa
  6. Ubat nyamuk refill untuk spare.. maklumlah selain H1N1, denggi pun banyak kes juga
  7. Sabun baju Daia 3kg
  8. Sabun pinggan Sunlight hijau pekat
  9. Sup bunjut Adabi Ash suka makan sup ayam
  10. Sirap RosAsh pun suka minum sirap selain Ribena
  11. Honey star & kokocrunch untuk Ash lagi
  12. dan lain2 En. Abang tambah sendiri…. Shower gel dia dettol
  13. Beras Stok kalau cuti seminggu…. ada chance ke?
  14. Glukos untuk Ari
  15. Vitagen untuk Ash kekadang Mama cukai juga
  16. Syampu Papa kepala dan bahu
  17. Kurma nak beli Yusof Tayob, tapi tak ada
  18. Kereta mainan untuk ash
  19. ada juga yang tak list kat sini sbb nanti panjang sangat. hehe

Jumlahnya.. paham2 ajelah ye. Susu Ash tuh kalau 5Kg X RM24…Dah seratus lebih. Biasalah kan.. Orang dah berkeluarga. πŸ™‚ Syukur alhamdulillah sebab dapat juga kami berbelanja macam ni berbanding orang lain yang kurang berkemampuan.. πŸ™ teringat dekat kakak kita.. πŸ™


Anda Mungkin Meminati:

Sep 2009 18

Papa membelibelah lagi untuk barang2 keperluan rumah. Macam biasalah Papa shopping time2 macam ni. Tak ramai orang. Macam-macamlah barang dibeli, termasuklah untuk aku, susu anmum ni. Masa mengandung aku susah nak minum susu2 kecuali susu segar. Sekarang tiap2 hari aku minum anmum lacta ni. Sedap tapi yang penting ia dapat menambah kuantiti dan kualiti susu badan aku buat adik. Supaya dia membesar dengan sihat dan cerdik.

Why breast milk is good for baby

There are plenty of reasons why we at Anmum Club and doctors everywhere recommend breastfeeding as the best form of nutrition for your child. Here are just some of them.

β€’ Children receive the most complete and optimal mix of nutrients & antibodies and the varying composition of breastmilk keeps pace with the infant’s individual growth and changing nutritional needs.
β€’ Reduced risk of several childhood illnesses.
β€’ Protection against allergies, asthma, eczema, and severity of allergic disease.
β€’ Breastfed infants often develop higher IQ’s, and have improved brain and nervous system development.
β€’ Less risk of childhood obesity.
β€’ Economic benefits.
β€’ Reduce risk of diarrhoea.
β€’ Protection against infection.
β€’ Increase immunity.
β€’ Reduce risk of ear infection.
β€’ Beneficial to mothers – breastfeeding helps the uterus return to its previous size.
β€’ Provides psychosocial developmental benefits as breastfeeding allows mother and child to bond.

The style of feeding can have an effect on how you and your baby bond, too. If you are tense and hurried, he’ll be tense too. If you’re irritable, he may have difficulty taking the feed. Always try to remain calm and think positively while breastfeeding for a healthier feed.

http://www.anmum.com/my/

Anda Mungkin Meminati:

Oct 2009 01

Hari ini aku nak cerita pasal kelab2 yang aku sertai. Bukannya kelab disko, kelab dangdut ka apa ka.. tapi kelab a.k.a club yang aku rasa berfaedah. Sebab utama kenapa aku join kelab2 macam ni sebab aku guna barang diorang, dan aku nak tahu info2 berkaitannya.

So, kelab2 yang aku join ni kekadang rajinlah hantar info2 yang berguna especially mengenai penjagaan anak2 ni. Bermula dari ash kecik. Guna susu dari MeadJohnson. So, aku join meadjohnson club. Diorang kasi ‘hadiah perkenalan” seperti di bawah.

meadjohnsonFM : 2 sudah hilang, Ash buat main

Lepas tuh, aku tukar susu Ash kepada Dumex, DUGRO. Tak ada dah benda free or info mengenai meadjohnson lagi sampai dekat rumah aku (pasal aku tak aktif: nak aktif kena hanto bukti belian).

Bila Ash join Dumex, baby Arisha lahir. Baru2 ni je, dalam seminggu aku kasi Arisha minum Dumex, Dulac. Nampak macam serasi. Dia sekarang dah 4 bulan, tak cukup minum susu badan aku aje, jadi kerana kesiankan dia.. aku ikutlah kata2 orang tua aku belikan susu or something else buat makanan tambahan. Walaupun begitu, aku still teruskan penyusuan badan kepada Arisha. Ada faedah2 lebih tuh. Kalau ikutkan diorang suruh kasi Nestum. Nasib baik juga tak ada stok (masa tu dekat Chini 03, tak de choice sangat). Jadi aku kasi susu sahaja. Memanglah bagi diorang , tak ada apa2 nya kasi baby makan nestum seawal2nya.

“Ada sepupu kamu (nama dirahsiakan) kasi anak dia makan Nestum masa dalam pantang.. tak ada pe2 masalah pun.” kata diorang. hmm memang lah tak ada pe2 berlaku sekarang. Manalah kita tahu, bila diorang dah besar, macam2 penyakit (perut) yang anak2 kita hadapi… hanya disebabkan dari awal2 lagi kita dah bagi organ2 perut diorang bekerja keras padahal organ2 itu belum ready!! macam doktor pula, tapi tak pe.. asalkan apa yang aku lakukan ini adalah yang terbaik buat anak2ku. Mencegah lebih baik dari merawat…

Apabila dua2x dah minum Dumex, jadi aku pun nak join kelab DUMEX. Baru2 lagi ni. Dua minggu lepas kot, dan 2 hari lepas diorang kasi surat perkenalan.. “welcome pack”. Apa benda tuh?? ini dia..

mamiltahu tak apa benda ni??

[..]

Anda Mungkin Meminati:

Apr 2010 29

Susu Anmum25

Posted In Umum

Masa aku mengandungkan Arisha, aku minum susu Anmum Materna dan selepas itu aku minum susu Anmum Lacta sebab rasanya best.Tapi apa yang penting, ia memberi khasiat untuk anak aku tuh.

Kalau beli produk ini, kenalah simpan hujung sudu dia untuk redeem barang yang diorang nak kasi. Mula2 aku tak perasan, dah habis guna satu tin or kotak, aku buang ajer hingga lah aku terjumpa satu website.. apantah dah tak ingat. Macam2 barang dia redeem. Masa tuh baru aku start simpan.

Baru-baru ni dalam majalah Ma & Pa ada pulak borang untuk redeem. 3 hujung sudu dia, boleh redeem dengan satu tuala mandi baby. 7 hujung sudu pulak boleh redeem dengan alat pengesan tekanan darah. Memang nak sangat redeem alat ni sebab aku asyik pening kepala ajer kot2 darah tinggi.

Tup2 aku check ada 6 sudu jerk. huhuhu menyesal pulak aku dah berhenti minum. Berhenti masa Arisha dah tak minum susu badan daa.. Ada extra satu kotak susu, tapi aku dah bagi kakak aku minum. wakaka patutnya aku amik sudu tuh. LOL

Ada juga susu untuk kanak2.. Anmum Essential tapi tak beli sebab budak2 sudah serasi dengan susu Dumex. Lagipun aku rasa susu Anmum tuh mahal sangat. Susu yang aku minum tuh pun rasa macam mencekik darah. wakaka itu pasal ada lebih kena kasi orang, membazir pulak nanti. πŸ™‚

So, nahtijah terpaksalah aku redeem ajer tuala mandi ni. No bad lah..cantik juga. πŸ™‚

Warna purple. nice..

Bulan ni asyik dapat kain purple jerk. Papa pergi Vietnam pun beli kain pasang semuanya purple pasal rombongan Cik Kiah dari Malaysia dah rembat semua kain2 pasang yang cantik2. Itulah… nak shopping2 ni kena pergi awal2 ni tidak.. pergi pukul 830. Diorang ntah2 pergi pukul 7 sebab pukul 830 diorang dah nak balik hotel. LOL. Apa2 pun terima kasih untuk ole2 tuh. πŸ™‚

Anda Mungkin Meminati:

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.