Gula oh Gula

Hari nie acid nak cite pasal “G.U.L.A”. bukan apa hari nie ingat nak beli gula.then bangunlah pagi2 hantar abg gi komuter, balik mandi terus gi seksyen 9 Giant. Ingatkan adalah gula menggenangan topic gula ni dah lama senyap kat tv.aleh2 tak ada langsung di jual.sume rak tempat gula kosong..licin.aisehman.

Bukan apa, semalam kak ja tipon kata kalau balik chini, mama pesan belikan gula sebab kat sana gula langsung tak ada jual.kak ja kata kat pelabuhan klang pun dia nak beli tak ada.lagipun dia balik keje petang, sume gula dah licin katanya.Dia tak tahu, yang acid gi awal2 nak beli gula pun tak ada jugak.aisehman.macam ner nak buat ni.

Hari tuh dalam berita, kerajaan dapat selongkar pekilang2 yang sorok kan beribu2 guni gula, ingatkan isu ni dah settle,so senanglah kita nak dapatkan gula.Tapi tak sangka pulak still susah nak beli. Bukan apa, sebagai pengguna terasa jugak lah isu gula nie menberatkan.macam ner nak minum air manis ek.erm macam ner nak buat teh o nie??.maybe orang kata “tak payahlah minum air manis, nanti kencing manis” padahal kalau tak minum nanti badan kurang gula pulak.lagi susah..ermm tulah hendak tak nak kenalah amik gula jugak.

lagi pun gula nie dah jadi sebahagian barang2 keperluan asasi.tu pasal kerajaan tak nak naik kan harga. tapi jugak acid terdengar sekali, TPM kita kata nak naikkan sikit harganya.ntahlah yang mana satu betul.. huhuhu apa pun harap2 tak naik..sebab macam2 dah naik.start minyak petrol, pastuh tambang bas, teksi, barang runcit naik, teh tarik naik, nasi lemak naik.. aduhai.Gula naik suma naik ek.. kuih muih lagilah naik.. sebab sume guna gula.. apa dah nak jadi.Kalu harga naik, then gaji pun naik, acid rasa benda2 sume nie tak jadi masalah.Tapi tulah gaji still di takat tuh,mcam ner nak survive ek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *