Feb 2009 02

Kunci kepada gigi yang sihat dan cantik ialah keseimbangan gaya hidup sihat dan tabiat kesihatan gigi yang baik mampu menghalang tiga tanda awal penuaan di mulut, iaitu penyakit gusi, pereputan gigi dan penyahwarnaan.

Tips penjagaan gigi akan mengekalkan senyuman yang menarik sepanjang hayat ialah :-

  1. Memflos gigi sebelum memberus – Flos dan berus gigi dua kali sehari, gunakan berus gigi yang betul serta sekurang-kurangnya 2 minit sebelah pagi dan malam secara pergerakan membulat. Amalkan memflos sebelum member.us gigi membantu menanggalkan makanan yang terlekat di celah gigi. Kiranya sisa ini terlekat di permukaan gigi, ia akan menyebabkan kaviti, penyakit gusi dan gingivitis.
  2. Dapatkan pemeriksaan gigi dua kali setahun dan sebelum mengandung – Wanita yang mengamalkan pil perancang atau mengandung serta mengalami menopaus perlu berjumpa doktor gigi kerana mereka lebih cenderung mendapat masalah gusi, pereputan gigi dan kaviti. Wanita mengandung boleh mengalami gingivitis disebabkan perubahan hormon dan pertambahan aliran darah dalam badan. [..]

Anda Mungkin Meminati:

Aug 2009 25

Lakukan;

  1. Makan sahur untuk mengelakkan hypoglycemia atau kandungan gula yang rendah yang boleh menyebabkan kelesuan.
  2. Makan makanan yang lambat dihadam terutamanya sewaktu sahur. Ia mampu bertahan sehingga 8 jam. Karbohidrat kompleks seperti oats, kurma, sayuran dan nasi adalah makanan yang lambat dihadam serta mengandungi banyak fiber (serat).
  3. Minum banyak air kosong untuk mengelakkan sembelit dan penyahhidratan.
  4. Makan makanan yang mengandungi gizi yang seimbang.
  5. Mengambil suplemen kesihatan yang halal untuk lebih sokongan kepada sistem badan.


Elakkan;

  1. Tidak makan secara berlebihan ketika bersahur dan berbuka.
  2. Tidak mengambil makanan yang cepat dihadam. Ia hanya mampu bertahan sehingga 3 atau 4 jam sahaja dan boleh menyebabkan gastrik. Makanan yang cepat dihadam ialah makanan yang mengandungi karbohidrat ringan seperti gula, roti putih dan sebagainya.
  3. Mengurangkan makanan yang digoreng dan berlemak. Ia menyebabkan ketidakhadaman , sakit perut dan penambahan berat badan.
  4. Tidak meminum teh berlebihan kerana ia mengandungi theophylline yang menyebabkan kerap membuang air.

(Sri Dewi & Keluarga, Ogos 2009)

Anda Mungkin Meminati:

Oct 2011 28

Assalammualaikum,

Tengok tajuk entry kali ini ada rasa gerun sikit tak? Baca aje minor tp cuak bagai rak.

Bulan lepas, rasa bengkak dekat pipi kiri, rahang mulut tak boleh bukak seluasnya. Ingat tersalah leher, rahang lari elementnya ker? urut2 leher tak ada rasa pula sakit, cuma rasa gusi dah bengkak. Teringat juga masa kerja Klinik Gigi Rohaya dulu, check dengan Dr. Firdaus, geraham bongsu kiri den ni mesti cabut via MOS. Suggest Dr. buat masa tak sakit apa2 lagi.. tapi mengenangkan kos RM400 [masa tuh] boleh shopping macam2 tu.. jadinya den cancel lah, cakap kat Dr. ” Takpelah Dr. tunggu ia sakit lah dulu. seriau juga hari2 tengok patient buat MOS, berdarah tak ingat, kerat isi, potong tulang, patient menangis.. macam2 lagilah..hehe.. ”

hmm bila dah sakit macam ni, terpaksa lah cari klinik berdekatan. Nak pergi klinik kerajaan kat Area Shah Alam ni, adalah satu, tapi sure kena tunggu lama. Jadi en. suami suggest lah pergi Klinik Swasta aje. Klinik pergigian area Shah Alam ni memang banyak ibarat ‘cendawan tumbuh selepas hujan”.. cuma ongkosnya tak tumbuh2.. hehe

So, surf internat.. call beberapa klinik pergigian kat sini. Klinik Pergigian Doktor Firdaus .. MOS RM700 ke atas. Klinik Pergigian Sharina RM600 ke atas. Call klinik pergigian Dr. 2ue tak dapat hehe. So, antara 2 ni.. pilihlah yang murah kan.. be2anya RM100. Banyak juga tuh.

So, 29hb Sept. 2011 pergi Klinik Pergigian Sharina seksyen 9, Shah Alam. Den pergi seorang aje, bawa askar2 den tu kang.. riuh sekampung kliniknya.

Sampai jam 8 malam, klinik kosong. Doktor lelaki. Hari ni buat checkup aje sebab nak MOS pun takleh sebab  sakit, nak bukak mulut besar2 pun tak boleh. X-ray dulu kedudukan gigi geraham bongsu tuh, memang hujung.. kedudukannya terpusing dari biasa. Memang dah konpem, potong isi kulit tepi sikit. Kalau tak boleh cabut biasa, kena potong gigi or tulang sikit. Aduhh dalam hati.. takutt nya..dulu biasa cakap dekat patient, takpe sakit sikit aje.. 1@2 hari dah hilang rasa sakitnya. huhu..  sekarang.. den sendiri raso cuakkkk naya tuh. So, den diberi ubat antibiotik 2 dan pain killer. Set appointment dengan doktor yang sama, 2 minggu lagi.

[..]

Anda Mungkin Meminati:

Selepas Menggunakan Larome ~ serum pelangsing badan ~
Aug 2014 22

Selepas Menggunakan Larome ~ serum pelangsing badan ~

asid selepas guna laromeIni saya sendiri. Memang turun seminggu 2kg. seluar lama yang tak pakai pun boleh pakai sekarang.

alhamdulillah. Perut yang buncit kesan ceaser pun dah kempis. InsyaAllah nak continue sehingga 4 botol LAROME.

antara testimoni bergambar pengguna lain:

Anda Mungkin Meminati:

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.