Wow ada resepi Sushi Melayu ler

Bahan untuk nasi:
2 cawan beras sushi
3 cawan air untuk masak nasi
5 sudu besar cuka sushi
Secubit garam dan secubit gula
4 keping seaweed

Inti:
1 paket Filamen ketam dicelur
1biji timun jepun dihiris memanjang
2 biji telur dadar dipotong memanjang

Toping:
1 tin tuna dalam minyak dicampurkan dengan 3 sudu besar mayonese.

Bahan pencicah:
-Soy sauce for sushi/sashimi
-Wasabi

Cara-cara:
1. Masak nasi mcm biasa guna rice cooker
2. Bila nasi dah masak, pindahkan ke dalam bekas lain. Kemudian gaulkan dengan cuka sushi, suka masam letak lebih cuka.
3. Tambah sikit garam dan gula (taknak letak pun sedap juga)
*Jgn ambil kerak nasi nt sushi jadi warna perang.
4. Letakkan seaweed di atas tikar buluh. Rata kan nasi di atas seaweed.
5. Letak inti. Ikut suka nak inti apa. Sy guna inti yg kt atas tu jer.
6. Bolehlah digulung.. Mula2 gulung mmg tak kemas.. Tp lama2 confirm jadi. Tgk kt u tube pun ada cara gulung.
7. Bolehlah dipotong. Gunakan pisau tajam yg dicelup air untuk dapatkan potongan yg kemas.
8. Tambah toping yg disukai. Sy suka tuna mayonese.
9. Boleh la mkn..hihi.. Jgn lupa cicah la dgn soy sauce khas untuk sushi dan juga wasabi.
.
.
Selamat mencuba…. 🙂 Sila SHARE ye. Jika ingin share, komen “SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda nanti.
.

Credit: Mama Vogue Papa Sayang

Resipi Apam Gebu

APAM GEBU

Bahan-bahan:
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula pasir
1 packet mauripan@ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air

Cara2 (FB My Collection):
Blend air dgn nasi sampai betul2 halus. Kemudian, campur semua bhn.
Tutup dgn kain bersih, biar sejam atau sampai adunan kembang. Kukus. Jgn lupa oles acuan dgn sdkt minyak. Letak adunan 95% penuh acuan. Kukus dgn api sdrhana. Adunan ni dpt dlm 30 bj.

Gambar : Rozieta Hasan




BISKUT CHEESE

BISKUT CHEESE

Tidak perlu membeli di bakeri atau di kafe, apa kata cuba buat sendiri BISKUT CHEESE, cukup mudah!

Bahan-bahan:
1/2 tin susu pekat manis
250 gram krim keju
1 paket biskut Cracker Original
1 kotak kecil susu segar
150 gram nestum

Cara-cara Menyediakan:

1. Campurkan susu pekat bersama keju.
2. Pukul sebati hingga kembang.
3. Rendamkan sebentar biskut cracker dengan susu segar, jangan sampai kembang.
4. Susun rapat di dalam loyang empat segi
5. Buat satu lapisan keju di atas biskut tadi sehingga menutupi biskut cracker.
6. Taburkan nestum di atas lapisan keju. Ulang langkah3, 4 dan 5 mengikut ketebalan yang dikehendaki.
7. Sejukkan dalam peti sejuk dan sedia untuk dihidangkan.
?

#?mingguanwanita? nadia.

Jeruk Mangga Asam Boi

jeruk mangga asam boi

Assalamualaikum, semalam buat jeruk mangga asam boi. Tengok pun dah meleleh kan? nak buat senang aje

Bahan2:

mangga 2biji sederhana besar

4 sudu besar gula (nak lawan dgn masam mangga tu)

sedikit garam

5 biji cili merah (pedas nak byk boleh)

asam boi sekapet (dalam 6/7biji besar)

done! simpan dalam peti ais semalaman. then makan.

<3

Resepi Pulut Durian – Homemade –

Bahan2:

Beras pulut (ikutlah berapa banyak nak makan)

Durian (cukup banyak bagi pengemar durian)

Santan (fresh lagi baguih)

Cara2 memasak

*beras pulut di tanak. Kemudian kukus sekejap sengan steamer.
*santan pekat ditambah secubit garam, kemudian dipanas kan di atas dapur.
* hidangkan pulut, ulasan durian, tuangkan santan yg dimasak td (sedikit/ikut suka),

resepi pulut durian

kemudian taburkan sedikit gula.

#makan sehingga menjilat jari.

Kek Bakit? Kek Batik? Kek Bukit?

Mana-manalah. Suka hati koranglah hendak panggil ini kek apa ke benda namanya. Hehe janji disini aku hendak cerita yang aku sebenarnya suka sangat makan kek ini start masa study dekat UiTM Jengka dulu.  Selepas kena penangan kek masakan si Izan. First time aku rasa kek yang dia buat, aku sudah jatuh cinta. hehe dekat kek dialah.. takkan dekat dia kot. Nanti orang kata aku ‘homo’ lah pula.

Disebabkan itu juga, aku belajar buat kek ini dengan dia. Siap bawa Sifu Izan ke rumah aku di Jengka, 8. Takkan hendak masak dekat Kolej pula, leceh kena minta permission dari diorang. 🙂

Anyway kerana kerajinan aku yang sedikit dan adalah bahan-bahannya sikit, aku buatlah kek ini mengikut ajaran sifu aku. Bahan-bahannya seperti diatas. Kuantiti yang di ajarnya.. ikut sesuka hati. Itulah yang tak boleh tahan itu. Ada pula sesuka hati. wei Izan.. ko ajar ajaran sesat dekat aku ye? anyway thanks juga kepada ko sebab pandai jugalah aku buat kek ini. aku jerk perasan sedap.

So, cara-caranya ialah…

Cake3Masukkan menjerin/mentega/butter kedalam periuk. Cairkan. Masukkan serbuk coklat, ketulan coklat (cadberi lagi sodap). Kacau sehingga cair. Masukkan susu cair, milo dan kacau sehingga kesemuanya sebati atau hancur.

Cake2Masukkan adunan tadi ke dalam mangkuk yang berisi biskut marie original itu. Ratakan agar ke semua biskut diselaputi adunan tadi. Continue reading Kek Bakit? Kek Batik? Kek Bukit?

Puding Mangga

Kebiasaannya aku buat Dadih. Kali ini aku buat Puding Perisa Mangga. Saja lah kan buat pemanis mulut. Aku masak Puding Mangga ini tadi jam 6 petang untuk dessert dinner.

Buat pun sikit. Satu kotak saja. Dapat pun 5 bekas ini sahaja. Apa sebab aku suka buat puding dan dadih ini…. sebabnya Babang Ash suka sangat makan. Oklah kan bagi dia makan, rasanya pun tidak manis sangat. 🙂 Dulu biasa beli set 6 puding.. mahal juga kan harganya kalau beli selalu. Jadi, aku kenalah rajin-rajin diri sikit masakkan untuk dia. 🙂

Pudding1

Pudding2

Resepi Puding Mangga Continue reading Puding Mangga