Aug 2009 18

Biasanya aku dok bercerita pasal aku membelibelah, sekarang turn En. abang aku pula yang membelibelah. Biasalah tengah2 bulan macam inilah yang dia suka membelibelah. Sebabnya, tak ramai orang . Dan seperti biasa jugalah dia membeli bila2 masa barang keperluan dah nak habis (penting nih!!). Contohnya susu anak, makanan anak2 (makanan kami jugalah), dan apa2 stok awal bulan dah habis. Dulu selalu membelibelah dengan aku, bila dah ada baby dan H1N1 ni, dia membelibelah sorang2 ajelah. lagi bagus kan.. kalau tak lagi banyak yang diborong.

Biasa En. Abang aku pergi membelibelah dekat Giant, seksyen 9. Dekat sangatlah dengan rumah Mak Ayah dia, selalulah dia singgah sana lepas membelibelah sebab nak tunaikan ibadah yang wajib. apa lagi solat ler

List barang2, biasanya surirumah macam aku yang sediakan. Yelah kita aje yang tahu barang apa dah habis. Kekadang bila perasan ada barang yang terlupa tulis, aku message GoogleTalk dekat dia. Tapi kekadang dia tertinggal juga apa yang aku pesan. hmm biasalah umur dia pun dah meningkat, beruban pulak dah, dan sekarang kena cari cermin mata pula. kasi terang sikit hehehe.

list brg

Antara list yang aku suruh beli:

  1. Pampers Ash dan Ari
  2. Susu Ash dan susu untuk Mama
  3. Susu F&N dah beli dekat pasar
  4. Minyak Yuyi yang besar
  5. Gula 2 kg stok bulan puasa
  6. Ubat nyamuk refill untuk spare.. maklumlah selain H1N1, denggi pun banyak kes juga
  7. Sabun baju Daia 3kg
  8. Sabun pinggan Sunlight hijau pekat
  9. Sup bunjut Adabi Ash suka makan sup ayam
  10. Sirap RosAsh pun suka minum sirap selain Ribena
  11. Honey star & kokocrunch untuk Ash lagi
  12. dan lain2 En. Abang tambah sendiri…. Shower gel dia dettol
  13. Beras Stok kalau cuti seminggu…. ada chance ke?
  14. Glukos untuk Ari
  15. Vitagen untuk Ash kekadang Mama cukai juga
  16. Syampu Papa kepala dan bahu
  17. Kurma nak beli Yusof Tayob, tapi tak ada
  18. Kereta mainan untuk ash
  19. ada juga yang tak list kat sini sbb nanti panjang sangat. hehe

Jumlahnya.. paham2 ajelah ye. Susu Ash tuh kalau 5Kg X RM24…Dah seratus lebih. Biasalah kan.. Orang dah berkeluarga. 🙂 Syukur alhamdulillah sebab dapat juga kami berbelanja macam ni berbanding orang lain yang kurang berkemampuan.. 🙁 teringat dekat kakak kita.. 🙁


Anda Mungkin Meminati:

Mar 2010 27

Pejam celik pejam celik.. tak sangka sekarang aku dah 28 tahun. Lagi 2 tahun masuk 30-an. Huhu rasanya macam dah tua je kan. Rasanya baru semalam aku habis sekolah menengah (perasan masih remaja!), tak sangka sekarang aku seorang ibu beranak dua!. Apapun syukur alhamdulillah aku masih ada disini.

Semoga kebahagian akan selalu muncul memamah segala kedukaan dalam hidup aku, Membuang segala keperitan dalam jiwa aku, Menanam benih-benih ketenangan dan kedamaian dalam hari-hari aku.

Semoga penambahan demi penambahan ibadah dan pahala aku,  Menjauhkan diri aku daripada dosa-dosa yang akan memakan diri aku di kemudian hari nanti,  Menjadikan diri aku sentiasa sabar dalam segala hal dan setiap masa, Menjadikan aku seorang hamba yang sentiasa bersyukur di atas segala rahmat yang aku miliki dan rasai.

Dan semoga kekosongan hidup aku ini dipenuhi dengan benda2 yang membahagiakan aku dan keluarga aku. InsyaAllah.

Ya Allah ya Tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu dari lemah kemahuan dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat penakut dan kedekut, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.”

Semua ini aku panjatkan doa kepada-Mu Ya Allah. Amin.

Terima kasih juga kepada kengkawan yang ucapkan dan doakan Asid. Kalau boleh doakan dan bagi hadiah sekali ek.. hehe

Anda Mungkin Meminati:

Apr 2010 08

Hari Lahir aku dan Ashraf yang lepas, tidaklah disambut2. Just makan-makan bersama family saja. Oklah tuh kita pun bukannya boleh sambut2 semua ini, hanya berdoa dan bersyukur kepada Yang Maha Esa.

Masa Besday aku hari itu (bulan lepas daa), ada sahabat dari Makkah on FB kasi message personal dekat aku. Aku hargai apa yang dia tulis ini.

As Muslims, we celebrate ONLY two ‘eid (festivals): ‘eid ul-fitr (after the end of Ramadhan), and ‘eid ul-Udh-ha, the day of the greater hajj (pilgrimage). During these two festivals, we offer felicitations, spread joy, and entertain children. But more importantly, we offer remembrance of Allaah’s blessings, celebrate His name and offer the ‘eid salaat (prayer). Other than these two occasions, we DO NOT recognize or celebrate any other days in the year.

The Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) also said: “Whoever imitates a people is one of them.”

Thanks my dear Friends.. Umm 🙂

Apapun kalau dapat hadiah apa salahnya. At least dia buat hidup kita happy. 🙂

Set kerusi dan meja dari IKEA. Semoga Babang rajin baca buku. Jangan main FB jerk!

Ini set train… Babang yang pilih sendiri dekat IKEA jugak  🙂 Pandai pilih mainan yerk!

Ini hadiah Babang dari Wan2 sekeluarga, ada T’Shirt dua helai, Puzzle Alif Ba Ta, dan Puzzle Gambar2 A B C. Aku pun dapat baju jubah sepasang. Cantik.. tapi kena kuruskan perut dulu kalau nak pakai. lol.. terima kasih. 🙂

Ini pula hadiah Aku tudung Elmeera dari Huda.. Hadiah no2 lah kiranya dari Papa. Hadiah no1.. hmm special sikit. Belum pilih lagi mana satu. Kena tengok sendiri. hehe Thanks to Papa!




Anda Mungkin Meminati:

Oct 2011 28

Assalammualaikum,

Tengok tajuk entry kali ini ada rasa gerun sikit tak? Baca aje minor tp cuak bagai rak.

Bulan lepas, rasa bengkak dekat pipi kiri, rahang mulut tak boleh bukak seluasnya. Ingat tersalah leher, rahang lari elementnya ker? urut2 leher tak ada rasa pula sakit, cuma rasa gusi dah bengkak. Teringat juga masa kerja Klinik Gigi Rohaya dulu, check dengan Dr. Firdaus, geraham bongsu kiri den ni mesti cabut via MOS. Suggest Dr. buat masa tak sakit apa2 lagi.. tapi mengenangkan kos RM400 [masa tuh] boleh shopping macam2 tu.. jadinya den cancel lah, cakap kat Dr. ” Takpelah Dr. tunggu ia sakit lah dulu. seriau juga hari2 tengok patient buat MOS, berdarah tak ingat, kerat isi, potong tulang, patient menangis.. macam2 lagilah..hehe.. ”

hmm bila dah sakit macam ni, terpaksa lah cari klinik berdekatan. Nak pergi klinik kerajaan kat Area Shah Alam ni, adalah satu, tapi sure kena tunggu lama. Jadi en. suami suggest lah pergi Klinik Swasta aje. Klinik pergigian area Shah Alam ni memang banyak ibarat ‘cendawan tumbuh selepas hujan”.. cuma ongkosnya tak tumbuh2.. hehe

So, surf internat.. call beberapa klinik pergigian kat sini. Klinik Pergigian Doktor Firdaus .. MOS RM700 ke atas. Klinik Pergigian Sharina RM600 ke atas. Call klinik pergigian Dr. 2ue tak dapat hehe. So, antara 2 ni.. pilihlah yang murah kan.. be2anya RM100. Banyak juga tuh.

So, 29hb Sept. 2011 pergi Klinik Pergigian Sharina seksyen 9, Shah Alam. Den pergi seorang aje, bawa askar2 den tu kang.. riuh sekampung kliniknya.

Sampai jam 8 malam, klinik kosong. Doktor lelaki. Hari ni buat checkup aje sebab nak MOS pun takleh sebab  sakit, nak bukak mulut besar2 pun tak boleh. X-ray dulu kedudukan gigi geraham bongsu tuh, memang hujung.. kedudukannya terpusing dari biasa. Memang dah konpem, potong isi kulit tepi sikit. Kalau tak boleh cabut biasa, kena potong gigi or tulang sikit. Aduhh dalam hati.. takutt nya..dulu biasa cakap dekat patient, takpe sakit sikit aje.. 1@2 hari dah hilang rasa sakitnya. huhu..  sekarang.. den sendiri raso cuakkkk naya tuh. So, den diberi ubat antibiotik 2 dan pain killer. Set appointment dengan doktor yang sama, 2 minggu lagi.

[..]

Anda Mungkin Meminati:

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.