Oct 2009 24

Kebiasaannya aku buat Dadih. Kali ini aku buat Puding Perisa Mangga. Saja lah kan buat pemanis mulut. Aku masak Puding Mangga ini tadi jam 6 petang untuk dessert dinner.

Buat pun sikit. Satu kotak saja. Dapat pun 5 bekas ini sahaja. Apa sebab aku suka buat puding dan dadih ini…. sebabnya Babang Ash suka sangat makan. Oklah kan bagi dia makan, rasanya pun tidak manis sangat. 🙂 Dulu biasa beli set 6 puding.. mahal juga kan harganya kalau beli selalu. Jadi, aku kenalah rajin-rajin diri sikit masakkan untuk dia. 🙂

Pudding1

Pudding2

Resepi Puding Mangga [..]

Anda Mungkin Meminati:

Nov 2009 05

Mana-manalah. Suka hati koranglah hendak panggil ini kek apa ke benda namanya. Hehe janji disini aku hendak cerita yang aku sebenarnya suka sangat makan kek ini start masa study dekat UiTM Jengka dulu.  Selepas kena penangan kek masakan si Izan. First time aku rasa kek yang dia buat, aku sudah jatuh cinta. hehe dekat kek dialah.. takkan dekat dia kot. Nanti orang kata aku ‘homo’ lah pula.

Disebabkan itu juga, aku belajar buat kek ini dengan dia. Siap bawa Sifu Izan ke rumah aku di Jengka, 8. Takkan hendak masak dekat Kolej pula, leceh kena minta permission dari diorang. 🙂

Anyway kerana kerajinan aku yang sedikit dan adalah bahan-bahannya sikit, aku buatlah kek ini mengikut ajaran sifu aku. Bahan-bahannya seperti diatas. Kuantiti yang di ajarnya.. ikut sesuka hati. Itulah yang tak boleh tahan itu. Ada pula sesuka hati. wei Izan.. ko ajar ajaran sesat dekat aku ye? anyway thanks juga kepada ko sebab pandai jugalah aku buat kek ini. aku jerk perasan sedap.

So, cara-caranya ialah…

Cake3Masukkan menjerin/mentega/butter kedalam periuk. Cairkan. Masukkan serbuk coklat, ketulan coklat (cadberi lagi sodap). Kacau sehingga cair. Masukkan susu cair, milo dan kacau sehingga kesemuanya sebati atau hancur.

Cake2Masukkan adunan tadi ke dalam mangkuk yang berisi biskut marie original itu. Ratakan agar ke semua biskut diselaputi adunan tadi. [..]

Anda Mungkin Meminati:

Resepi Pulut Durian – Homemade –
Jan 2014 20

Bahan2:

Beras pulut (ikutlah berapa banyak nak makan)

Durian (cukup banyak bagi pengemar durian)

Santan (fresh lagi baguih)

Cara2 memasak

*beras pulut di tanak. Kemudian kukus sekejap sengan steamer.
*santan pekat ditambah secubit garam, kemudian dipanas kan di atas dapur.
* hidangkan pulut, ulasan durian, tuangkan santan yg dimasak td (sedikit/ikut suka),

resepi pulut durian

kemudian taburkan sedikit gula.

#makan sehingga menjilat jari.

Anda Mungkin Meminati:

Jeruk Mangga Asam Boi
Apr 2015 14

jeruk mangga asam boi

Assalamualaikum, semalam buat jeruk mangga asam boi. Tengok pun dah meleleh kan? nak buat senang aje

Bahan2:

mangga 2biji sederhana besar

4 sudu besar gula (nak lawan dgn masam mangga tu)

sedikit garam

5 biji cili merah (pedas nak byk boleh)

asam boi sekapet (dalam 6/7biji besar)

done! simpan dalam peti ais semalaman. then makan.

<3

Anda Mungkin Meminati:

BISKUT CHEESE
Apr 2015 21

BISKUT CHEESE

Tidak perlu membeli di bakeri atau di kafe, apa kata cuba buat sendiri BISKUT CHEESE, cukup mudah!

Bahan-bahan:
1/2 tin susu pekat manis
250 gram krim keju
1 paket biskut Cracker Original
1 kotak kecil susu segar
150 gram nestum

Cara-cara Menyediakan:

1. Campurkan susu pekat bersama keju.
2. Pukul sebati hingga kembang.
3. Rendamkan sebentar biskut cracker dengan susu segar, jangan sampai kembang.
4. Susun rapat di dalam loyang empat segi
5. Buat satu lapisan keju di atas biskut tadi sehingga menutupi biskut cracker.
6. Taburkan nestum di atas lapisan keju. Ulang langkah3, 4 dan 5 mengikut ketebalan yang dikehendaki.
7. Sejukkan dalam peti sejuk dan sedia untuk dihidangkan.
?

#?mingguanwanita? nadia.

Anda Mungkin Meminati:

Page 1 of 212
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.