Masalah Ketika Hamil

Mata Berpinar, Kepala Pening

Ketika duduk di pejabat tiba-tiba mata berpinar atau berkaca. Tubuh pula tak seimbang terasa seperti hendak terjatuh. Pernahkah anda mengalami ini? Jika Ya, anda sebenarnya punya maslah Tekanan darah rendah (HIPOTENSI) ataupun Jumlah Sel Darah merah kurang (ANEMIA). Sebaiknya carilah penyebabnya sepuya ia tidak menganggu kahamilan anda.

HIPOTENSI berlaku disebabkan oleh peningkatan hormon progesterone dan menyebabkan pembuluh darah menjadi lebar. Antara sebab yang lain ialah

  • Adanya tekanan pada pembuluh nadi besar (aorta) serta vena kava (pembuluh darah balik) akibat rahim yg semakin membesar. Ia biasanya terjadi ketika ibu hamil dalam posisi terlentang yg dipanggil Supine hipotensi.
  • Tiba2 berdiri dari posisi duduk, bongkok atau baring. Gerakan mendadak ini membuat aliran drh di otak tiba2 turun tiba2 akibat graviti bumi. Ia disebut sbg postural hipotensi.

Bagaimana untuk mengelak ianya berulang?

  • Supine hipotensi: Sebaiknya ibu hamil tidak berbaring melentang. Berbuat dengan mengiring sebelah kanan atau kiri supaya pembuluh drh besar tidak tertekan.
  • Postural hipotensi: Apabila sedang duduk dan hendak bangun jgn bangkit dengan terburu-buru. Lakukan dengan perlahan2 supaya aliran drh sempat menyesuaikan diri dengan perubahan posisi tersebut.

ANEMIA. Dalam memastikan drh masuk ke janin adalah maksimum, maka pencairan darah diperlukan sehingga menyebabkan ibu mengalami fisiologis anemia. Akibatnya jumlah sel drh merah berkurang sehingga oksigen yang diangkut pun kurang. Ibu hamil akan mudah pening dan berpinar, mudah letih dan lemah.

Untuk mengatasi masalah ini, ibu hamil perlu memastikan pengambilan gizi adalah seimbang dan cukup.Perlu tambah suplemen zat besi. Disamping itu senaman yang teratur juga cukup membantu menoptimunkan kerja jantung mengepam darah ke seluruh badan. Senaman yang paling mudah dan bermanfaat adalah dengan berjalan 30 minit setiap pagi.

Kepala Pening adalah disebabkan oleh perubahan hormon progesterone, ketidakstabilan sistem kardivaskular (darah ke jantung), kadar gula yg rendah, pemakan tidak teratur, kurang tidur, dehidrasi (akibat muntah2), ataupun stress.

Cara mengatasinya ialah:

  • Tidur. Keadaan tubuh yang berehat akan mengurangkan rasa sakit kepala.
  • Pastikan pengambilan karbohidrat mencukupi.
  • Perbaiki peredaran udara. tingkap yg tertutup dan tiada ruang udara keluar masuk menyebabkan peredaran udara menjadi kurang sempurna.
  • Pengambilan kalsium. Sakit kepala boleh diatasi dengan pengambilan kalsium. Pakar menganjurkan supaya ibu hamil mangambil kalsium sebanyak 1,200 mg sehari.

———————————————————————————-

Petikan daripada Mingguan Wanita 3-9 ogos 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *