Aug 2009 15

Pagi hari aku pergi lagi ke Pasar. walaupun malam tadi dah pergi ke pasar malam. saja beli barang yang belum beli atau dah nak habis. Pergi pasar malam, tujuannya satu je, nak cari buah durian. Tapi jam 9 mlm baru pergi, berduyung2 orang. Tak larat nak meredah lautan orang hingga ke gerai buah dihujung jalan tuh, terpaksalah beli yang mana ada di depan mata aje. Barang-barang yang aku beli di pasar malam tadi ialah

  1. Buah rambutan merah & kuning, 2 kg RM4
  2. Buah mata kucing, 1kg RM 4
  3. Ikan, udang dan sotong, RM 10
  4. Kepak & hati ayam, RM 3

Hah itu aja yang aku beli (rasa macam berat dan banyak tapi ni je) hehe. Sedih jugak sebab tak dapat durian.:( Kepak dan hati ayam tuh, tak boleh makan pun. Ada ke patut diorang nie jual benda yang dah tak elok, busuk. Kalau di makan jugak sah2 berulak-alik ke toilet. Macam aku makan hati. Orang lain dah syok tidur, aku aje 4 5 kali ke toilet. Padan muka aku!.

Dekat pasar pagi ni pulak, lagi banyak benda yang aku beli. Maklum ajelah dah bawa troli. semua benda boleh sumbat kat dalam tuh. Siap aunti cina tuh tegur, “manyak senang ada ini troli, apa barang boleh beli..” hehe aku pun membalas, “itulah auti, senang nak angkut, tak payah susah2 angkut banyak barang guna tangan”. hehe konon ramah tamah lah ni.

Barang-barang aku beli kat pasar ni pulak;

  1. Ayam seekor, RM 12.80 (diskaun RM 0.30 sebab tak ada duit kecil)
  2. Petai 4 ikat, RM 3 (tak pernah miss beli kalau ada)
  3. Sayur kangkung, sawi, lada cili api, serai & tomota, RM 6.40
  4. Nasi lemak 2, ayam masak merah seketul, kerang dan telur mata kerbau, mee goreng, RM 8.20
  5. Nescafe ais dan nescafe o ais, RM 2.80
  6. Ikan bilis, susu 2 tin, rempah kurma dan rempah kari ikan, bawang besar, RM 12
  7. Kueh teow dan mee mentah, dan cendawan, RM 3.50
  8. Paper Metro dan The Star, RM 3

Itu ajalah yang aku beli. Nak beli gula dah habis licin. Tak ada stok. Dasyat betl krisis nih. Itu pasal aku beli susu. Agak kelam kabut aku membeli sebab orang dah ramai membeli, makan dan minum kat situ. Dan ada pula acara keagamaan yang diorang nak buat. Khemah2 dah dipasang, patung2 seakan kuda dah dipacak, bunga api besar pun dah di pacak (apa namanya, aku tak tahu). hehe

Tengahari

Satay

Oleh kerana dah lama mengidam nak makan satay, dari dalam pantang lagi. So, Papa belikan Satay Kajang Hj Samuri buat makan tengahari. Ingatkan tak adalah satay hari ini sebab Papa ada Borak Bola dengan kengkawan dia. Papa kata alang-alang borak sampai tengahari dan dekat Melawati so Papa belikan satay dekat sana. 20 batang satay ayam dan 10 batang satay lembu. Semuanya 30 batang dan 2 packet nasi impit.

p/s:  Thanks Papa 🙂

Anda Mungkin Meminati:

Aug 2009 18

Biasanya aku dok bercerita pasal aku membelibelah, sekarang turn En. abang aku pula yang membelibelah. Biasalah tengah2 bulan macam inilah yang dia suka membelibelah. Sebabnya, tak ramai orang . Dan seperti biasa jugalah dia membeli bila2 masa barang keperluan dah nak habis (penting nih!!). Contohnya susu anak, makanan anak2 (makanan kami jugalah), dan apa2 stok awal bulan dah habis. Dulu selalu membelibelah dengan aku, bila dah ada baby dan H1N1 ni, dia membelibelah sorang2 ajelah. lagi bagus kan.. kalau tak lagi banyak yang diborong.

Biasa En. Abang aku pergi membelibelah dekat Giant, seksyen 9. Dekat sangatlah dengan rumah Mak Ayah dia, selalulah dia singgah sana lepas membelibelah sebab nak tunaikan ibadah yang wajib. apa lagi solat ler

List barang2, biasanya surirumah macam aku yang sediakan. Yelah kita aje yang tahu barang apa dah habis. Kekadang bila perasan ada barang yang terlupa tulis, aku message GoogleTalk dekat dia. Tapi kekadang dia tertinggal juga apa yang aku pesan. hmm biasalah umur dia pun dah meningkat, beruban pulak dah, dan sekarang kena cari cermin mata pula. kasi terang sikit hehehe.

list brg

Antara list yang aku suruh beli:

  1. Pampers Ash dan Ari
  2. Susu Ash dan susu untuk Mama
  3. Susu F&N dah beli dekat pasar
  4. Minyak Yuyi yang besar
  5. Gula 2 kg stok bulan puasa
  6. Ubat nyamuk refill untuk spare.. maklumlah selain H1N1, denggi pun banyak kes juga
  7. Sabun baju Daia 3kg
  8. Sabun pinggan Sunlight hijau pekat
  9. Sup bunjut Adabi Ash suka makan sup ayam
  10. Sirap RosAsh pun suka minum sirap selain Ribena
  11. Honey star & kokocrunch untuk Ash lagi
  12. dan lain2 En. Abang tambah sendiri…. Shower gel dia dettol
  13. Beras Stok kalau cuti seminggu…. ada chance ke?
  14. Glukos untuk Ari
  15. Vitagen untuk Ash kekadang Mama cukai juga
  16. Syampu Papa kepala dan bahu
  17. Kurma nak beli Yusof Tayob, tapi tak ada
  18. Kereta mainan untuk ash
  19. ada juga yang tak list kat sini sbb nanti panjang sangat. hehe

Jumlahnya.. paham2 ajelah ye. Susu Ash tuh kalau 5Kg X RM24…Dah seratus lebih. Biasalah kan.. Orang dah berkeluarga. 🙂 Syukur alhamdulillah sebab dapat juga kami berbelanja macam ni berbanding orang lain yang kurang berkemampuan.. 🙁 teringat dekat kakak kita.. 🙁


Anda Mungkin Meminati:

Oct 2009 10

Kalau nak ‘buka’, buka sajalah kan. hehe bukan apa.. aku hendak cerita pasal siang tadi. Bukakan pintu rumah untuk keluarga Shah Alam datang beraya pula. hmm memang aku tidak larat hendak masak apa-apa pun (setiap tahun tidak larat.. apa daa..). Itulah aku.. malas agaknya. kalau malas cakap sajalah malas

Wan2

Ingatkan hendak jamu diorang makan sate. Mengenangkan Sate Kajang di Taman Melawati sentiasa padat dan berderek orang berbaris, macam minggu lepas… Papa tidak mahu pergi. Jadi, kami buat keputusan memesan Pizza Hut sajalah. huhu. Mintak maaflah tidak sempat hendak bergambar dengan Pizza itu. Yang ada cuma gambar-gambar ini. Harap tuan-tuan empunya diri jangan marah gambar anda keluar di sini.. okay?

papaash2

Ariss

Bersambung edisi Abang Ash bersama Papa pula selepas ini………. 🙂

Anda Mungkin Meminati:

Oct 2009 17

Hari Sabtu

Pertama sekali, Happy Depavali kepada semua rakyat Malaysia yang beragama Hindu.

Hari ini juga kami ada Open House di Taman Dagang, Ampang. Rumah Mak Lang. Pergi sana selepas Asar. 🙂 balik pula jam 10 malam dengan perut kekenyangan yang sungguh buncit. wakaka rasa macam nak buka zip kain tuh.

Mana tidaknya, aku rasa makanan semua. Tapi sikit-sikitlah kan. kontrol ayu sikit. Mula-mula aku makan kek lapis dan beberapa ketul biskut raya di ruang tamu. Lepas itu, pergi meja makan ambil Mee Sup dan begedil. Minum air. Kemudian makan lemang dua potong.

Kemudian, ambil Arisha. Tidurkan Arisha supaya Papa pula makan. 🙂 Lepas itu solat dan sambung balik makan nasi lemak. nyumk nyumk.. sampai balik.

OpenHouse

Gambar Arisha saja yang sempat di ambil. Itupun masa boring dalam kereta. Maklumlah dekat Ampang ini, jem selalu. 🙂

Anda Mungkin Meminati:

Oct 2009 18

Hari Ahad

Semalam pergi beraya a.k.a Open House. Kali ini pergi rumah Mak Long di Seksyen 4, Wangsa Maju. Sebelum pergi rumah Mak Long, kami beraya ke rumah Achik di Sri Rampai.

OpenHouse4

Anda Mungkin Meminati:

Page 1 of 212
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.