‘Syurga di Telapak Kaki Ibu’

Semalam cukup 3 weeks umur Baby Ash. Pejam celik pejam celik dah 3 minggu, cepat je masa berlalu. Tak lama lagi baby Ash 1 bulan, 1 tahun, 10 tahun…. hehehe tak sabar tunggu baby Ash besar. Semoga Baby Ash menjadi anak yang soleh dan pandai.

Dua tiga hari ni, Baby Ash banyak nangis, tangisan dia pun dah nyaring dah kuat. Minggu pertama Cik Nana dia sibuk tanya nape Baby Ash tak nangis ah? tak dengar pun dia nangis.. nangislah.. katanya. Tapi sekarang dah banyak nangis dia suruhnya baby Ash diam pulak. Tulah.. time senyap suruh nangis, ha sekarang rasakan.. hehe

Kekadang Mama baby Ash ni pun terasa nak nangis yelah. Tak sempat nak tidur, nak baring.. Baby Ash nak menyusu je. Bila letak atas tilam je dia nangis balik. Tak larat jugaklah asyik duduk je, maklumlah ceaser ni, sakit kalau kaki dia menendang2 time menyusu. Sakitnya hanya tuhan yang tahu.  Luka dalam pun belum sembuh just luka kat luar ni je. Darah beku pun jarang2 keluar. Harap2 masa 19hb ni jumpa Doktor darah beku berkurangan.

Biasalah ni kalau dah jadi Ibu.  Ibu ni memang banyak pengorbanan yang dia lakukan. Itulah sebab ‘Syurga itu di telapak kaki Ibu’. Pastu orang kata baby boy susah nak jaga time2 kecik ni. Bila besar pulak dia diwajibkan jaga Ibu dia walaupun hati Ibu dia sekalipun. Bila dah jadi Ibu ni juga barulah kite mengerti besarnya pengorbanan Ibu kite menjaga kite dari lahir sampailah sekarang, dah ada yang dah jadi Ibu pun macam Asid.

Kalau orang bersalin normal pantangnya 44 hari, kalau ceaser lak berapa??? tak tahulah ek. Kalau Mak Cik Asid, dia kata dia pantang 100. Makanan jelah.. tapi jalan2 dah. Ye ka ah? Nanti tanya Doktor..

8 thoughts on “‘Syurga di Telapak Kaki Ibu’”

  1. ooo begitu citer rupanya. Cuti dua bulan, boleh tahan ke tak surf internet?. Hmm kalau Asid boring giler masa tu. huhhu

    Masa asid nak bersalin hari tuh pun bukaan farag 2cm, tapi asid kan caeser, bukan bukaan tu yg penting tapi dah ada tanda2nya baby Ash nak keluar. Dia asyik menentang je tapi tulah Asid tak rasa sangat sakit2 nya, just susah nak tido, ke kiri tak boleh ke kanan tak boleh. Perut nak besor kan. hehehe 🙂

    Apapun semoga VV selamat melahirkan baby yg comel. 🙂 InsyaAllah.

  2. heheheh lama da xsurfing internet ;)..act, masa 18 april aritu vv kena admited kat hospital..ingat da nak bersalin..hehehe hapy2 la kenok ;p..tp blum lg baby kluar2..pastu balik rumah keesokkan harinya..19 april tu..huhuhuhuh..then 24 april kena admited lg kat hospital sebab sakit nak bersalin da..ksian hubby jam 1 pagi da hantar vv p hospital.. 🙁 huhuhu..kami p kaunter pendaftaran then check bukaan kat bawah tu..tp baru 1 cm..huhuhu tpksa masuk wad tggu masa bersalin..tunggu punya tunggu xjuga bersalin padahal sakit belakang tak terkira da :(…kena check balik bukaan, baru 2 cm (keesokkan harinya)…huhuhu punya sakit pinggang..pastu oleh kerena lambat buka pintu rahim, vv terpaksa kena discaj…uwaaaa! sakit da ni tp kena discaj jg..doctor ckp, vv kena tunggu bukaan pintu rahim tu dirumah..huhuhuh vv da dirumah da skg ni :(..sb tu la dpt surfing internet…hm…sakit belakang ni tetap ada tp bukaan baru 2 cm :(….sabar je la…nth bila la dpt bersalin ni…

    huhuhuh harap2 baby vv xkuat nangis nanti ;p..sb susa jg baby yg kuat nangis ni..jangan2 kita yg mnangis tetiap malam kan ;p..huhuhu..yeah…baby ash da besar da ;)..1 bulan da umur dia ;)..semoga baby ash sentiasa sihat ;)..

    huhuhuh kan vv baru lepas bersalin time tu ;)..so tpaksa cuti 2 bulan dr surfing internet…heheheh..

    daniahanna, xla vv kena control cuma cuti surfing internet sekejap je ;)..
    hhuhuh sebenarnya due date vv 9 may ni..tp awal vv bersalin ;p..heheheh tgh tunggu dkt rumah la ni skg ni..bukaan da 2 cm..sakit pinggang+perut ni skg ni 🙁 huhuhuh…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *