Bad Day

First Paper petang, berape lah result yang kite dapat nanti. Harap2 ianya memuaskan. Walaumacam mana pun hari nie merupakan bad day…hari yang menyedihkan buat my sweetheart n his family.. because his grandpa passed away at 710 mlm tadi. Takziah..my sweetheart…Allah lebih sayangkan arwah..

——————————————————————————————–

Mati adalah perkara yang pasti berlaku kepada semua yang hidup. Firman Allah bermaksud: “Tiap-tiap yang bernyawa pasti akan merasai mati,dan bahawannya pada hari kiamat sajalah akan disempurnakan balasan kamu”.(Surah Ali Imran, ayat 185)

Hidup mempunyai dua pengertian iaitu hidup di dunia dan alam akhirat.Hidup di dunia adalah bersatu jasad dengan roh atau jiwa. Sementara hidup di akhirat (mati) adalah apabila roh atau jiwa berpisah daripada jasad.

Pengertian itu diambil daripada firman Allah bermaksud: “Allah (Yang Menguasai Segala-galanya), Dia mengambil dan memisahkan satu-satu jiwa dari badannya, jiwa orang yang sampai ajalnya ketika matinya, dan jiwa orang yang tidak mati: dalam masa tidurnya; kemudian Dia menahan jiwa orang yang Dia tetapkan matinya dan melepaskan balik jiwa yang lain (ke badannya) sehingga sampai ajalnya yang ditentukan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir (untuk memahaminya).” (Surah al-Zumar, ayat 42)

Mereka yang meninggal dunia pasti akan ke alam akhirat. Orang yang masih tinggal di dunia perlu meneruskan kehidupan dan berusaha mendapat keredaan di akhirat.

Islam sebagai agama yang lengkap lagi sempurna , turut mengaturkan adab yang perlu apabila ada kematian. Antaranya disunatkan mengucapkan takziah kepada keluarga si mati.

Takziah bagi mengingatkan orang yang ditimpa musibah agar bersabar. Begitu juga menyebutkan janji pahala kepada orang bersabar dan dosa bagi orang yang tidak bersabar. Mereka juga diingatkan supaya memohon keampunan kepada Allah bagi si mati. Bagi keluarganya pula memohon supaya dikurniakan pahala berlipat ganda di atas kesabaran mereka.

Allah memerintahkan supaya bersabar ketika seseorang itu ditimpa kesusahan atau musibah. Antara orang yang bersabar itu ialah mereka yang apabila ditimpa sesuatu kesusahan, tidak hilang semangat. Mereka bahkan, segera mengucapkan: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *