First Check Up

Lilypie Expecting a baby Ticker

Hari ini pergi PUSRAWI Jalan Tun Razak buat first checkup untuk bakal adik Ash (My second baby). Macam biasa lah kalau dulu Ash dengan Dr Adilah so untuk second baby ini pun nak dengan Dr yang sama. Checkup urine test, tekanan darah, scan baby. Seronok dah nampak bentuk baby. Masih kecil yelah baru 15 minggu. Dapat vitamin Obimin dan satu lagi vitamin Caltrate 600 + vitamin D.

Lastly ambil darah. Inilah bab yang paling takut. Asid memang kalau bab jarum.. takut sangat. Siap tanya nurse tuh… “awak pelatih ye? (sebab pakai nametap PELATIH)”, “Ya”. “Kalau boleh saya nak staf lama yanga ambil darah sebab dulu banyak kali diorang cuba sampai dua tiga nurse dan 4,5 kali jarum cucuk”. “ooo ye ke?” (dengan menekan2 salur darah lengan),”ah ah lah, susah nak daptkan salur darah. nanti saya panggil staf senior”. Kemudian datang seorang nurse nih, tak dapat jugak,last2 datang yang ketiga, staf senior dengan sekali injection dah boleh ambil darah. hehe Alhamdulillah. Bukan apa masa bersalin dulu banyak kali nurse pelatih cucuk sebab tak dapat ambil darah. Sampai senior dia datang dan cucuk dekat atas tangan. sakit gila. Tapi tak boleh lawan lagi sakitnya pakar bius cucuk dekat tulang balakang.. fush.. sakitnya teringat sampai sekarang… siapa kata bersalin secara ceaser tak sakit? cuba arr kalau nak tahu. hehe 🙂

Lepas checkup memang planning nak balik kampung ke Chini 03. Hendak hantar Mak Usu Ash balik. Maklumlah tak lama lagi nak buka sekolah. Kenalah prepare apa yang patut dulu.

Masih mengecewakan juga. Binaan rumah Mama ni dah nak hampir 3 bulan masih belum siap. Ruang depan masih nak boleh nak duduk lagi. Kitorang dah dua kali balik, belum siap. Biasalah orang kata Tukang Melayu. Orang Indon yang buat rumah orang lain tuh dah lama siap. Sabar jelah. Lagipun syukur juga FELDA ada kasi pinjaman 30 ribu nak buat rumah, kalau tidak sampai sekarang duduk dalam rumah kayu nak runtuh tuh. Buakn nak rumah cantik atau besar, cukuplah sekadar dapt berteduh dek hujan, panas dan angin kencang. Dan yang paling penting, tidak senang-senang di masuk pencuri lagi. Maklumlah dah berapa kali kena samun.. nasib badan.

Apapun harap tahun 2009 ini, akan membawa sinar ke dalam hidup kami sekeluarga. InsyaAllah. 🙂


5 thoughts on “First Check Up”

  1. heheheheh…oya lum lg buat kad merah..awal lg kot..tp oya dah g scan..alhamdulillah dah nampak heartbeat bb walaupun masa tu 8 minggu ikut perkiraan sndr..tp doc takleh nak ukur sebetulnya..coz oya kan mkn pil perancang so kena scan plak..hohohohoho.. asid semoga selamat ek gak kali ni

  2. hehe Itulah dia. Tak sangka pulak yang cucuk jarum dekat tangan vivie tuh doktor pelatih. Doktor pun tak tahu lagi nak cucuk???? Setakat ini, Asid hanya di cucuk oleh nurse… takkan doktor2 swasta nih nak buat kerja2 leceh macam cucuk jarum ambil darah ek.

  3. aritu, masa vv nak bersalin tu..ada sorg doc pelatih cucuk tgn vv utk saluran air. huhuh punya sakit, pasal apa? tak kena saluran darah..huhuhuhu. doc pelatih tu bagi dalam sikit, vv teriak..huhuhu sakit!
    JM yg jarum baru kena saluran darah..smpi skg sakit tu masih ada.huhuhu..ni la namanya pun pelatih.. 🙁

  4. psl amik darah tu prob kite same.. 2 org nurse n 1 doctor masih xjumpe salur darah.. sampai bengkak tgn byk sgt cucuk ade 20 kali kot.. at last jumpe gak bile dh relax 1 hour.. sakit kan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *