Aug 2009 15

Pagi hari aku pergi lagi ke Pasar. walaupun malam tadi dah pergi ke pasar malam. saja beli barang yang belum beli atau dah nak habis. Pergi pasar malam, tujuannya satu je, nak cari buah durian. Tapi jam 9 mlm baru pergi, berduyung2 orang. Tak larat nak meredah lautan orang hingga ke gerai buah dihujung jalan tuh, terpaksalah beli yang mana ada di depan mata aje. Barang-barang yang aku beli di pasar malam tadi ialah

  1. Buah rambutan merah & kuning, 2 kg RM4
  2. Buah mata kucing, 1kg RM 4
  3. Ikan, udang dan sotong, RM 10
  4. Kepak & hati ayam, RM 3

Hah itu aja yang aku beli (rasa macam berat dan banyak tapi ni je) hehe. Sedih jugak sebab tak dapat durian.:( Kepak dan hati ayam tuh, tak boleh makan pun. Ada ke patut diorang nie jual benda yang dah tak elok, busuk. Kalau di makan jugak sah2 berulak-alik ke toilet. Macam aku makan hati. Orang lain dah syok tidur, aku aje 4 5 kali ke toilet. Padan muka aku!.

Dekat pasar pagi ni pulak, lagi banyak benda yang aku beli. Maklum ajelah dah bawa troli. semua benda boleh sumbat kat dalam tuh. Siap aunti cina tuh tegur, “manyak senang ada ini troli, apa barang boleh beli..” hehe aku pun membalas, “itulah auti, senang nak angkut, tak payah susah2 angkut banyak barang guna tangan”. hehe konon ramah tamah lah ni.

Barang-barang aku beli kat pasar ni pulak;

  1. Ayam seekor, RM 12.80 (diskaun RM 0.30 sebab tak ada duit kecil)
  2. Petai 4 ikat, RM 3 (tak pernah miss beli kalau ada)
  3. Sayur kangkung, sawi, lada cili api, serai & tomota, RM 6.40
  4. Nasi lemak 2, ayam masak merah seketul, kerang dan telur mata kerbau, mee goreng, RM 8.20
  5. Nescafe ais dan nescafe o ais, RM 2.80
  6. Ikan bilis, susu 2 tin, rempah kurma dan rempah kari ikan, bawang besar, RM 12
  7. Kueh teow dan mee mentah, dan cendawan, RM 3.50
  8. Paper Metro dan The Star, RM 3

Itu ajalah yang aku beli. Nak beli gula dah habis licin. Tak ada stok. Dasyat betl krisis nih. Itu pasal aku beli susu. Agak kelam kabut aku membeli sebab orang dah ramai membeli, makan dan minum kat situ. Dan ada pula acara keagamaan yang diorang nak buat. Khemah2 dah dipasang, patung2 seakan kuda dah dipacak, bunga api besar pun dah di pacak (apa namanya, aku tak tahu). hehe

Tengahari

Satay

Oleh kerana dah lama mengidam nak makan satay, dari dalam pantang lagi. So, Papa belikan Satay Kajang Hj Samuri buat makan tengahari. Ingatkan tak adalah satay hari ini sebab Papa ada Borak Bola dengan kengkawan dia. Papa kata alang-alang borak sampai tengahari dan dekat Melawati so Papa belikan satay dekat sana. 20 batang satay ayam dan 10 batang satay lembu. Semuanya 30 batang dan 2 packet nasi impit.

p/s:  Thanks Papa 🙂

Anda Mungkin Meminati:

Aug 2009 22

Hari Sabtu

Memang sudah dijangkakan  hari pertama berpuasa pada tahun ini ialah pada 22 ogos 2009. Mesti happy sangat Kak Na sebab hari ini jugalah hari lahir dia. Aku hanya sempat wish dengan SMS aje. Maklum aje lah hanset aku tuh dah uzur sangat. Start dari aku belajar degree lagi. hmm memang nak kena ganti tuh. tunggulah sampai orang tuh sudi belikan.. huhuhu

Hari pertama bersahur ni hanya kami berdua aja. Jadi se-simply yang mungkinlah aku masak. Mee hoon goreng. Seperti biasa jugalah di awal2 bulan Ramadhan ni, memang bersemangat nak masak dan makan time bersahur. tengoklah nanti dah masuk minggu ke 2 dan seterusnya. Entah2 makan roti bakar dengan Planta aje. hehe

Petangnya pula kami sekeluarga ke rumah Wan2 Ash di Shah Alam. Nak berbuka bersama diorang. Kalau ramai2 nampak macam best sikit kan.

Hari pertama berpuasa ini, aku penat sangat macam orang kerja jadi buruh bangunan. Kepala pula pening dah 2 3 hari. Petangnya aku tidur 2 @ 3 jam. Malamnya pula lepas berbuka, jam 9 malam aku dah masuk bilik dengan Arisha. Hmm tidur sampai ke pagi. Mengantuk giler. Nampaknya susah lah aku nak pergi terawih Ramadhan kali ini. Sape pula yang nak jaga dua orang budak kecik nih?? aiseh..

Hari Ahad

Bangun sahur pula jam 5 pagi. Lepas makan, baringlah kejap nak tunggu azan konon.. last2 tertidur pula. Nasib baik Papa kejutkan. Kemudian,  aku bangun jam 10 pagi. huu dasyat betul tidurnya..

Lepas Asar, dalam jam 5 lebih kami pergi pula ke Port Klang. Rumah Kak Ja. Fuyoooh berubah wajah lagi rumah diorang ni. Dah bertambah cantik. Buat tema warna meroon dan kuning plak. Senang lah diorang nak tukar2 warna cat rumah sebab abang ipar aku tuh pandai bab2 mengecat, memaku, dan renovate rumah ni. Perabot rumah diorang pun dah bertambah. Cantik sungguh cantik. Tapi itulah kita tengok syok aje diorang kan,rumah cantik .. semua ada.. tapi diorang pula tengok kita syok. Pergi mana2 usung anak2.. diorang pulak tak ada anak. Dah 4 tahun kahwin still belum ada rezeki. Kesian diorang. 🙁

dan aku… patutnya lebih bersyukur berbanding mereka sebabnya aku ada sepasang anak yang comel. Walaupun kekadang penat, pening dan sedih melayan macam2 kerenah diorang.. aku tetap happy dengan gelagat diorang. si Abang, semakin lama semakin besar. Macam2 dah dia belajar. Si Adik pula dah pandai agah2. Main2 dengan dia, senyum2.. macam2 paham pula dia.. maybe dia dah kenal rupa paras Mama dia nih. takkan tak kenal, 24 jam mengadap dia.. hehe


Selamat hari lahir buat Kekandaku Roslina Mohd Hanafiah. Semoga kekanda di panjangkan umur, dimurahkan rezeki dan bertambah amal ibadat kepada Allah S.W.T. Semoga kedatangan Ramadhan kali ini akan membawa sinar cahaya kepada kekanda sekeluarga.

Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak

InsyaAllah raya nanti kita akan berjumpa… 🙂

Anda Mungkin Meminati:

Aug 2009 24

3 Ramadhan0

Posted In Umum

Hari ketiga Ramadhan ni, hmm sepenuhnya lah kami duduk di rumah sendiri. Satu cabaran yang mencabar tahap kesabaran aku. Maklumlah seharian aku bersama anak2 kecil ni, hmm tergopoh gapah setiap masa. Tambahan pula time berpuasa ni, lapar tu tak sangatlah cuma rasa dahaga giler.. tambahan lagi masa menyusukan Arisha ni. huhu

Bukanlah aku nak merungut ke apa just meluahkan rasa kepenatan yang amat sangat. Maklumlah hari2 macam ini, rumah bersepah, layan anak ni, anak yang tuh pulak nangis, yang ni senyap, yang tu pula bising, yang paling memeningkan bila kedua2 menangis.. huhu sampai aku pun nangis sekali.. adalah 2 3 kali aku nangis sebab tuh.. stress sangat… korang ingat orang yang berkerja aje stress??? surirumah pun boleh stress tau..

Masa untuk diri aku sendiri?? jangan cakaplah. Time aku nak solat, kalau Arisha tak tidur, aku kasi minum air.. kekadang takut juga kalau2 dia tersedak time aku solat. si abangnya pula asyik memanjat belakang aku time aku ruku’ dan sujud. Benda2 macam inilah membuatkan solat aku tu tak berapa khusyuk.

Badan aku pula asyik2 sakit dan rasa bisa2. . dah lama juga aku tak mengurut nih. Last mengurut dengan Opah Ash masa cukul jambul Arisha. Nampaknya balik raya nantilah mengurut pula.

Pasar Ramadhan dekat sini memang sangat dekat apartment rumah aku nih. sebelah aje. Ingatkan aku nak turun jugalah, cari bubur2 ke kuih2 ke buat berbuka. Kalau turun pukul 4 hingga 4.30 petang itu kira oklah kan. Maklumlah aku ni ada dua orang kecil. Dua2 kena jaga bebetul. Kalau pergi time ramai orang, takut pula aku terlepas pandang, si abang hilang pula.

Bila jam 4 tuh, aku tengok dah ada kereta park dekat jalan2 belakang apartment.. sure diorang dah pergi pasar ramadhan. Time ni pula anak aku tengah syok tidur. Melepas ler niat aku nak ke pasar ramadhan. Lagipun tak apelah kalau tak pergi, kalau tidak banyak pula aku memborong. Banyak2 nanti siapa pula yang nak habiskan??? tong sampah itu juga lah tempatnya.. membazir pula namanya tuh..

Akhirnya, semua lauk pauk untuk berbuka ini aku masak sendiri. Dari jam 3 petang start memasak, jam 7 malam juga yang siapnya. Bukannya banyak menu yang di masak (hati ayam masak berlada, ayam goreng berkunyit adabi, sambal belacan bersama potongan jering, kari ikan merah dan sayur kangkung tumis ikan bilis), tapi banyak kerenah anak2 yang di layan. Pendek kata tergopoh gapah ler aku membuat kerja.

Anda Mungkin Meminati:

Jul 2010 17

Sudah sekian lama, Pasar Malam Bandar Baru Sentul diadakan di simpang empat berdekatan dengan Apartment Mawar. Dekat tempat tinggal aku. Nak pergi pasar pun tak susah2, dekat sangat kalau nak tolak stroller Arisha ni sangat senang, sebab betul2 depan pintu gate. Cumanya ia bagi kesukaran sikit buat kenderaan untuk keluar masuk. Susah. Susah pun seminggu sekali kan?.

Namun, bermula semalam.. pasar malam ini dah berubah tempat ke simpang 3 traffic light belakang Sekolah Bandar Baru.  Berdekatan dengan Villa sebelah ni. Sekarang dah susah sebab kena berjalan jauh. Nampaknya kali ini kali pertama dan terakhir aku ke pasar malam ni.

Bawa Babang jalan jauh, malam2 time tidur menangis sakit kaki. Jam 2 pagi pun aku tolong urutkan kaki dia. Kesian dia. Jalan jauh satu hal, bila sampai sana jalan sempit gila.. sesuai untuk jalan sehala jerk. Stroller Arisha ni muat2 je jalan. hmm nampak gaya petang Jumaat lepak di rumah saja.

Walaubagaimanapun, aku tak lama kat sini. Nak berpindah ke Shah Alam pula. Adakah aku akan ke Pasar Malam lagi? kena tengok masa, tempat di sana dulu.. kuang2x.

Kepada penduduk Pangsapuri Mawar, semoga gate baru akan dibuka di tapak permainan tuh. Kata auntie, kena ramai kasi surat dan sign untuk permintaan tuh, kalau tak.. takkan di layan. 🙂

Anda Mungkin Meminati:

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.