Jakim to launch anti-Valentine’s Day campaign

PUTRAJAYA, Feb 10 — The Malaysian Islamic Development Department (Jakim) will launch an anti-Valentine’s Day campaign tomorrow in a bid to curb youths from celebrating the occasion next Monday.

The campaign will begin with a talk called “Caution! Valentine’s Day trap” at Jakim’s headquarters in Putrajaya tomorrow night.

Campaign director Saimah Mokhtar told The Malaysian Insider that the campaign aims to remind youths of the danger in celebrating Valentine’s Day, a commercial festival that has its origins in the martyrdom of St Valentine, the Christian patron saint associated with lovers.

“We want the youths to not go, even remember or bother to take part in Valentine’s Day. It is not in the Malay or Muslim culture. It is against the teachings of Islam,” she said.

The Jakim family, social and community division director added that the campaign will remind them of the fatwa issued by the National Fatwa Council banning the celebration of Valentine’s Day for Muslims.

The ruling in 2005 said that the celebration has Christianity elements and the “practice is mixed with immoral acts contradictory and forbidden by Islam.”

“Muslims in this country no longer have any respect for the National Fatwa Council and we must remind them of the fatwa,” Saimah said.

Continue reading Jakim to launch anti-Valentine’s Day campaign

Shopping Barang Bulanan

Assalamualaikum,

Kali ini Asid hendak cerita pasal Shopping. Pasal monthly shopping.. maknanya shopping barang2 wajib dibeli sekali dalam sebulan. Kalau barang2 keperluan ini habis, adalah kena beli dua kali sebulan. 🙂

Beli barang kali ini ada bestnya sikit sebab awal bulan hari itu, ada dapat Vocher Citibank bernilai RM200 jika membeli-belah di Giant (seperti gambar di atas). Bunyinya macam bagus dapat diskaun belian barangan Giant ni semasa tukar status credit card tuh.. tapi yang tak bagusnya… lagi hebat jumlah beliannya tuh.. hehe sume lah benda kat Giant tuh nak diangkut bawak balik rumah.. wakaka

Snoopy MUG

Tapi.. takdelah melampau sangat. Biasa first belanja beli barangan rumah pun banyak ni jugak dalam RM450 hingga RM500. Biasalah kan barang2 seperti Pureen a.k.a lampin pakai buang Adik, Susu Dugro 2 tin dan 8 bungkus biasa Adik dan Abang, Puting susu dua set, Beras 5kg, Minyak masak 1.5kg, Plastik Sampah si2e M, Shower Gel shokubutsu, Ubat gigi  Darlie (dapat gift Snoopy Mug), Susu berkrim Cap Teko, Vitagen Less Sugar, F&N Rutbir, Susu Ducthlady moo, Kismis, Cadbury, Hotwheels Car, Gel Rambut, Rempah Sup Mak Siti, Kotex, Pantyliner dll.

Tengahari pula tinggalkan Arisha bersama Wan2.. dan kami bertiga bergerak ke rumah pengantin di Seksyen 17.. dekat jerk dengan area rumah kitorang. Walaupun hujan tak henti2, still okay majlis ini yang bertemakan purple. Sorrylah tak  boleh nak tunggu pengantin sampai.. lagipun kenalah bangun cepat2 bila dah siap makan.. sian orang berdiri Q-line nak duduk. Makanan owh.. best specially Ayam Daging Masak Merah tuh.. sempat juga makan bubur kacang hijau tuh.. nyumk nyumk.. oh ya. thanks to ‘Mak Pengantin’ kasi gift untuk dibawa pulang… (maklumlah den ni jarang dapat mendealah tuh… kalau dapat mestilah sonok nampak sgt beria nak.hehe)

Gambar curi dekat FB Ni2am : Sorry lah ek

“Semoga kalian berdua berbahagia dan bersama hingga ke akhir hayat.. Insya-Allah”

hehe Sempat jugak jumpa Mak Buyong kat sna.. Pn et sekeluarga dan kengkawan yang lain.. 🙂


Karnival Karangkraf @ Shah Alam

Assalamualaikum,

Hari ini jadual Asid so padat. Dari pagi…pergi belajar memotong dan menjahit jubah di Masjid Seksyen 18 (dekat sangat ngan rumah). Belajar basic jerk seperti mengambil ukuran badan: dada, pinggang, bahu, punggung, labuh baju, lebar baju, panjang lenggan dsbg. Lepas itu, draw atas kertas minyak then gunting. Tadi tak sempat nak buat ukuran kain (jika untuk baju kurung). Yang bestnya yuran belajar murah tersangatlah murah iaitu RM5. Insya-Allah, akan ada sambungan kelas itu lagi.

Lepas itu, pergi ke Karnival Karangkraf yang berlangsung sehingga hari esok! Banyak juga lah tangkapan Asid disini. Seperti yang diwar2kan last week, Asid nak cari majalah PaMa untuk lengkapkan koleksi (4 buku). Tapi so sad, stok ada dari bulan 6, 2010 ke atas jerk. Pastu ada promotion kalu beli 3 buku edisi baru. Aiseh Asid dah beli dah terbitan tahun ni, so melepas cabutan bertuah ini.. hehe kalau cabut pun, boleh bertuah ker? hehe Lagipun beli 4 buku terbitan lama tu Asid dapat bedak G&G dan Barut Bayi Damia .

Kemudian, pergi jejalan lagi walaupun sorang2 still okay husband dan anak2 duduk tunggu dalam kereta. Cari novel Dunia untuk KakJa tak jumpa tapi sempatlah rembat beberapa buah buku dan majalah lagi. hehe Oleh kerana semangat belajar menjahit pagi tadi, Asid beli buku Sulaman Manik. ceh berangan nak menjahit manik dan labuci pulak.. :). Total tangkapan dekat sini RM66.90. Dapat free : Bedak, barut bayi, 2cd (The Best Of BILLIE HOLIDAY dan FIMIE DON : bintang2 untuk Mama&Papa), sticker, kupon Omega Capsule dan dll. 🙂

Mamat : Ish diorang ni beli novel macam beli buku sekolah. Berbakul2.

Minah: Dah diorang suka membaca. Ko pulak tak suka membaca…

Sempat juga telinga ini mencuri perbualan mereka. To me? no komen.  Dah hobi diorang.. nak buat macam mana? kekadang pikir, hobi membaca ini boleh buat diorang lepak kat rumah.. daripada hobi diorang melepak2, menonton wayang dan membuat wayang tu!

Petangnya, lepak dekat rumah sementara menunggu orang datang ambil something. Pastu tinggal bertiga sebab Papa pergi tengok Bola Selangor Vs Kelantan dengan memakai jersy baru. hehe 🙂


Fridge Magnet From Abu Dhabi

Assalamualaikum, lamanya tak update blog ni.. dah bersawang ker? hehe takpe2 kali ni nak update dengan berita gembira. Alhamdulillah dan jutaan terima kasih kepada Pn eT a.k.a Ibu Dania kerana sudi mengirimkan FM ABU DHABI ni. So nice!

Semoga ko sekeluarga dilimpahi rahmat dan redha dari Allah S.W.T . Insya-Allah.

I LOVE ABU DHABI

EN. Camel sedang memegang camera… 🙂

Many Thanks eT

Introducing another way to optimize your Nuffnang earnings

Assalamualaikum,

Alhamdulillah bertemu lagi pagi Jumaat yang berkat ni..

Hari ini nak citer pasal news terbaru dari Nuffnang. seperti tajuk di atas, juga pic di bawah ni.. BERITA BAIK buat kita nuffnangers.. lepas ini kalau ada orang klik banner iklan nuffnang di websites/blogs kita, then diorang beli items dari situ.. kita dapat komisen lah sikit. Best2!

So,  iklankan dan tariklah orang reramai datang blog/website kengkawan.. Good Luck Semua!

(Klik untuk view)

More details — >>> Nuffang Malaysia

Budak 22 bulan merayau di hutan

SLIM RIVER: “Saya tidak menolak kemungkinan kehilangan cucu disebabkan unsur ghaib kerana secara logiknya, tidak munasabah kanak-kanak berusia setahun 10 bulan mampu berjalan kaki hampir tiga kilometer ke dalam hutan bersendirian dengan berkaki ayam.

“Apapun kami bersyukur kerana dia ditemui dalam keadaan sihat meskipun ada sedikit kesan calar dan tiada perkara buruk menimpanya,” kata Abdul Wahid Nordin, 52, datuk kepada Nor Aishah Umairah Zamzanuri yang ditemui selamat pagi semalam selepas hampir dua hari dilaporkan hilang.
Nor Aishah yang dijaga neneknya di Kampung Lintah, Kampung Ulu Slim, dekat sini, sementara ibu bapanya, Zamzanuri Salleh, 28, dan Nor Awani Abdul Khalid, 28, bekerja dan tinggal di Ipoh, ditemui dalam ladang getah kira-kira jam 7.30 pagi oleh dua Orang Asli yang kebetulan lalu di kawasan itu dan mendengar suara tangisannya.

Biarpun selepas lebih 18 jam bersendirian sejak dilaporkan hilang kira-kira jam 12 tengah hari kelmarin, selain sedikit calar di kaki dan kesan gigitan nyamuk di beberapa anggota badan, secara keseluruhan keadaan Nor Aishah sihat.

Hmetro : Khamis

Itulah sudah ketentuan dan kehendak takdir dari Yang Maha Esa. Alhamdulillah selamat. 🙂

Episode Akhir Isabella Astro Prima

Assalamualaikum,

Puas dah Asid cari kat google, saper yang tahu pasal episode akhir Isabelle (Vanida Imran & Rosyam Noor). Rasanya ter’miss’ episode akhir Ahad 3 ptg yang lepas. huhu macam biasalah kan. Yang akhir tuh selalu ter’miss’.

Or kalau masih belum habis.. takkanlah kan sebab 2 minggu lepas diorang dah mention episode akhir bila. Tengok schedule kat Program Guide website Astro Prima tuh, memang tak membantu langsung.. masukkan data macam cincai jerk. Teruk benor. Kena tunggu iklan nya lagi (kalau belum habis)..

kalau dah habis.. so sad. Apa yang terjadi??

Ada sesiapa yang tahu?

Baju Baru Bola Sepak Selangor 2011

(gambar selangorfc.com)

Saper2 yang nak beli jersi bola selangor tahun ni, boleh kunjungi selangorfc.com punyer FB or forum or email kepada billing@gmail.com

SYARIKAT milik kerajaan negeri Selangor, Menteri Besar Incorporated (MBI) kekal sebagai penaja utama manakala Kappa muncul penaja baru jersi skuad Liga Super dan Piala Presiden Selangor bagi musim 2011.

MBI mula menjadi penaja utama skuad Selangor sejak musim lalu selepas menggantikan Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) manakala Kappa menggantikan Adidas yang merupakan penaja jersi skuad Red Giants itu dari musim 2005 hingga 2010.

Presiden Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS), Tan Sri Khalid Ibrahim yang juga Menteri Besar Selangor berkata, sasaran skuad Selangor musim ini ialah mempertahankan kejuaraan Liga Super dan Piala Sumbangsih serta merampas semula Piala Malaysia.

Sumber: Kosmo! Online: Sukan

Harga tiket bola dinaikkan kepada RM15 untuk dewasa! Manakala kanak2 bawah 12 tahun still sama RM5. So, bersyukurlah sesiapa yang dapat tiket free tuh. Ni tak, korang duk wat khazanah simpan baik punya kat rumah. Apakata, kalau korang tak pergi.. bagi pinjam saper2 yg pergi.. boleh?

Citer pasal majlis pelancaran jersi baru Skuad Pasukan Selangor semalam, hehe ada gambar tambahan di bawah. Goodies. Meh baju sehelai Papa ye? Note book memang dah konpem jadi kepunyaan Mama nih.. hehe 🙂

Goodies Bag

Anda Mungkin Meminati:

Keychain Dari MummyChaCha

Assalamualaikum,

Semalam Papa balik kerja, ambil surat dari post box. Ada pula pos express untuk mama katanya. Bagi pula dekat Arisha. hmm agak payah nak ambil kalau Arisha yang dapat dulu.

Bila dah buka tengok ada 2 keychain yang comel. 🙂 Cantik dan cute tuh. Thanks to MummyChaCha a.k.a Izan

Bila dah gantung, berebut2 pula dengan pooh2 Asid yang lain tuh. 🙂

To MummyChaCha, Thank You So Much. Semoga Allah membalasnya dengan rahmat dan rezeki berlipat kali ganda ye. Insya-Allah.