Maybank Statement

Awal tahun ni Asid ada buka account Maybank di cawangan Sentul Raya. Senang dekat dengan tempat kerja. Buka account ni pun sebab senang nak masukkan duit gaji. Walaupun dah banyak giler account dekat macam2 bank.. Bank Islam… RHB Bank… Bank BSN.. dan lain-lainnya. Banyak je account … tapi duit je tak de hehehe.

Bukan nak citer pasal duit, tapi pasal statement. Yelah zaman sekarang zaman dah moden.. berteknologi. Serba serbi kena guna online.. shopping, baca surat khabar, dengar radio, main game.. semua online lah senang citer… sama lah dengan statement.. penyata bank ni. Dah tak guna buku.. just dapat kad then kena sign up for maybank2u.com. Nak tahu pasal statement wang keluar wang masuk ni kenalah semak dengan maybank2u ni. Jangan tengok je, kalau boleh save dalam PC or pendrive.. lagi baik printkan sekali. Macam Asid buat. hehe

Nak dijadikan cerita, bende2 canggih ni kebanyakkan orang yang berpendidikan rendah, orang kampung macam ayah emak kita ni manalah tahu pasal online2 ni. Kesian diorang kan? Bukan apa takut tertipu… duit yang tak seberapa yang disimpan tuh, makin lama makin sikit. Kalau macam tuh nak buat macam mana? hmm

Kalau ada kes tipu lah kan. Kekadang di zaman macam2 bende boleh jadi kan. Kalau dulu keluarkan duit sikit2 seperti hari ni RM10, esok RM10 then RM50, RM10. Tak de pun kena cas (kecuali bank lain-kad maybank cucuk dekat bank Islam), sekarang.. kalau keluarkan lebih 4 kali dalam sebulan tuh, dah kena cas RM0.50. Kekadang dalam statement pun ada tolak RM0.50. Itulah kekadang tak paham.

Kalau dalam statement maybank ni… MISC Debit apa maksudnya ek? Tolong jawab yang mana tahu. At least tahu juga lah Asid pasal benda ni.

13 thoughts on “Maybank Statement”

  1. Itulah. Nenek asid hilang barang kemas tuh tgk dia macam tak bermaya je, makan minum pun kurang. Kalau pergi mana2 sure dia nak balik cepat. :(.

    Kawan rapat Asid pun kena masuk pencuri. Dia lagilah ada kedai, duit dekat 30 ribu di rompak. Perompak dah tahu, malam isnin time sesuai sebab sabtu dan ahad bank tutup. Duit belum sempat nak simpan. Dia pulak nasib baik tak jadi apa2. Yelah perempuan ni risau gak, kalau kena rogol kan. Alhamdulillah biarlah rantai yang diambil, jangan maruah kita sudahlah. 🙂

  2. cite psl pukau teringt umah mak kat kg kene rompak sian dia asid.. dia turun2 umah org igt dia kene rogol sbb dia bergelut ngn perompak tu kat tgn mak byk gile rambut perompak tu.. ina hari kawin itself pon duit hilang 800, 2 ari pas kawin ina g honeymoon, mak kt kg hilang rm 2000.. sedeyyyy tau.. terpakse tangguh beli katil baghuuu.
    brg kemas kitorg pon hilang gak.. paling sedey bapak ina belikan rantai n loket kat mekah as present SPM pon hilang..
    tak kudis pulak org yg curik tu ekk.. yer laa bende2 yg ade sentimental value ni kite syg sikit bukan sbb harga pon tapi pemberian tu bermakna sgt

  3. ooo dasyat tul ek. Yelah duit RM700 banyak tuh, macam2 leh beli ek. Dulu abg Asid pun ada hilang RM700. Nak guna duit tu untuk servis kereta. Hilang entah kemana jejaknya, so kasilah pinjam dekat dia. Tapi kalau diingat2 balik duit yg hilang tuh.. sakit hati gak. hmm dah tak ada rezeki.

    🙁 terkilan juga dulu Nenek asid kena pukau, habis hilang barang kemas. Especially yang besar2, rantai rm3000, rantai asid Rm1000 lebih…gelang turun temurun.. huhuhu sedih bila diingat balik. Celakalah engkau binatang yang bertopengkan manusia itu. Rasailah suatu masa nanti, balasan azab daripada Allah S.W.T.

  4. ina g check on that day its not program error tapi somebody keluarkan duit thru ATM machine tapi bile check roster keje ina kje 4-12 xkan le leh kuar opis kol 4.30 kot eheheh.. jeng jeng jeng.. mata bertentang mata.. “encik igt saye ni ape, saye suke ke jalan tgh2 panas ni nak dgr cik bagi saya alasan yg bukan2, saye ni bukan org berduit jadi rm700 tu bagi saye dh banyak dah cik”.. mase tu kalu asid ati dah panas dah kecik je ina tgk manager pompuan yg besar n tuff tu rambut kerinting.. tau le rupe aku mata kuyu tak cukup tdo muke tak dek duit tetibe menjerit.. masuk ofis terus g HR tukar salary ke CIMB.. tu le citer nye…
    menurut abg ina yg keje ngn affin deorg akan buat action cepat klu kite report ngn bank negara tp ina tak buat pon just berhati2 je..

Leave a Reply to ina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *