Teknik Pencegahan Hamil

Macam2 teknik yang ada sekarang ini untuk pencegahan hamil. Antaranya secara semulajadi seperti pengunduran zakar daripada faraj sebelum air mani terpancut dan mengira kitar haid (time subur atau tidak). Secara fizikal iaitu mengunakan kondom bagi lelaki dan diafragma bagi perempuan. Secara kimia iaitu ubat seperti krim dan pil mahupun suntikan. Secara pemandulan melalui pembedahan duktus sperma dan tiub fallopio di ikat dan dipotong.

Dan secara pengguguran yang HARAM di sisi agama dan salah sisi undang2!.

Antara teknik diatas, Asid maybe guna pil perancang. Nak bedah2 ni takut. Yang semulajadi dan fizikal tu… susah nak kontrol. Nak pilih brand mana satu, susah juga. huhu :(. Kenalah merancang,Dr. asid dah pesan sekurang2nya 2 tahun. Kasi rahim kembali pulih dan sehat. Maklumlah ceaser ni, susah sket. Lagipun nk tunggu sampai Ash dan besar sikit. Boleh jalan2… cakap.. dan yang paling penting, dia cukup di manjakan. Alahai anje Mama ni.. sayang dia 🙂

tambahan info, anda boleh klik http://www.asida.net/2009/10/12/perancang-kehamilan/

Anda Mungkin Meminati:

11 thoughts on “Teknik Pencegahan Hamil”

  1. hmm…yeah..tp kembung perut baby iqe agak payah jg ni :(..aritu, baby iqe langsung xble tdo..masa tu vv xtau baby kena kembung perut..
    mcm2 gak vv belikan ubat utk dia ;)..minyak yuu yee la..minyak telon la..minyak kayu putih..vv pakaikan semua utk dia ;)..alhamdulilah, smpi skg stabil da..

    hmmm..stakat ni baby iqe belum lg ada kena demam ;)..mudah mudahan baby xkena demam :(..
    ha ah la..skg ada pla timbul pnyakit slesema burung…huhuhu gerenti kena kurangkan mkn ayam ni ;)…tp, bagus gak sb ble kurangkan kolestrol ;)..

  2. Ruam dan kembung perut tu perkara normall yg di alami baby. setakat ni tak adalah banyak sangat ruam dekat muka baby Ash, just bintik2 kecik je. Kembung perut tu memang ada. Kalau dia susah nak tidur atau banyak nangis, Asid taruh minyak dekat perut diaa. Yelah mana tahu dia kembung, kita bukan nya boleh rasa ek.

    Dua hari ni baby Ash macam panas sikit badannya. Asid kasi minum ubat demam sikit dekat dia. sekrang dia dah boleh tidur sikit. 🙂

    Baby Iqe kena demam tak? maklumlah cuaca tak menentu skrg, kejap panas terik, kecik hujan lebat.. budak2 muda terkena demam. Tambahan lagi, selsema burung. Kena jarang2 keluar rumah.

  3. oo…4.1 kg? hmm..baby iqe xde multi vitamin vv bg..last time vv timbang iqe aritu 5 kilo..huhuhu tkt gak vv :(..overweight sket la 🙁 sb tu la vv xbg multivitamin..
    baby iqe kuat myusu..skejap2 myusu.. 🙁 sb tu dia besar agaknya..

    hehehhe muka baby iqe da lain da skg ni..aritu mcm muka ibu dia ;)..skng ni pla da mcm ayah dia ;)..hehehe

    eh, ash xde ruam di muka dia ke asid? pastu ada kena kembung perut?
    huhuhu baby iqe ni mcm2 masalah dia :(…tp sib baik yang ringan2 jer ;)…

  4. last 2 weeks, berat Baby Ash 4.1kg. Alhamdulillah. Till skrg Baby Ash minum multivitamin, biar dia besar dan sihat selalu. Baby Iqe ada amik vit tak? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *