Checkup Minggu 33 : Tekanan darah rendah

Lama tak update blog ini, bukan apa tak ada masa. Kalau malam pula dah rasa penat sangat. Hampir 2 minggu jugalah tidak mengadap laptop ni.

Checkup kali ini ada berita kurang sedap sikit, itu pasal lambat je nak update. hehe bukannya apa.. cuma tekanan darah rendah je. Kalau dulu time dekat nak bersalin tuh, tekanan darah tinggi sebab takut… Dr cakap. Ini tekanan darah rendah, Dr tak adalah kata membahayakan cuma dia rasa pelik je. “Kenapa tekanan darah rendah pula? hehe tak pe, next time kita tengok lagi tekanan darah kamu, harap-harap okay.”

Kalau tekanan darah rendah ni kena jaga diri lain sikit ler. Tak boleh bangun mengejut, duduk dulu then bangun slow tambahan lagi kalau tengah mencangkung. Kalau masuk bilik air tak leh kunci, takut nanti gelap mata (pengsan). Tapi kalau pengsan macam mana ek time Papa pergi kerja. Yang ada cuma Ashraf je. Harap-harap tak adalah masalah macam ini berlaku. InsyaAllah.

Alhamdulillah checkup yang lain2 okay. Walaupun kedudukan kepala baby ke bawah namun belum lagi dalam kedudukan yang sebetul-betulnya, Dr kata jangan risau. Bila tiba masanya nak bersalin, dia akan betul duduknya.

27hb ini datang checkup lagi. Masa tuh dah masuk 9 bulan kot. aiseh kejap je masa berlalu. Semakin berdebar pula rasanya.  🙂

8 thoughts on “Checkup Minggu 33 : Tekanan darah rendah”

  1. Salam……dh lame jugak x menjengah kat cni…..skrg usia kandungan saya dh 9 bln…..ikut due awl bln 12 nanti tp dok kate,mbe hjg bulan ni sbb ikut saiz badan sy yg kecik ni…..psoalan sy skrg,ade org kate kalu dh msk 9 bln,bby dh x aktif tp buah hati sy ni masih menendang2…sy pun risau dn pelik….adakah ini normal?lagi satu skrg ni kalu nak kencing,kadg2 rase nyilu je kat bwh…..rase tkt plak….nape ek?ermmmmm……

    1. kalau menendang2 biasa ok, tp klu dah terlalu kerap dan rasa mengeras2, bb nak keluar dh tu. tp perkara normal klu kencing rs ngilu, maklumlah bb dah berada di bawah 🙂 tp berhati2 dlm jua winnie lakukan. 🙂

  2. usia kandungan saya skrg dah 7 bulan 2 minggu……sekejap je rase……tp dh start nervous sbb ni anak pertama….takutnyeeeeee……….hr sabtu lps dh g check up….dok kate sume ok tp takut gak sbb xde experience kan……..bleh x share tips2 untuk hilangkan rase nervous ni…..mcm2 sy pk…….

    1. Hai Winnie. Biasalah perasaan gembira dan takut dirasai ketika hamil, apantah lg bg ibu2 hamil buat pertama kali. Winnie tak perlu merasa takut, bahkan harus gembira dan bersyukur kerana bakal mendapat cahaya mata pertama, sedangkan ramai yg tidak diberi peluang begini. Apapun Winnie selalulah berdoa semoga kesihatan sepjg kehamilan dan proses bersalin nanti berjalan lancar. Amin

  3. Orang kata tekanan darah rendah ini ada kena mengena dengan kandungan darah. Darah kurang. So, aku cubalah makan banyak makanan yang boleh tambah darah. Nak makan kacang tuh, no hal. Ada jugalah aku makannya. Cuma tak boleh makan kacang banyak sangat terutamanya kacang tanah. Takut nanti baby mudah dapat alergic. 🙂
    Apapun thanks Et. 🙂

  4. cam aku pregnant dulu la…tekanan darah mmg sll rendah…pernah pengsan time solat terawikh kt seri kembangan…huhuhu..berdiri lelama sgt kot…nurse soh mkn kacang bebanyak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *