Hari Keempat di Hospital

Image(887)Hari Khamis. Hari penentuan adakah aku dibenarkan pulang ke rumah atau sebaliknya. Keadaan aku semakin baik. Cuma tekak masih lagi berkahak dan terpaksa lah 24 jam menghisapkan gula-gula Sterpsil. Alhamdulillah tengahari nurse kata aku dibenarkan pulang, tapi dibekalkan ubat yang secukupnya dan aku kena menelan pil tambah darah selama 2 bulan. Sembelit dibuatnya.

Walaupun berita baik didengar iaitu boleh balik tapi keadaan Arisha pulak mengizinkan. “Jaundice”  semakin naik dan terpaksa di tahan.  Aku boleh stay sampai Arisha okay or aku boleh balik ke rumah. Bila Arisha dah boleh keluar, mereka akan call.

Dengan hati yang berat, aku terpaksa balik dahulu. Siapa yang hendak duduk hospital lama-lama kan. Maklum sajalah swasta. Selepas settlekan bil hospital, waktu petang balik ke Shah Alam. Terkejut juga tengok bil ni. belum dicampur dengan bil Arisha nie dah berbelas2 ribu. Tak sangka dah dua tahun berselang, dua kali ganda pulak bilnya dari bersalinkan Ash dulu. Kata ada tumpah darah. Banyak salur darah yang terputus, so banyak lah yang Dr jahit balik. hmm sabar jelah. Syok kalau jadi Dr. Kenapalah dulu tak rajin belajar or letakkan impian cita-cita nak jadi,  Dr. hmm dah terlambat, dapat jadi pesakit ajelah.

Malamnya aku tak lelap tidur. Rindu dekat Arisha. Nasib baik ada gambar dia dalam handphone, buat pengubat rindu. Itulah perasaan ibu. Bila di hospital, rindukan Ash. Bila dekat rumah, rindukan Arisha pula. Sabar sajalah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *