Online Shopping Lagi

Hari itu aku order lagi Teh Cameron dekat laman web yang sama http://bharattea.com.my/bharat/. Masa first time aku beli teh cameron online ini, aku adalah kasi dekat Kak Ja sikit.. tiga perisa. Agaknya teh cameron tu dah nak habis, dia suruh aku order lagi. Kali ni dia nak bayar pulak. hehe

Tiga perisa yang dia nak, katanya apa2 pun boleh, tapi beli juga perisa original. So aku belilah untuk aku dan dia sekali. Ada lebih Boleh kasi sikit dekat orang Shah Alam.

Kali ini aku beli perisa strawberi, lemon, limau dan original. Semuanya dua2 kotak. Pastu aku beli satu MUG ni. Cantik aje aku tengok, so belilah satu buat hiasan dalam almari tu.

Selain teh, ada juga Papa belikan buku untuk santapan rohani dan jasmani, tambahkan ilmu untuk mendidik anak-anak. Buku yang bertajuk Ibu Bapa Bijak Anak Hebat, Zaid Mohamad. Harap2 anak-anak aku akan menjadi orang yang hebat suatu masa nanti.

Satu Tipnya untuk anak bijak dan pintar: Untuk anak tidur dengan sendirinya.. tak payah dienjut2, nyenyak dan tidak terjaga pada masa tidur.. biarkan anak2 itu tidur sendiri selepas dia penat main atau sebagainya. Tidak perlu dipaksa2. Anak yang nyenyak tidurnya akan lebih pandai dan bijak. 🙂

“Semua anak dilahirkan pintar, tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka. Ibu bapa mesti mempunyai misi jelas iaitu menanam tekad membentuk masa depan anak”

Dato’ Dr Fadzilah Kamsah
Pakar Motivasi

“All children are born geniuses, and we spend the first six years of their lives degeniusing them”

R. Buckminster Fuller

Kesilapan Asuhan Yang Lazim

Best juga baca artikel ini. Buat penambahan ilmu pengetahuan. Tiada salahnya untuk perkembangan dan kemajuan anak-anak kita juga… hehe

Sebagai contoh, kanak-kanak 4 tahun sekarang dapat mengendalikan pemain DVD atau menggunakan telephone untuk menangkap gambar dengan mudah. Walaupun, ibu bapa berbangga dengan pencapaian demikian, mereka seperti tidak risau tentang perkembangan asas kemahiran sosial mereka.

1. Meninggalkan segalanya kepada pembantu rumah

Ibu bapa yang berjaya tidak semestinya membesarkan anak yang berjaya. Ini kerana tanggungjawab mereka terhadap kerja menghadkan masa mereka bersama anak-anak. Ibu bapa ini meninggalkan anak mereka dibawah jagaan pembantu rumah sepenuhnya, menyebabkan si kecil ini kekurangan kasih sayang daripada ibu bapa.
-Luangkan masa lebih banyak bersama anak anda dan biar mereka tahu bahawa mereka masih mempunyai hubungan yang kukuh dengan anda.

Nasib baik tak ada Maid.

2. Tidak membenarkan mereka membantu

Anak anda tidak terlalu muda untuk kerja yang mudah.Anda juga tidak boleh sentiasa melakukan segalanya untuk mereka. Sesetengah ibu bapa terlalu bertolah ansur sehingga anak mereka berani mengarah mereka.Membenarkan anak melakukan kerja rumah boleh membantu mereka berkembang. Melipat selimut, mengemas katil dan membenarkan mereka menyediakan meja makan bukan sahaja meningkatkan kemahiran motor mereka malah memberikan mereka rasa tanggungjawab yang menggalakkan perkembangan sosial mereka.

Adalah juga aku suruh Ash angkat baju kotor letak dalam mesin basuh. Nak minum, ambil cawan dan botol susu dia dulu. hehe

3. Hanya memuji ‘A’

Memuji anak sememangnya membuat mereka gembira. Tetapi mereka hanya memuji apabila mereka cemerlang dalam peperiksaan? Adakah mereka dipuji apabila berlakon dalam drama sekolah? atau menyanyi semasa Hari Guru? Ketahuilah bahawa bakat anak anda dan galakkan mereka walaupun anda berpendapat mereka patut melakukan benda lain. Cuba faham dan lihat dari sudut mereka. Ingat bahawa anda tidak selalunya betul. Mungkin itu yang mereka lakukan sepanjang hidup mereka, jadi iktiraf dan hargailah kemampuan mereka.

Lepas ini kena kerap puji Ash dan Adik

Continue reading Kesilapan Asuhan Yang Lazim