Mata Merah: Conjunctivitis

Conjunctivitis adalah penyakit keradangan atau sakit mata pada selaput mata putih yang menutupi mata dan bahagian dalam permukaan pelopak mata.

Penyakit ni penyakit yang berjangkit. Asalnya last week, bawak Ash balik dari tempat kerja.. jalan kaki sampai rumah. Biasalah  dekat KL ni semuanya udara kurang bersih. Esoknya mata Ash dah merah sikit. Ingat biasalah tak cukup tidur. Makin lama Ash asyik pegang dan garu mata sampai dah naik bengkak. Kasi ubat mata titis kepada Ash. Ubat dia yang dulu.. time dia kena dulu.

Pergi kerja macam biasa. Hantar Ash ke nursery sebab rasa macam sakit biasa masuk habuk. Balik dari kerja ambil Ash, mata still bengkak. Bagi Ash minum ubat untuk mata bangkak atau gatal. Dua tiga hari still macam tuh. pastu try basuh mata ash dengan air rendaman halia. Kesian nangis sebab pedih. terpaksa buat supaya Ash cepat sembuh.

Then mata ash bertambah okay. Merahnya tuh dah berkurangan, tapi still bengkak. Sampai hari ni mata Asid pula rasa gatal2. bangun tidur.. tahi mata banyak macam ash mula2 kena. Sampai nak bukak pun tak boleh.

Dah jadi macam ni, takut pula mende lain jadinya. So husband ajak pergi klinik. Memang dari awalnya papa ash ajak pergi klinik, Asid je tak nak sebab  dah ada ubat. Bila air halia tak betul2 mujarab.. terpaksalah pergi.

Doktor kasi ubat titis mata, ubat gatal/bengkak dan juga oil untuk sapu dekat kelopak mata time nak tidur. Doktor kata ubat ni untuk mengelak mata dankelopok melekat masa bangun pagi. Bila dah sakit mata ni memang doktor kasi MC tanpa kita minta. yelah kalau kerja.. pastu menyebabkan orang lain sakit mata.. susah pulak. Last2 terpaksa tutup kedai. Semua staf tak kerja. Wakaka syok juga bunyinya tu.. hehehe

Baby Ash dapat ubat titis dan ubat minum untuk gatal/bengkak. Lain sikit dari ubat yang dulu. Ni warna kuning.. dulu merah. Apa ntah namanya. Kenapa ek diorang tak tulis nama ubat yang diorang kasi. Kalau klinik gigi, wajib tulis nama ubat. Bukan apa at least patient tahu apa ke bendenya ubat yang diorang makan tuh. 🙂

Bila dah dapat MC ni..kesian pulak dekat diorang.. budak2 tu kerja dua orang je. Sorang MC sebab muntah2 (ada tanda2 orang baru nak datang lah tuh.. insyaAllah) dan sorang lagi ada masalah.. nak putuskan pertunangan. Majlis perpisahan lah tuh. So, tinggal berdua je. Kesian diorang. Sorry.. memang kalau boleh tak nak cuti2 ni bila time tak cukup staf ni.. kalau tidak, sure dah lama asid cuti jaga Ash. Harap2 dalam masa dua hari cuti ni.. Baby Ash dan Asid sihat. InsyaAllah. Harap2 juga Papa tak kena jangkitan virus ni. 🙂

****************************************************************************************

Treatments and drugs

Bacterial conjunctivitis
If your infection is bacterial, your doctor may prescribe antibiotic eyedrops as pink eye treatment, and the infection should clear within several days. Antibiotic eye ointment, in place of eyedrops, is sometimes prescribed for treating bacterial pink eye in children. An ointment is often easier to administer to an infant or young child than are eyedrops, though they may blur vision for up to 20 minutes after application. With either form of medication, you should notice a marked improvement in signs and symptoms within one to two days. Be sure to use the medication for the entire time your doctor prescribes it, to prevent recurrence of the infection.

Viral conjunctivitis
Viral conjunctivitis doesn’t respond to treatment with antibiotic eyedrops or ointment. Like with a common cold, you can use an over-the-counter remedy to relieve some symptoms, but the virus just has to run its course. You may notice a worsening of symptoms in the first three to five days. After that, your signs and symptoms should gradually clear on their own. It may take up to two to three weeks from the time you were infected for the virus to go away.

Allergic conjunctivitis
If the irritation is allergic conjunctivitis, your doctor may prescribe one of many different types of eyedrops. These may include antihistamines, decongestants, mast cell stabilizers, steroids and anti-inflammatory drops.

Prevention

Practicing good hygiene is the best way to control the spread of pink eye. Once the infection has been diagnosed, follow these steps:

  • Don’t touch your eyes with your hands.
  • Wash your hands thoroughly and frequently.
  • Change your towel and washcloth daily, and don’t share them with others.
  • Change your pillowcase often.
  • Discard eye cosmetics, particularly mascara.
  • Don’t use anyone else’s eye cosmetics or personal eye-care items.
  • Follow your eye doctor’s instructions on proper contact lens care.

If your child is infected, avoid close contact with other children. Many schools send children with conjunctivitis home, and will likely ask that your child receive at least one full day of treatment before returning.

Preventing pink eye in newborns
Newborns’ eyes are susceptible to bacteria normally present in the mother’s birth canal. These bacteria cause no symptoms in the mother. In rare cases, these bacteria can cause infants to develop a serious form of conjunctivitis known as ophthalmia neonatorum, which needs treatment without delay to preserve sight. That’s why shortly after birth, every newborn’s eyes are protected with a preventative application of an antibiotic, such as erythromycin ointment.

Petikan dari http://www.mayoclinic.com

6 thoughts on “Mata Merah: Conjunctivitis”

  1. ye ke.. ina boss xde 2 2 g london business meeting. nk ngular pon xleh keje byk.. kene wt minutes nk koyak pala perah otak nihh.. tp klu rase ina nk mc amik gak asid.. ni demam bersin2 keje gak la.. dh la bersin 7 skala ritcher bergegar alam punye la kuat.. xpe esok half day je nk g vacation flight 1835, kuar opis kol 1530.. terer ke terorist!

  2. huhu mata Asid tak okay lagi. Kalau pergi klinik ni, sure dapat refer letter ke hospital. huuhu

    Walaupun mata still sakit, datang juga kerja. Pekerja dedikasilah katakan.. hehehe 🙂

  3. Memang asid de dengar. Tapi tak bolehlah, susu Asid dah kurang. Kalau ada pun, Ash menyusu pun kejap je.. then terus marah sebab susu tak de. Apantah lagi nak picit, sure tak keluar punya. anyway thanks ina for that advice. 🙂

  4. asid.. nk bg petua nihh.. klu baby sakit mate biasenye titik nya susu bdn.. terus hilang.. klu org dewasa xtau la ina ape ubatnye.. tu je

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *