Aug 2009 15

Pagi hari aku pergi lagi ke Pasar. walaupun malam tadi dah pergi ke pasar malam. saja beli barang yang belum beli atau dah nak habis. Pergi pasar malam, tujuannya satu je, nak cari buah durian. Tapi jam 9 mlm baru pergi, berduyung2 orang. Tak larat nak meredah lautan orang hingga ke gerai buah dihujung jalan tuh, terpaksalah beli yang mana ada di depan mata aje. Barang-barang yang aku beli di pasar malam tadi ialah

  1. Buah rambutan merah & kuning, 2 kg RM4
  2. Buah mata kucing, 1kg RM 4
  3. Ikan, udang dan sotong, RM 10
  4. Kepak & hati ayam, RM 3

Hah itu aja yang aku beli (rasa macam berat dan banyak tapi ni je) hehe. Sedih jugak sebab tak dapat durian.:( Kepak dan hati ayam tuh, tak boleh makan pun. Ada ke patut diorang nie jual benda yang dah tak elok, busuk. Kalau di makan jugak sah2 berulak-alik ke toilet. Macam aku makan hati. Orang lain dah syok tidur, aku aje 4 5 kali ke toilet. Padan muka aku!.

Dekat pasar pagi ni pulak, lagi banyak benda yang aku beli. Maklum ajelah dah bawa troli. semua benda boleh sumbat kat dalam tuh. Siap aunti cina tuh tegur, “manyak senang ada ini troli, apa barang boleh beli..” hehe aku pun membalas, “itulah auti, senang nak angkut, tak payah susah2 angkut banyak barang guna tangan”. hehe konon ramah tamah lah ni.

Barang-barang aku beli kat pasar ni pulak;

  1. Ayam seekor, RM 12.80 (diskaun RM 0.30 sebab tak ada duit kecil)
  2. Petai 4 ikat, RM 3 (tak pernah miss beli kalau ada)
  3. Sayur kangkung, sawi, lada cili api, serai & tomota, RM 6.40
  4. Nasi lemak 2, ayam masak merah seketul, kerang dan telur mata kerbau, mee goreng, RM 8.20
  5. Nescafe ais dan nescafe o ais, RM 2.80
  6. Ikan bilis, susu 2 tin, rempah kurma dan rempah kari ikan, bawang besar, RM 12
  7. Kueh teow dan mee mentah, dan cendawan, RM 3.50
  8. Paper Metro dan The Star, RM 3

Itu ajalah yang aku beli. Nak beli gula dah habis licin. Tak ada stok. Dasyat betl krisis nih. Itu pasal aku beli susu. Agak kelam kabut aku membeli sebab orang dah ramai membeli, makan dan minum kat situ. Dan ada pula acara keagamaan yang diorang nak buat. Khemah2 dah dipasang, patung2 seakan kuda dah dipacak, bunga api besar pun dah di pacak (apa namanya, aku tak tahu). hehe

Tengahari

Satay

Oleh kerana dah lama mengidam nak makan satay, dari dalam pantang lagi. So, Papa belikan Satay Kajang Hj Samuri buat makan tengahari. Ingatkan tak adalah satay hari ini sebab Papa ada Borak Bola dengan kengkawan dia. Papa kata alang-alang borak sampai tengahari dan dekat Melawati so Papa belikan satay dekat sana. 20 batang satay ayam dan 10 batang satay lembu. Semuanya 30 batang dan 2 packet nasi impit.

p/s:  Thanks Papa 🙂

Anda Mungkin Meminati:

Oct 2009 03

Jam 11 malam tadi baru sempat buat Dadih Laici. Saja buat untuk bagi orang Shah Alam. Diorang buat open house esok untuk Hulu Klang Family shj. Macam biasa dadih yang simple aku buat. Hajat nak masukkan buah Laici (tin) sekali dalam dadih tuh, hmm sori ajelah ek tak sempat nak hiris kecik2 buah laici itu. Maklumlah selepas bersusah payah tidurkan Arisha. Bila dia dah tidur barulah boleh masak.

Memang kena tunggu Arisha tidur dulu. Kalau ada Papa dia, sure aku suruh Papa dia jaga. Apakan daya Papa pergi Stadium Shah Alam tengok Selangor main bola. Suka sangatlah Papa tuh, malam tadi Selangor menang lagi 3-2 dengan Kuala Muda Naza. Hari Selasa itu hari pun Selangor menang lagi, 3-0 dengan PDRM. Papa pergi tengok juga. 🙂

dadihLaici2Dadih Laici

1. Sediakan bahan-bahannya seperti 1 tin Susu Cair 400ml, 100g Gula Pasir, dan 1 Paket Dadih (perisa suka hati nak apa!! : Laici, Strawberi, jagung, anggur, oren, durian, coklat dan lain2).

2. Didihkan air 3000ml (3 liter) dalam periuk. Masukkan sekali dengan Susu Cair dan Gula.

3. Apabila air sudah mendidih, padamkan api dapur. Masukkan serbuk dadih. Kacau selama 5 minit.

4. Masukkan kedalam bekas yang bertutup.

5. Masukkan ke dalam peti ais sehingga sejuk. Pastu boleh makan.

Anda Mungkin Meminati:

Oct 2009 13

Al-kisah bermula hari Sabtu yang lepas, selepas “Open House” . Papa hendak pergi Stadium Selayang untuk melihat bola sepak Selangor vs PDRM (2-2). Oleh kerana kesian kepada Abang Ash, merengek suruh dipakaikan selipar (masa Papa buka pintu hendak keluar). Papa tanya, “Nak bawa dia ke nih?”. “Suka hati. Kesian dia. Tapi kalau dia menangis kat sana macam mana?. Kalau sanggup bawaklah.”

Papa bawa Abang Ash. Mama pula siapkan beg galas dia dengan susu sebotol, pampers 1, kereta mainan dia 2, seluar panjang 1 (buat spare kalau bocor nanti) dan juga bekalan London Swiss Roll 2 paket.

Abang Ash happy sangat sebab dapat ikut Papa. Tahu ke tidak hendak pergi tengok bola tu? hehe.

AshBola

Alhamdulillah kata Papa, Abang Ash behave betul. Tidak nangis langsung. Memula saja segan dengan kengkawan Papa, lepas itu relax saja. Aku pun suka dan relax dekat rumah. Tambahan lagi, Adik syok tidur. 🙂 Dapatlah rehat sekejap.


Anda Mungkin Meminati:

Jan 2011 29

Assalamualaikum,

Hari ini jadual Asid so padat. Dari pagi…pergi belajar memotong dan menjahit jubah di Masjid Seksyen 18 (dekat sangat ngan rumah). Belajar basic jerk seperti mengambil ukuran badan: dada, pinggang, bahu, punggung, labuh baju, lebar baju, panjang lenggan dsbg. Lepas itu, draw atas kertas minyak then gunting. Tadi tak sempat nak buat ukuran kain (jika untuk baju kurung). Yang bestnya yuran belajar murah tersangatlah murah iaitu RM5. Insya-Allah, akan ada sambungan kelas itu lagi.

Lepas itu, pergi ke Karnival Karangkraf yang berlangsung sehingga hari esok! Banyak juga lah tangkapan Asid disini. Seperti yang diwar2kan last week, Asid nak cari majalah PaMa untuk lengkapkan koleksi (4 buku). Tapi so sad, stok ada dari bulan 6, 2010 ke atas jerk. Pastu ada promotion kalu beli 3 buku edisi baru. Aiseh Asid dah beli dah terbitan tahun ni, so melepas cabutan bertuah ini.. hehe kalau cabut pun, boleh bertuah ker? hehe Lagipun beli 4 buku terbitan lama tu Asid dapat bedak G&G dan Barut Bayi Damia .

Kemudian, pergi jejalan lagi walaupun sorang2 still okay husband dan anak2 duduk tunggu dalam kereta. Cari novel Dunia untuk KakJa tak jumpa tapi sempatlah rembat beberapa buah buku dan majalah lagi. hehe Oleh kerana semangat belajar menjahit pagi tadi, Asid beli buku Sulaman Manik. ceh berangan nak menjahit manik dan labuci pulak.. :). Total tangkapan dekat sini RM66.90. Dapat free : Bedak, barut bayi, 2cd (The Best Of BILLIE HOLIDAY dan FIMIE DON : bintang2 untuk Mama&Papa), sticker, kupon Omega Capsule dan dll. 🙂

Mamat : Ish diorang ni beli novel macam beli buku sekolah. Berbakul2.

Minah: Dah diorang suka membaca. Ko pulak tak suka membaca…

Sempat juga telinga ini mencuri perbualan mereka. To me? no komen.  Dah hobi diorang.. nak buat macam mana? kekadang pikir, hobi membaca ini boleh buat diorang lepak kat rumah.. daripada hobi diorang melepak2, menonton wayang dan membuat wayang tu!

Petangnya, lepak dekat rumah sementara menunggu orang datang ambil something. Pastu tinggal bertiga sebab Papa pergi tengok Bola Selangor Vs Kelantan dengan memakai jersy baru. hehe 🙂


Anda Mungkin Meminati:

Apr 2011 28

Assalamualaikum,

Last week, Papa dengan kengkawan dan ahli penyokong Bola Sepak Selangor turun ke Kota Kinabalu, Sabah.

Nasib baik, rombongan mereka ke sana membuahkan hasil dengan memperolehi kemenangan ke atas Sabah 1:0.

Berita Selangor Vs Sabah >> Terima Kasih Syafiq!

Dari muka buku  Otai

Model tetap tshirt sabah, asyik2 nak pakai baju tu aje. Sabar jelah Adik ni.

Anda Mungkin Meminati:

Page 1 of 3123
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.