Sukantara SKS18 2019

Hari semalam sudah bermula sukantara sekolah Ashraf dan Arisha. Sukantara ini semua murid masuk, dan kira markah untuk rumah sukan masing-masing.

Sukantara mereka termasuklah lompat jauh, lompat tinggi dan larian.

Manakala sukan yang sebenarnya ikut tahun. Macam Ashraf, dia join pembarisan rumah hijau. Manakala Arisha join lontar peluru. Tidak masuk di akal bilamana dia nombor1 dalam kategori Tahun 4 Perempuan. hehe tahniah adik! mama bangga dengan adik. Walaupun badan kecik, melontar peluru boleh pergi jauh.

Sabtu ini dapat hadiah. Esok pula hari pembarisan untuk Abang, Ashraf. Semoga berjaya juga ye.

Alhamdulillah dan Tahniah! Anak2 Mama Cemerlang

Alhamdulillah syukur, mempunyai anak-anak. Lebih syukur lagi mempunyai anak-anak yang cemerlang ini. Mama doakan semoga mereka terus menjadi anak2 yang soleh serta baik budi pekertinya. Terima kasih juga buat guru-guru yang telah mendidik mereka sepanjang pembelajaran dulu sehingga sekarang. Namun perjalanan mereka masih jauh. Doakan ye.

Untuk Peperiksaan Akhir Tahun (PAT) baru2 mereka ini, memang nampak perubahan dan peratusan yang meningkat dari peperiksaan pertengahan tahun dulu. Ini kerana, ketekunan mereka mengulangikaji pelajaran lebih baik. πŸ™‚

Kecemerlangan ini juga disebabkan ketekunan dan kerajinan mereka, justeru tak salah kita sebagai ibubapa atau guru-guru meraikan mereka. Sangat tidak setuju bila yang kata, tak perlu majlis anugerah kerana kesian pada budak2 lain yang kurang cemerlang itu akan PATAH HATI kerana kecewa. Nah, jadikan majlis ini sebagai lonjakan semangat buat mereka untuk sama-sama lebih berusaha di masa hadapan.

Cemerlang dan Kurang Cemerlang ini pasti ada perbezaan. Tahap pembelajaran dan kerajinan mereka. Yang rajin pasti cemerlang. Nak anak cemerlang, ibubapa juga cemerlang dalam membimbing dan mendidik mereka, kalau tak pandai mendidik dalam matapelajaran, marilah kita kuatkan diri dan rajin dalam mencari rezeki lebih.. kemudian hantar anak-anak tuisyen pula. πŸ™‚

Amir Ashraf darjah 5, tahun depan baru UPSR.

PAT abang Ashraf dapat 8A 7B.. (2A 4B)

Sekolah agama pula JJ sahaja (PAT)

tapi UPKK dapat 8A. Dapatlah basikal sebiji ye Abang, Tahniah.

Nur Arisha pula baru darjah 3. PAT dapat 11A 1B (6A). B ini membuat dia menangis.. biasa dia FULL A. Tak apa dik, ini pun okay

Sekolah Agama pula adik dapat MUMTAZ. Dapat piala dan hadiah juga.

Alhamdulillah.

Mama dan Papa bangga sangat dengan anak-anak tahun ni πŸ™‚ LOVE.

Rombongan Adik ke Zoo Negara dan Kilang Cokelat

Rombongan Adik bersama kawan-kawan dari Sekolah KAFAi Nahdah 18. Semuanya budak tahun 3, ditemani ustaz dan ustazah mereka.

Jalan-jalan begini seronoklah Adik walaupun sudah banyak kali pergi Zoo.Tak apa lah kali ini dengan kawan-kawan pula.

Cuti-Cuti Sekolah Jan 2017 Port Diskaun Glory Beach dan Rumah Terbalik

Alhamdulillah, cuti sekolah awal tahun ini kami ke PD lagi. Juga menginap di Glory Beach Resort. Sudah banyak kali menginap disini sebab harganya yang berpatutan, kolam menarik untuk anak-anak mandi-mandi.. dan pastinya beach yang dekat sangat.

Short vacation memang kami lebih gemar ke sini sebab perjalanan tak jauh mana. Cuma kekadang stress sikit sebab jalan sesak dari KL-Shah Alam ke Port Diskaun ini.

Hari pertama sampai, kami ke Rumah Terbalik. Ini pun tak jauh mana dalam 15minit dari pantai Teluk Kemang tu. Bayaran Rm25 dewasa dan Rm15 kanak-kanak.

Selepas itu, pergi Lunch KFC.. then baru check in Glory Beach Resort. Ramai betul orang, cuti sekolah sekali cuti CNY. hehe.. so lepaklah kami sehingga Selasa. Rabu baru anak-anak start sekolah.

Birthday Party Jiran Depan

Semalam ada birthday party jiran depan rumah, berkhemah bagai. Sambutan besar2an maybe sebab cucu seorang aje, masih tunggal. Siap ada badut, pengacara. pong pang pong pang dengan musik dan loud speaker.

Ramai hadir termasuk saudara mara mereka, sahabat handai dan jiran tetanga yg lain.

Yang peliknya, kami tak ada dijemput. Selalu majlis diorg mesti jemput kita. Nak kata gaduh, tak ada gaduh sbb bertegur2an dan senyum aje setiap hari ..pasal hari2 Asid hantar dan ambil budak2 sekolah ni. hmm ada salah ke kita?

hmm entahlah, Asid takde kisah pun kalau tak menjemput.. mungkin tak cukup nanti nasi jamuan dan sebagainya. Cuma rasa sedih bila tengok budak2 ni menjenguk di depan pintu, tengok budak2 main2.. menari2 dgn badut tu semua. Nak lari, kereta pula tak boleh keluar, di block khemah dan mereka.

Sedih bukan apa, sedih pada diri sendiri yang kurang berusaha. Kalau lebih berusaha pasti Allah beri rezeki lebih banyak, boleh lah anak2 sambut birthday diorg meriah begitu tanpa rasa duit membazir digunakan.

so azam baru ni, usaha usaha hinga kaya berjaya … πŸ™‚

$$$$$$$$$$$$ pls come to me πŸ™‚

Esok Sekolah Bermula Sesi 2017

Alhamdulillah semua dah settle untuk sekolah Kebangsaan dan Agama untuk anak-anak kesayangan saya ini. Baju dah siap iron oleh Papa mereka. Syukur alhamdulillah diatas rezeki ini. Semoga anak-anak rajin menimba ilmu hingga berjaya ke menara gading dan seterusnya berjaya dalam pekerjaan masing2.. di dunia dan di akhirat.

Mama love U alls.. πŸ™‚

 

Selesai Bayaran Yuran Sekolah Tahun Depan

Alhamdulillah, hari ini settle pembayaran yuran dan keperluan sekolah Ashraf dan Arisha untuk tahun depan ni.

Tapi baju sekolah tempah jahit dengan mak cik diorang ni belum2 lagi terima. Post dari kampung.

Biasa beli keperluan-keperluan sekolah ni di kedai aje. Tak ada jahit menjahit ni.

Hantar jahit ini sebab nak menolong makcik diorg dapatkan sumber pendapatan. Tapi bukan senang nak tolong orang, pening kepala dibuatnya. Lama dah order, tak dapat2 lagi. Sekolah pun lg 5hari lagi. Sedih betul. πŸ™

Shopping Barang Sekolah Budak2 – Batch 1

15139708_10209342601294340_460641381_n

Assalamualaikum.

Tengok list di atas banyak tak? Hampir 500 nilainya.

ini baru batch 1 pembelian barang2 sekolah Abang dan Adik ni.

Baju sekolah pegawas tak ada jual lagi, sales Kembali ke Sekolah pun belum mula.

Tapi alhamdulillah hampir 90% siap disediakan. Rezeki juga dapat sediakan awal.

Lepas ni cari baju sekolah aje.

Tahniah Buat Anakanda Berdua

Alhamdulillah dan Tahniah buat anakanda berdua. Masuk kelas Bijaksana. Mama doakan juga impian adik nak jadi pegawas macam abang kesampaian. Tapi bukan pegawas pusat sumber, hendak jadi pegawas sekolah lg 2tahun akan berjaya ye. Aamiin.

Raya 2016 8.jpg

Langkah pertama dh lepas iaitu kena masuk kelas pertama baru boleh jadi pegawas.

Langkah kedua, kekal prestasi cemerlang atas kertas dan pandangan mata guru2. Bodek cikgu2 ye. Hehe

All the best darlingΒ ..

Bagaimanapun, Mama harap sekolah agama nanti pun dapat masuk kelas pertama. Aamiin. Debar juga nak tunggu tu sebab tengok keputusan di kertas periksa masing2 kurang mumtaznya huhu.

14971349_10209235466176029_1300377598_n

^_^