Respect!

RESPECT??? Setiap orang perlu respect tak kira org tu lebih tinggi kedudukannya, lebih berada, lebih berkerjaya,lebih segala-galanya atau lebih rendah kedudukannya, lebih miskin darinya, lebih rendah kerjanya dan lebih rendah dalam segala-galanya. Pendek kata kita kena “Respect” atau di “Respect”. Pendek kata kita kena “Respect” sesama kita.

Masalahnya kalau tak di “Respect”, maybe something wrong dengan kita atau dia. Bagi Asid, memang respect kepada seseorang yang kita hormati seperti Husband, ayah, ibu, nenek, atok, pak cik, mak cik sebab diorang lebih tua dan berumur dari Asid. Husband pulak, ketua keluarga seorang yang perlu di hormati dan didahulukan dalam hal sekalipun.

Bagi seorang yang bergelar Bos (berpangkat tinggi), perlu di hormati dan mengikut apa sahaja arahan diberikan. Manakala seseorang yang berkerjaya seperti Doktor, Doktor gigi, Guru, Lawyer, Hakim dan lain-lainnya perlu juga dihormati kerana mereka berkerjaya, berpangkat, dan sometime mereka serve kita atau bekerja dengan Asid.

Dengan itu, tidak wajar bagi Asid kalau mereka semua mengatakan Asid tidak respect mereka. Walaupun kita perlu respect mereka, sometime kita bersuara bukan untuk memberontak, menunjuk kuasa, mengada-ngata, menyusahkan….. ianya hanyalah untuk menunjukkan kebenaran. Yang salah kita cuba betulkan.

Adakah salah kita sebagai orang yang rendah dalam segala hal ini, berani menyuarakan apa yang salah iaitu apa yang perlu dibetulkan. Maaf dihulurkan andai ada yang tersinggung dengan maybe kekasaran, ketajaman kata-kata Asid. Niatnya hanya satu.. ingin melihat orang kesayangan itu tahu sedikit kesalahannya dan sanggup berubah sedikit demi itu.

🙂 ——– buat Doctor S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *