Sep 2009 16

Sebenarnya aku buat Agar-agar Bandung ni dah berminggu lepas. Baru aje aku ceritakan dekat sini. Bukan apa, masa tu aku nak buat dadih tapi serbuk dan bahan2 dadih tak ada. Yang ada cuma agar2 ni. Jadilah ek buat berbuka. Nasib baiklah jadi juga aku membuatnya, si ashraf tu suka. oklah tu gamoknya.

Hari semalam hingga ke hari ini aku nak buat dadih atau puding. Cari lah serbuk dekat pasar dan susu cair dekat kedai bawah ni, dua2 tak ada. Terpaksa tempah dengan Papa malam ni. Harap2 dia beli.. tapi kesian pula nanti mesti Papa balik lambat sebab hari nak hujan lebat ni. Berbuka dalam kereta lagilah Papa ek?

Kalau tahu awal, boleh order dekat sini.. online lagi. ๐Ÿ™‚

Anda Mungkin Meminati:

Sep 2009 17

Dadih Oh Dadih2

Posted In Umum

Oleh kerana ketiadaan bahan-bahan yang lalu, Papa belikan mende alah ini semua dekat Giant malam semalam. So, hari ini tak ada sebab aku tak boleh buat dadih ke, puding ke atau agar-agar. Semua Papa dah beli. Kalau tak buat, nanti dia tanya pula.

So, bermulalah operasi aku pada jam 230 petang tadi. Nasib baik jugalah adik ada Mok Su dia jaga. Seminggu aku import dari kampung masa aku balik itu hari. Tak sia-sia aku ambil pengasuh ni. Reward untuk dia, aku kasilah duit raya lebih sikit. hehe

Alhamdulillah. Menjadi juga aku buat dadih ni. Perisa oren. Satu paket serbuk dadih tu aku dapat buat 30 lebih bekas. Senang aje caranya kalau nak buat. Baca aje cara masakan dekat belakang paket dadih tuh. Untuk dadih ni aku guna susu cair ideal. Pekat sikit kot.

Dadih

Susu

Anda Mungkin Meminati:

Oct 2009 03

Jam 11 malam tadi baru sempat buat Dadih Laici. Saja buat untuk bagi orang Shah Alam. Diorang buat open house esok untuk Hulu Klang Family shj. Macam biasa dadih yang simple aku buat. Hajat nak masukkan buah Laici (tin) sekali dalam dadih tuh, hmm sori ajelah ek tak sempat nak hiris kecik2 buah laici itu. Maklumlah selepas bersusah payah tidurkan Arisha. Bila dia dah tidur barulah boleh masak.

Memang kena tunggu Arisha tidur dulu. Kalau ada Papa dia, sure aku suruh Papa dia jaga. Apakan daya Papa pergi Stadium Shah Alam tengok Selangor main bola. Suka sangatlah Papa tuh, malam tadi Selangor menang lagi 3-2 dengan Kuala Muda Naza. Hari Selasa itu hari pun Selangor menang lagi, 3-0 dengan PDRM. Papa pergi tengok juga. ๐Ÿ™‚

dadihLaici2Dadih Laici

1. Sediakan bahan-bahannya seperti 1 tin Susu Cair 400ml, 100g Gula Pasir, dan 1 Paket Dadih (perisa suka hati nak apa!! : Laici, Strawberi, jagung, anggur, oren, durian, coklat dan lain2).

2. Didihkan air 3000ml (3 liter) dalam periuk. Masukkan sekali dengan Susu Cair dan Gula.

3. Apabila air sudah mendidih, padamkan api dapur. Masukkan serbuk dadih. Kacau selama 5 minit.

4. Masukkan kedalam bekas yang bertutup.

5. Masukkan ke dalam peti ais sehingga sejuk. Pastu boleh makan.

Anda Mungkin Meminati:

Oct 2009 27

Amalan pemakanan yang baik sedikit sebanyak membantu anda membina ketahanan tubuh. Antaranya ialah

1. Teh

Pengambilan teh sangat membantu meransang sistem pertahanan badan. L-theanine yang terkandung di dalam teh akan ditukar kepada ethylamine di dalam hati di mana ia memainkan peranan penting dalam proses pertahanan badan.

2. Buah-buahan

Ia mengandungi pelbagai jenis vitamin yang baik untuk kesihatan. Tambahan lagi ia turut mengandungi antioksidan yang semulajadi yang berupaya meningkatkan pertahanan badan. Antaranya buah kiwi, mangga dan pisang.

3. Dadih

Ia banyak membantu kesihatan sistem penghadaman malah tahap kesihatan tubuh secara keseluruhannya. Hal ini kerana bakteria baik yang ada di dalam dadih mampu merangsang sistem ketahanan tubuh.

hehe tak salahlah kalau aku selalu buat dadih untuk ash dan seisi keluarga. wakaka ๐Ÿ™‚

4. Air kelapaย  muda

Air yang beralkali ini bermanfaat dalam mencegah H1N1. Anda disyorkan meminumnya 2 kali sehari selama 3 hari. Masyarakat Thailand mengamalkan meminum air kelapa muda ini dengan kurma. Iaitu direndam selama 2 jam sebelum diminum.

[..]

Anda Mungkin Meminati:

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.