Jalan2 Cari Satay Rusa

Assalamualaikum,

Last week, teringin nak makan satay. Bukan ai mengidam tau, kami berdua ler teringin nak makan. Ashraf ni memang suka makan satay, tapi satay ayam jer. Arisha pula makan apa aje kalau dia nak makan, kalau tak nak makan pula, jangan dipaksa! memang TAKNAK.

So, dalam jam 11 pagi sebelum orang ramai keluar makan tengahari.. kami pun bergerak lah ke ELMINA ni. Memang jauh betul nak makan satay RUSA ni, padahal dekat PKNS pun ada.. Saja2 jejalan.. tempat kurang orang sikit, anak-anak nak meraung pun senang. hehe

So, order lah kami.. makan satay ayam 15, satay daging lembu 5, satay arnab 5 dan satay rusa 5. Rasa satay ayam sama macam rasa satay arnab, dan satay lembu pulak sama dengan satay rusa. Ntahlah macam-mana tak pandai nak be2a rasa-rasa ni.. 🙂

Macam2 Rasa

Dah siap makan, Anak2 main dekat taman situ

Adik pandai main ni, naik sdr, enjut2 sdr, turun pun sdr.. turun?? bagai nak RAK suruh dia turun.

Tak nak turun, syok main.

Kesian Ashraf, main yang u2ur dah..

Tahu pun, masing2 dahaga balik.. sempat Ashraf belikan 100plus untuk Arisha

🙂

Hormati Kaum Janda Dan Anak Yatim

HARGAILAH KAUM JANDA DAN ANAK YATIM

Janda dan Anak Yatim adalah sangat dimuliakan dalam Islam, Khalifah Umar rela mengangkut TEPUNG demi untuk memberi makan sang Janda, malah Saidina Ali di gelar “bapa kepada janda dan anak yatim” kerana keperihatinan beliau kepada golongan ini. Janda dan anak Yatim sangat dilindungi dalam Islam, Menghina Janda dan anak Yatim, sama saja menghina Rasulullah…….. kerana orang yang memelihara Janda dan anak Yatim, di syurga akan berdampingan dengan Rasulullah, bagaikan jari telunjuk dan jari tengah, yang tidak ada batasan.

Rasulullah adalah seorang anak yatim dan ibunda baginda seorang janda/balu. Mohon agar tidak menghina kaum janda. Menjadi seorang janda bukan berarti menderita. Menjadi seorang janda, selain kerana nasib ditinggalkan oleh sang suami yang meninggal dunia, atau juga akibat perceraian. Jadi tolong hargailah kaum janda dan anak yatim….

Sumber : http://hidayahamin.blogspot.com/

Tiada siapa pun antara kita yang mahu dan bercita-cita mahu menjadi JANDA mahupun ANAK_ANAK YATIM  ini. Ini adalah ketentuan Ilahi. Menjadi begini sudah cukup berat dugaan kepada MEREKA, mengapa perlu ditambahkan lagi dugaan kepada mereka?? Bahkan mengapa perlu memandang serong kepada mereka?? Sedangkan semua dipandang sama di mata Allah S.W.T kecuali amal ibadah kita??

Tidak dinafikan masyarakat kita sekarang sangat memandang serong kepada mereka seolah2 mereka ini membawa sejenis penyakit kudis buta/kusta yang boleh menjangkiti dan tiada ubatnya.

Kaum Keluarga asid juga ada golongan ini, kekadang ada dengar cerita kurang enak tentang mereka.. Asid cuma pekakkan telingga.. men-ia-kan tidak, menidakkan pun tidak.. hanya berserah kepada Allah S.W.T, memberikan kebaikan dan kemakmuran kepada seluruh kaum keluarga.. Insya-Allah.

Nota: Best jugak tengok cerita 3 Janda tuh, lawak2!

Balik Kampung @ CNY

Assalamualaikum,
Cerita basi lagi.. bukan apa, koi tengah tak bersemangat ni.. nak tuko template asida.net ni tak tuko2 lagi. Color dah pilih, template yang plg latest dah jumpa.. cuma macam ada kekurangan sikit dekat template tuh.. diorang tengah testing2 lagik. Ingat nak design macam ni lagi.. tapi ntahlah. Nak tuko rasa sayang pun ada. ish ish..

Ok, kembali ke tajuk asal entry ini. Balik kampung masa CNY lepas! Balik ke Chini 03. Seperti diwar2kan sebelum ini, kami singgah ke Gambang Resort Water Park untuk lunch. Oleh kerana, musim cuti.. food court kat sana tak buka pulak, just open untuk visitors yang nak mandi-manda jerk. Tak pelah kalau tak bukak pun food court tuh, ada juga edisi yang menggembirakan.. shopping time. Gallery kat bawah tuh ada jual macam2 cederahati untuk di bawa pulang selain baju mandi, pelampung, topi, selipar jepun, keychain, FM dan lain2.. Koi apalagi mesti rembat beberapa ketul Fridge Magnet kat situ.  Beli untuk koi, mak dan Mama koi, adik-beradik dan kengkawan blogger sikit. Untuk anak2 ada beli pensil cute.. belum sempat guna, dah habis jahanam dibuatnya.. tambahan Arissa yang ganas tuh! wakaka (like mama like daughter.. layan pics dululah yer)

Besar lagi koneto tu berbanding Ashraf

Arisha konpem boleh masuk free ni.. lenkali tak tahulah pulak

Ashraf konpem kena bayo walaupun baru 3 tahun.. huhu kurus tapi tinggilah anak mama sorang ni

Koi belikan 5 FM ni untuk tempek kat Fridge.. pas ni kena beli fridge yg lebih besar, sbb dah penuh yang amat. Suka yang selipar tu, boleh letak pis kitorang anak-beranak kat situ. 🙂

Ni untuk kengkawan GA.. FM ni kayu.. cute jerk koi tengok.. tp murah jerk.. hope diorang yg bertuah tuh suka..

Continue reading Balik Kampung @ CNY

Jakim to launch anti-Valentine’s Day campaign

PUTRAJAYA, Feb 10 — The Malaysian Islamic Development Department (Jakim) will launch an anti-Valentine’s Day campaign tomorrow in a bid to curb youths from celebrating the occasion next Monday.

The campaign will begin with a talk called “Caution! Valentine’s Day trap” at Jakim’s headquarters in Putrajaya tomorrow night.

Campaign director Saimah Mokhtar told The Malaysian Insider that the campaign aims to remind youths of the danger in celebrating Valentine’s Day, a commercial festival that has its origins in the martyrdom of St Valentine, the Christian patron saint associated with lovers.

“We want the youths to not go, even remember or bother to take part in Valentine’s Day. It is not in the Malay or Muslim culture. It is against the teachings of Islam,” she said.

The Jakim family, social and community division director added that the campaign will remind them of the fatwa issued by the National Fatwa Council banning the celebration of Valentine’s Day for Muslims.

The ruling in 2005 said that the celebration has Christianity elements and the “practice is mixed with immoral acts contradictory and forbidden by Islam.”

“Muslims in this country no longer have any respect for the National Fatwa Council and we must remind them of the fatwa,” Saimah said.

Continue reading Jakim to launch anti-Valentine’s Day campaign

Shopping Barang Bulanan

Assalamualaikum,

Kali ini Asid hendak cerita pasal Shopping. Pasal monthly shopping.. maknanya shopping barang2 wajib dibeli sekali dalam sebulan. Kalau barang2 keperluan ini habis, adalah kena beli dua kali sebulan. 🙂

Beli barang kali ini ada bestnya sikit sebab awal bulan hari itu, ada dapat Vocher Citibank bernilai RM200 jika membeli-belah di Giant (seperti gambar di atas). Bunyinya macam bagus dapat diskaun belian barangan Giant ni semasa tukar status credit card tuh.. tapi yang tak bagusnya… lagi hebat jumlah beliannya tuh.. hehe sume lah benda kat Giant tuh nak diangkut bawak balik rumah.. wakaka

Snoopy MUG

Tapi.. takdelah melampau sangat. Biasa first belanja beli barangan rumah pun banyak ni jugak dalam RM450 hingga RM500. Biasalah kan barang2 seperti Pureen a.k.a lampin pakai buang Adik, Susu Dugro 2 tin dan 8 bungkus biasa Adik dan Abang, Puting susu dua set, Beras 5kg, Minyak masak 1.5kg, Plastik Sampah si2e M, Shower Gel shokubutsu, Ubat gigi  Darlie (dapat gift Snoopy Mug), Susu berkrim Cap Teko, Vitagen Less Sugar, F&N Rutbir, Susu Ducthlady moo, Kismis, Cadbury, Hotwheels Car, Gel Rambut, Rempah Sup Mak Siti, Kotex, Pantyliner dll.

Tengahari pula tinggalkan Arisha bersama Wan2.. dan kami bertiga bergerak ke rumah pengantin di Seksyen 17.. dekat jerk dengan area rumah kitorang. Walaupun hujan tak henti2, still okay majlis ini yang bertemakan purple. Sorrylah tak  boleh nak tunggu pengantin sampai.. lagipun kenalah bangun cepat2 bila dah siap makan.. sian orang berdiri Q-line nak duduk. Makanan owh.. best specially Ayam Daging Masak Merah tuh.. sempat juga makan bubur kacang hijau tuh.. nyumk nyumk.. oh ya. thanks to ‘Mak Pengantin’ kasi gift untuk dibawa pulang… (maklumlah den ni jarang dapat mendealah tuh… kalau dapat mestilah sonok nampak sgt beria nak.hehe)

Gambar curi dekat FB Ni2am : Sorry lah ek

“Semoga kalian berdua berbahagia dan bersama hingga ke akhir hayat.. Insya-Allah”

hehe Sempat jugak jumpa Mak Buyong kat sna.. Pn et sekeluarga dan kengkawan yang lain.. 🙂


Karnival Karangkraf @ Shah Alam

Assalamualaikum,

Hari ini jadual Asid so padat. Dari pagi…pergi belajar memotong dan menjahit jubah di Masjid Seksyen 18 (dekat sangat ngan rumah). Belajar basic jerk seperti mengambil ukuran badan: dada, pinggang, bahu, punggung, labuh baju, lebar baju, panjang lenggan dsbg. Lepas itu, draw atas kertas minyak then gunting. Tadi tak sempat nak buat ukuran kain (jika untuk baju kurung). Yang bestnya yuran belajar murah tersangatlah murah iaitu RM5. Insya-Allah, akan ada sambungan kelas itu lagi.

Lepas itu, pergi ke Karnival Karangkraf yang berlangsung sehingga hari esok! Banyak juga lah tangkapan Asid disini. Seperti yang diwar2kan last week, Asid nak cari majalah PaMa untuk lengkapkan koleksi (4 buku). Tapi so sad, stok ada dari bulan 6, 2010 ke atas jerk. Pastu ada promotion kalu beli 3 buku edisi baru. Aiseh Asid dah beli dah terbitan tahun ni, so melepas cabutan bertuah ini.. hehe kalau cabut pun, boleh bertuah ker? hehe Lagipun beli 4 buku terbitan lama tu Asid dapat bedak G&G dan Barut Bayi Damia .

Kemudian, pergi jejalan lagi walaupun sorang2 still okay husband dan anak2 duduk tunggu dalam kereta. Cari novel Dunia untuk KakJa tak jumpa tapi sempatlah rembat beberapa buah buku dan majalah lagi. hehe Oleh kerana semangat belajar menjahit pagi tadi, Asid beli buku Sulaman Manik. ceh berangan nak menjahit manik dan labuci pulak.. :). Total tangkapan dekat sini RM66.90. Dapat free : Bedak, barut bayi, 2cd (The Best Of BILLIE HOLIDAY dan FIMIE DON : bintang2 untuk Mama&Papa), sticker, kupon Omega Capsule dan dll. 🙂

Mamat : Ish diorang ni beli novel macam beli buku sekolah. Berbakul2.

Minah: Dah diorang suka membaca. Ko pulak tak suka membaca…

Sempat juga telinga ini mencuri perbualan mereka. To me? no komen.  Dah hobi diorang.. nak buat macam mana? kekadang pikir, hobi membaca ini boleh buat diorang lepak kat rumah.. daripada hobi diorang melepak2, menonton wayang dan membuat wayang tu!

Petangnya, lepak dekat rumah sementara menunggu orang datang ambil something. Pastu tinggal bertiga sebab Papa pergi tengok Bola Selangor Vs Kelantan dengan memakai jersy baru. hehe 🙂


Fridge Magnet From Abu Dhabi

Assalamualaikum, lamanya tak update blog ni.. dah bersawang ker? hehe takpe2 kali ni nak update dengan berita gembira. Alhamdulillah dan jutaan terima kasih kepada Pn eT a.k.a Ibu Dania kerana sudi mengirimkan FM ABU DHABI ni. So nice!

Semoga ko sekeluarga dilimpahi rahmat dan redha dari Allah S.W.T . Insya-Allah.

I LOVE ABU DHABI

EN. Camel sedang memegang camera… 🙂

Many Thanks eT

Introducing another way to optimize your Nuffnang earnings

Assalamualaikum,

Alhamdulillah bertemu lagi pagi Jumaat yang berkat ni..

Hari ini nak citer pasal news terbaru dari Nuffnang. seperti tajuk di atas, juga pic di bawah ni.. BERITA BAIK buat kita nuffnangers.. lepas ini kalau ada orang klik banner iklan nuffnang di websites/blogs kita, then diorang beli items dari situ.. kita dapat komisen lah sikit. Best2!

So,  iklankan dan tariklah orang reramai datang blog/website kengkawan.. Good Luck Semua!

(Klik untuk view)

More details — >>> Nuffang Malaysia

Budak 22 bulan merayau di hutan

SLIM RIVER: “Saya tidak menolak kemungkinan kehilangan cucu disebabkan unsur ghaib kerana secara logiknya, tidak munasabah kanak-kanak berusia setahun 10 bulan mampu berjalan kaki hampir tiga kilometer ke dalam hutan bersendirian dengan berkaki ayam.

“Apapun kami bersyukur kerana dia ditemui dalam keadaan sihat meskipun ada sedikit kesan calar dan tiada perkara buruk menimpanya,” kata Abdul Wahid Nordin, 52, datuk kepada Nor Aishah Umairah Zamzanuri yang ditemui selamat pagi semalam selepas hampir dua hari dilaporkan hilang.
Nor Aishah yang dijaga neneknya di Kampung Lintah, Kampung Ulu Slim, dekat sini, sementara ibu bapanya, Zamzanuri Salleh, 28, dan Nor Awani Abdul Khalid, 28, bekerja dan tinggal di Ipoh, ditemui dalam ladang getah kira-kira jam 7.30 pagi oleh dua Orang Asli yang kebetulan lalu di kawasan itu dan mendengar suara tangisannya.

Biarpun selepas lebih 18 jam bersendirian sejak dilaporkan hilang kira-kira jam 12 tengah hari kelmarin, selain sedikit calar di kaki dan kesan gigitan nyamuk di beberapa anggota badan, secara keseluruhan keadaan Nor Aishah sihat.

Hmetro : Khamis

Itulah sudah ketentuan dan kehendak takdir dari Yang Maha Esa. Alhamdulillah selamat. 🙂