Mengharumkan Bilik Tidur
Feb 2017 10

Alangkah selesanya jika anda berasa di dalam sebuah bilik tidur yang berbau harum. Ada setengah orang terpaksa membeli berbagai jenis pewangi semburan untuk menyedapakan bau di ruang bilik tisur. Sebenarnya banyak kaedah yang mudah dan murah untuk menyedapkan bau.

Caranya mudah, dapatkan beberapa biji buah limau kasturi. Belah dua biji limau tersebut dan selebihnya simpan di dalam peti sejuk untuk hari berikutnya. Letakkan limau yang dibelah tadi dipenjuru bilik anda dan pasangkan kipas atau penghawa dingin.

Anda Mungkin Meminati:

CAJ RAWATAN GIGI KLINIK KERAJAAN NAIK MENDADAK MULAI 1 FEB 2017
Feb 2017 02

Alhamdulillah semalam pergi lagi tampal gigi. So tinggal lagi 2 lubang yang perlu ditampal. Semalam RM3 semua sekali dengan 1tampalan di bahagaian depan sebelah kiri atas gigi.

Hmm nampaknya masing-masing sudah sedia maklum harga untuk pemeriksaan dan rawatan di klinik pergigian kerajaan sudah meningkat mendadak, start Feb 2017 sekarang tapi dilanjutkan pada bulan Mac depan. Maka, paham-paham ajelah ramai sangat orang yang pergi klinik gigi hari ini.

Itu yang fikir-fikir bila pula hendak pergi tampal 2 lubang lagi tu. Nak cuci gigi masih tidak boleh sebab alat rosak lagi. hmm maybe next week kot pergi lagi.

Bagaimanapun ini Harga Rawatan Klinik Pergigian Kerajaan pada Mac 2017 dan seterusnya. Memang naik sangat mendadak, hendak buat macam mana lagi.. negara semakin parah. Walaubagaimana ia tetap jauh murah dari kos rawatan di klinik swasta. Cuma kena menunggu lama sikit, ramai orang. Agak-agak tidak tahan sakit gigi itu.. hendak cabut, pergi aje terjah klinik swasta berdekatan. 🙂

*CAJ RAWATAN GIGI KLINIK KERAJAAN NAIK MENDADAK MULAI 1 FEB 2017*

a) Cabutan Gigi Harga Lama : RM1 ,Harga Baru : RM15

b) Cuci Gigi Harga Lama : RM 2, Harga Baru : RM 55

c) Tampalan Harga Lama : RM2 ,Harga Baru : RM25

*_Pekeliling berkuatkuasa 1/2/2017_*

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera YBhg. Datuk/Dato’/Datin/Tuan/Puan, Dengan segala hormatnya saya diarah merujuk kepada surat pemberitahuan daripada Bahagian Kewangan bertarikh 26 Januari 2017 rujukan (24)KKM.400-9/1/3 Jld.2 berkaitan Surat Pekeliling Ketua Setiausaha (KSU) Bil 4/2017 dan emel Bahagian ini bertarikh 26 Januari 2017 mengenai perkara di atas.

2. Sepertimana sedia maklum, kadar baharu bagi caj perubatan warganegara berdasarkan Perintah Fi (Perubatan) (Pindaan) 2017 akan berkuatkuasa mulai 1 FEBRUARI 2017.

3. Walaubagaimanapun, caj yang melibatkan PERGIGIAN adalah ditangguhkan pelaksanaannya sehingga 1 MAC 2017.

Surat pekeliling KSU mengenai pelaksanaan caj pergigian akan dikemukakan kelak. Kerjasama pihak YBhg. Datuk/Dato’/Datin/tuan/puan adalah dimohon untuk memaklumkan perkara ini kepada semua PTJ di bawah seliaan jabatan YBhg. Datuk/Dato’/Datin/tuan/puan masing-masing.

Sebarang pertanyaan mengenai perkara ini bolehlah menghubungi Unit Hasil, Bahagian Kewangan, Kementerian Kesihatan Malaysia di talian 03-8883 2408 / 3063 / 2399 / 3078.

4. Segala kerjasama daripada pihak YBhg. Datuk/Dato’/Datin/tuan/puan dalam perkara ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Sekian, terima kasih.

Murni Rahayu binti Ahmad Anuar

Bahagian Kewangan Kementerian Kesihatan Malaysia Tel : 03-8883 3068 Faks : 03-8883 4364

Anda Mungkin Meminati:

Klinik Pergigian Seksyen 19 Shah Alam
Jan 2017 26

Alhamdulillah, pertama kali pergi ke klinik gigi di Seksyen 19, Shah Alam ni. Biasa pergi Swasta dan dulu pergi Klinik Gigi dalam UiTM, lepas itu pindah KL kerja klinik gigi swasta.. then sekarang menetap di Shah Alam. Jadi pergilah yang berdekatan dan yang lebih murah (tgk ekonomi sdr lah guana hehe)

Sebenarnya dah lama sangat tidak check gigi. Karang gigi konpem banyak giler. Huhu. Ini pergi pun sebab gigi berlubang. Takut ia merosakkan bahagian dalam lebih teruk, jadi nak pergi tampal. Ada masa sikit, jadi kita pergi hari ini.

Datang jam 8:30pg. ambil nombor. Kemudian dalam 10 minit, ambil bacaan tekanan darah. 151/100, memang darah tinggi betul ni. Nurse tanya ada rasa penat ke? tak apa nanti doktor check tekanan darah lagi di dalam. Eden jawab, maybe sebab takut kot. haha

Dekat kul 9 pg or awal dari itu, masuk dalam bilik rawatan no 6. Ramai orang tapi cepat juga nombor di panggil sebabnya bilik rawatan banyak, dan kalau ada tampalan, hanya 1 tampalan 1 hari. Jadi eden ada 4 lubang. Jadi 4 hari kena kesini. InsyaAllah orang tak kerja ni boleh lah datang bila2 iye dok? tengok aje jadual di atas 🙂

Tadi nak cuci gigi, tapi sayang alat rosak kata doktor, jadi nanti call dulu sebelum datang…. tanya alat cuci dah okay ke belum. 🙂 Esok nak datang lagi, bawak budak dua orang tu check gigi.

So kesimpulannya, okay sangat klinik gigi ni.. cepat dan rasa selesa atas layanan nurse dan doktor.. walaupun nama eden salah di sebut, dipanggil berulang-kali, nasib baik eden ke depan juga. hehe. Doktor dan Nurse ni kita bagi 5 STAR.. Excellent job. Tentang harga pula, no wonder ramai orang kan.. murah aje.

RM1 pendaftaran

RM2 tampalan

^_^

Anda Mungkin Meminati:

Jom Simpan Emas AsidRichGold
Jan 2017 26

Ramai orang tanya emas nnt dah banyak² nak simpan kat mana?
Pasti dlam fikiran emas yg kita dapat beso² …berjongkong-jongkong macam emas Yamashita kot ye??

Walhal nak dapatkan 1g harganya pun dah mencecah rm200 tau.

Berbalik pada soalan di atas…
Emas dalam genggaman tu ade 50g BERNILAI Rm10k lebih mengikut harga jualan hari ini.

Cuba bayangkan Rm10k dalam bentuk wang kertas…muat ke sebelah tangan nak genggam???

#FAKTA
= MENYIMPAN EMAS LEBIH MUDAH DARI MENYIMPAN WANG KERTAS

whatsapp 0123312030, jom simpan emas 1 gram 1bulan.

Anda Mungkin Meminati:

Wow ada resepi Sushi Melayu ler
Jan 2017 17

Bahan untuk nasi:
2 cawan beras sushi
3 cawan air untuk masak nasi
5 sudu besar cuka sushi
Secubit garam dan secubit gula
4 keping seaweed

Inti:
1 paket Filamen ketam dicelur
1biji timun jepun dihiris memanjang
2 biji telur dadar dipotong memanjang

Toping:
1 tin tuna dalam minyak dicampurkan dengan 3 sudu besar mayonese.

Bahan pencicah:
-Soy sauce for sushi/sashimi
-Wasabi

Cara-cara:
1. Masak nasi mcm biasa guna rice cooker
2. Bila nasi dah masak, pindahkan ke dalam bekas lain. Kemudian gaulkan dengan cuka sushi, suka masam letak lebih cuka.
3. Tambah sikit garam dan gula (taknak letak pun sedap juga)
*Jgn ambil kerak nasi nt sushi jadi warna perang.
4. Letakkan seaweed di atas tikar buluh. Rata kan nasi di atas seaweed.
5. Letak inti. Ikut suka nak inti apa. Sy guna inti yg kt atas tu jer.
6. Bolehlah digulung.. Mula2 gulung mmg tak kemas.. Tp lama2 confirm jadi. Tgk kt u tube pun ada cara gulung.
7. Bolehlah dipotong. Gunakan pisau tajam yg dicelup air untuk dapatkan potongan yg kemas.
8. Tambah toping yg disukai. Sy suka tuna mayonese.
9. Boleh la mkn..hihi.. Jgn lupa cicah la dgn soy sauce khas untuk sushi dan juga wasabi.
.
.
Selamat mencuba…. 🙂 Sila SHARE ye. Jika ingin share, komen “SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda nanti.
.

Credit: Mama Vogue Papa Sayang

Anda Mungkin Meminati:

Page 5 of 228« First...34567...102030...Last »
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.