Jalan-Jalan Ke Pulau Ketam, Selangor

Alhamdulillah, Sempena cuti Thaipusam lalu.. Asid bawa anak-anak ke Pulau Ketam bersama rombongan Muslimat Masjid An-nahdah Seksyen 18, Shah Alam. Rombongan ini motif utamanya nak melawat Pusat Tahfiz Mandarin dekat sana. Sambil itu boleh lah cuci-cuci mata. Almaklum pertama kali ke sini.

Dari Shah Alam, kami naik komuter sehingga Port Klang dalam 40 minit. Kemudian, kami menaiki bot ke Pulau ketam dalam 45minit.

Pengalaman ke tempat baru ni memang menyeronokkan. 🙂 lain kali boleh datang lagi cuba makn ketam besar dekat sini, Alhamdulillah restoran untuk Orang Islam sudah ada. Jemputlah pergi.

 

Jalan Cuti Sekolah @ 2011

Alhamdulillah.

Cuti Sekolah ini adalah sikit kesempatan bawa anak-anak saudara dan adinda tercinta jalan-jalan semasa cuti sekolah diorang. Nak tunggu cuti sekolah my son Ashraf.. start tahun depan. hehe 🙂

Cuti sekolah baru-baru ini, bawa mereka dari kampung ke rumah den, selama 2 minggu rasanya. Bawa jalan2 ke tempat biasa2 aje. Banyak ada dirumah aje.. kesian.

Antara tempat jalan kami, ke I-City. Pertama kali diorg ke sini.. samalah juga dengan den. Pergi tengok lampu lip lap lip lap aje. Tak masuk pun dalam tempat salji tuh, mahal giler wei. nak murah datanglah sian hari. 🙂

Jalan-Jalan ke Langkawi

Ini kali kedua Asid menjejakkan kaki ke Pulau Langkawi. 1st time dulu masa honeymoon. Pergi berdua, kali nih berempat. Bawa anak-anak sekali makan angin sempena anniversary kami yg ke-5. Makanlah angin tu sampai kembung ye. hehe.

“Semoga hubungan cinta kami berkekalan hingga ke syurga”. Insya-Allah

16 June 2011 : Gerak dari KL Sental ke Arau

Naik keretaapi cabin no2. Pada jam 9.15 malam [Khamis Malam Jumaat]

 

17/6/2011 : Dari Arau ke Pulau Langkawi 🙂

Sempat bergambar di stesen keretaapi Arau. Sampai Jam 8.15 pg

Lewat!! sebab keretapi rosak dalam perjalanan.

Naik kereta sapu ke Jeti Kuala Perlis.

Peace. Tenang menunggu turn nak naik Ferry!! Jam 10.30 pagi Jumaat.

Naik Ferry selama lebih kurang 45 minit.

Dah sampai ke destinasi. Ambil kereta yang sudah booked untuk 2 hari. Kereta kecik aje cukuplah kan untuk kitorang 4 beranak. [Cas sewa memang dah naik sgt.. huhu]

Sebelum check-in hotel, jalan2 di Dataran Helang jap.

Ashraf nak ke toilet. MAN? seorang lelaki. Jarang nampak cam gini!

Check-in Holiday Villa Langkawi!! jam 3 petang.

Syoknya tido. Bilik lebih kurang cam gini, ni gambo google aje. 🙂

Naik Langkawi Cable Car Jam 5 petang! Boleh dapat diskaun 50% dalam RM50 gitu.

Tak kira dah kat tempat sejuk, 700 kaki tinggi dari paras air laut.. makan aiskrim. huh penat giler naik tangga

Budak2 ni memang pantang nampak mainan, sure nak naik!

Dinner ikan bakar @ Restoran Haji Jelani.. uish harga.. dasyat!

18/6/2011 : Jalan2 keliling Pulau Langkawi

Island Hopping Jam 9 pagi Sabtu

Naik bot. Masing2 cuak..

Tasik Dayang Bunting. Sempat ambil air untuk Kak Ja

Bina Istanaku @ Beras Basah

Lunch : Nasi Campur

Kota Mahsuri! Masuk RM5 seorang

Lepas ni aktiviti shopping! Rambang mata sampai tak de masa nak snap gambo. wakaka. teruk benor!

Lagi pulak hanset di masuki air laut manis huhu gara2 mandi di Pantai Chenang.

huhu ada tak sesiapa yg de handphone lebih? silalah derma kepada saya.

wakaka 🙂

Balik Kampung

Alhamdulillah. Hari cuti balik kampung, Chini 03. Balik satu malam saja, maklumlah bukan musim cuti kan. Apapun still rasa seronok, apa taknya jumpa Mama,  Aboh, Adik2 dan Anak saudara, serta kereta baru diorang tuh hehe.


Balik kampung nak hantar kain pasang dari Vietnam, suruh adik aku, Kak Cek jahitkan. Buat pakai raya nanti. Untuk Arisha pun aku suruh buat baju kurung dan moden. Harap2 masih muat kalau dia pakai nanti. Dia kan tukang jahit sure dah pro sekarang. Lagipun kat sini aku tak tahu kedai jahit mana yang best aku pakai. Pernah cuba di Syeksyen 16 tuh, baju kurung memang selesa, tapi moden2 sikit ni tak syok pakai. Tak pelah cuba yang best je kan. hehe

Balik ni time Mama sakit. Sebulan lepas,  dia jatuh terguling ke bawah bukit masa kutip buat relai kelapa sawit. Buah kelapa sawit pula menimpa atas belakang dia. Dah sebulan tapi tak de orang mengurut. Aboh pun tak berapa sihat juga, so tak boleh mengurut Mama. Kesian Mama.

So, malam tadi ambil sikit kesempatan masa mengurut mama (jangan tak percaya aku TUKANG URUT juga). Mama sakit kaki sampai tak boleh jalan dan pijak dengan betul. Belakang badan pula sakit2, keras macam batu. InsyaAllah lepas ini,Mama akan rasa okey sikit sementara menunggu bulan depan mengurut dengan Kak Na pula. hehe