Wash Drum Cleaner (Power Max)

Assalamualaikum, Asid nak share pasal sabun Wash Drum Cleaner ni . Sabun untuk membersih mesin basuh. Jangan kita asyik basuh kain aje, mesin basuh juga perlu dibersihkan. At least sekali dalam masa 6 bulan.

Membersih dan Menyahkuman Mesin Basuh

Dengan sabun ini, tak susah mana pun. Mula2 beli sabun ini, RM15.40 sekotak. Dalam nya ada 2 bungkus sabun 300g satu. Jadi boleh basuh 2kali.

  1. Masukkan sabun sepaket dalam mesin basuh, masukkan air penuh. Kemudian tekan basuh Wash sahaja. Jangan tekan Spin ye. Biarkan semalaman dulu.
  2. Kemudian, pagi nya mulakan wash/spin macam biasa basuh kain tu.
  3. Ulang wash/spin banyak kali sehingga kotoran dalam mesin basuh hilang.
  4. Jalan lupa bersihkan juga tempah penapisnya sekali.

Berminat untuk beli sabun ini, boleh contact Asid.. 0123312030

Resipi Apam Gebu

APAM GEBU

Bahan-bahan:
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula pasir
1 packet mauripan@ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air

Cara2 (FB My Collection):
Blend air dgn nasi sampai betul2 halus. Kemudian, campur semua bhn.
Tutup dgn kain bersih, biar sejam atau sampai adunan kembang. Kukus. Jgn lupa oles acuan dgn sdkt minyak. Letak adunan 95% penuh acuan. Kukus dgn api sdrhana. Adunan ni dpt dlm 30 bj.

Gambar : Rozieta Hasan




Selesai Bayaran Yuran Sekolah Tahun Depan

Alhamdulillah, hari ini settle pembayaran yuran dan keperluan sekolah Ashraf dan Arisha untuk tahun depan ni.

Tapi baju sekolah tempah jahit dengan mak cik diorang ni belum2 lagi terima. Post dari kampung.

Biasa beli keperluan-keperluan sekolah ni di kedai aje. Tak ada jahit menjahit ni.

Hantar jahit ini sebab nak menolong makcik diorg dapatkan sumber pendapatan. Tapi bukan senang nak tolong orang, pening kepala dibuatnya. Lama dah order, tak dapat2 lagi. Sekolah pun lg 5hari lagi. Sedih betul. 🙁

Petua Tradisional Untuk Penyakit Darah Tinggi

Penyakit darah tinggi dapat diubati dengan pelbagai cara tradisional. Antara satu daripadanya ialah mengubati dengan daun sup atau daun saledri. Oleh itu, jika anda makan hidangan sup, lebihkanlah daun saledri.

Cara-caranya ialah:

Ambil segengam daun sup dan ditumbuk hingga halus. Kemudian campurkan dengan sedikit air dan minum. Amalkan selalu.

Petikan dari: petuanenek.com

Abang Sudah Sihat

Alhamdulillah, Abang Ashraf sudah sihat dan baik dari berpantang dan sakit bersunat. Seminggu lepas bersunat dah boleh pakai seluar. Makan macam-macam dah. Tapi totally cuping2 dan luka2 jahitan berkattan itu habis tanggal dalam masa dua minggu. Sekarang dah merata pergi. Pakai seluar dalam. ^_^

Alhmdulillah memang cepat baik lukanya. Terbaik Kelana Jaya Medical Center ni.

Abang Ashraf Berkhatan

abang-bersunat-di-kjmcAlhamdulillh dah besar anak teruna Asid. Tahun depan darjah 4. Jadi masa cuti sekolah panjang inilah nak bersunatnya.  Booking dah 2 bulan sebelum ini. Buat dekat KJMC, Kelana Jaya. Memang agak jauh dari rumah tapi itu lah iklan yang awal dilihat. RM190 yurannya.

Bersunat pada 26/11/2016 lepas, jadi sudah seminggu lah kan. Guna kaedah jahit. Orang kata jahitan ini lagi bagus. Oklah kan. :). Buat jam 10 pagi, 30minit lepas itu dah selesai. Dibekalkan ubat tahan sakit (makan jika perlu) dan antibiotik (wajib habiskan). Itu aje. Tak perlu datang semula.

Alhamdulillah juga Abang Ash tak ada nangis sebelum bersunat tuh, risau juga kalau-kalau dia kata tak nak. Masuk dalam tu sorang-sorang aje. Mak bapak kena tunggu luar.

Alhamdulillah sekarang pun dah boleh berjalan laju sikit. Tak ada dah gantung2 tali. Makan macam-macam dah asal bukan yang boleh datangkan kegatalan sudah. 🙂

Petua dan Tip Ketika Bersunat boleh baca di sini ye > Petua dan Penjagaan Ketika Bersunat

abang-ashraf-bersunat-2_li

 

 

Shopping Barang Sekolah Budak2 – Batch 1

15139708_10209342601294340_460641381_n

Assalamualaikum.

Tengok list di atas banyak tak? Hampir 500 nilainya.

ini baru batch 1 pembelian barang2 sekolah Abang dan Adik ni.

Baju sekolah pegawas tak ada jual lagi, sales Kembali ke Sekolah pun belum mula.

Tapi alhamdulillah hampir 90% siap disediakan. Rezeki juga dapat sediakan awal.

Lepas ni cari baju sekolah aje.

Yang Baik Jadikan Panduan

Yang baik jadikan panduan…

1. Marah selama 5 minit akan menyebabkan sistem imun tubuh kita jadi lemah selama 6 jam.

2. Dendam dan Menyimpan Kepahitan akan menyebabkan imun tubuh kita mati. Dari situlah bermula segala penyakit, seperti Stress, Kolesterol, Hipertensi, Serangan Jantung, Rhematik, Arthtritis, Stroke ( perdarahan/penyumbatan pembuluh darah )

3. Jika kita sering biarkan diri kita Stress, maka kita akan alami Gangguan Pencernaan.

4. Jika kita sering merasa Khuatir, maka kita mudah terkena penyakit Nyeri Bahu.

5. Jika kita Mudah Tersinggung, maka kita akan cenderung terkena penyakit Insomnia (susah tidur).

6. Jika kita sering mengalami Kebingungan, maka kita akan terkena Gangguan Tulang Belakang Bahagian Bawah.

1002048_666154703427893_1590660587_n

7. Jika kita sering biarkan diri kita rasa takut yang Berlebihan, maka kita akan mudah terkena penyakit Ginjal.

8. Jika kita suka Berfikiran Negatif, maka kita akan mudah terkena Dyspepsia ( penyakit sulit mencerna ).

9. Jika kita mudah Emosi & cenderung Pemarah, maka kita terdedah pada penyakit Hepatitis.

10. Jika kita sering merasa “Sombong” ( menolak kebenaran dan meremehkan orang lain ) terhadap lingkungan, maka kita akan berpotensi mengalami Penurunan Kekebalan Tubuh.

12. Jika kita sering Anggap Mudah semua persoalan, maka hal ini boleh akibatkan penyakit Diabetes.

13. Jika kita sering merasa Kesepian, maka kita boleh terkena penyakit Demensia Senelis ( berkurangnya memori dan kontrol fungsi tubuh ).

14. Jika kita sering Bersedih dan rasa selalu Rendah Diri, maka kita boleh terkena penyakit Leukemia ( kanser darah putih )

Sumber dari buku “The Healing dan Discovering the Power of the Water” By : Dr. Masaru Emoto.

~Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah

Minyak Aromaterapi Untuk Ibu Mengandung

ivmist-keperluan-ibu-mengandung

Assalamualaikum yer mommy2 semua..
Bila hendak bersalin anda mula terpikir pasal minyak kannnn…minyak untuk baby… minyak utk sendiri….
minyak apa yg patut guna?
Sebelum mommy2 semua naik minyak sebab duduk pikir2 minyak apa yg nak guna..
meh sini akak nak kaboo… Untuk mudah guna…pelbagai guna & fungsi…
tak kira masa di mana saje…. gunalah ivmist ini.
.
Kegunaan ivmist sewaktu berpantang
==================================
Sembur pada kepala untuk gantikan param.
Sapu dan ratakan pada seluruh badan gantikan pilis.
spray pada air mandian untuk mandian herba.
.
?? InsyaAllah
buang angin dan menyegarkan seluruh badan??
.
Guna juga keatas Bayi: guna ivkids yer
======================================
.
Campur dalam air mandian.
Sapu pada tapak kaki dan perut utk elak kembung.
Spray pada bantal utk legakan selsema dan batuk.
Campurkan dgn myk kelapa dara sapu pada seluruh badan untuk kesegaran.

Psssttt…. banyak lagi guna lain dik oiiii…

Minat nak cuba… Mehh sini call akak?
Wassap/pm 0123312030