7 Bulan

Sekarang Baby Ash dah 7 bulan. Nak pandai meniarap dan angkat2 badan dia. Tak lama lagi pandailah merangkak tuh. Kalau pegang dia dah boleh berdiri elok2, nanti weekend ni Papa belikan walker, so bolehlah Baby Ash belajar jalan2 pulak.

Makanan Ash pun dah pelbagai. Cumanya still makanan dari tin. Sekarang Asid dah bagi bijirin Beras & Soya Nestle untuk Baby Ash. Kalau dulu Beras Merah & Madu. Kira okaylah sebab Ash boleh makan menu baru tu. Asid ada juga suapkan makanan2 lain yang Asid makan. As long as makanan tu berkhasiat dan lembut. 🙂

Pandai dah buat bunyi kalau tak suka sesuatu. Sampaikan Cik Za dia kata macam poppye sebab buat macam tuh. Macam nak marah sangat tu.

Perkembangan Baby Ash

  1. Smile (banyak sangat).
  2. Lift Head Brifly.
  3. Turn Over (just bergerak ke balakang).
  4. Reach for objects (pantang ada depan mata, sure ambil dan masukkan dalam mulut).
  5. Sit (Supported- kerusi makan).
  6. Capai kaki dan gigit.
  7. Tenung jari jemari dia dan gigit sampai tertidur.
  8. Main air liur.
  9. Gigit jari sebab gatal gusi.
  10. Menoleh dan kadang2 menyahut bila namanya di panggil.

Weaning Food Plan (Bayi berumur 6 bulan dan 7 Bulan)

  • Infant rice cereal.
  • Infant wheat cereal.
  • Rice porridge, cooked very soft.
  • Oats, cooked, soft.
  • Vegetables, cooked very soft, pureed (dark green vegetables, carrot, spinach, potato, sweet potato).
  • Fruit juices (papaya, apple, banana and ribena. except orange and tomato)
  • Others (Soft cottage cheese, 1 whole egg, mashed peas, tofu, minced and beans).

Feeding Tips

  • Introduce a small amount of one new food once a day for four days to gauge baby’s tolerance.
  • Start with 1 tablespoon for the first 3 days, gradually increasing by 1 tablespoon every 2-3 days according to daily servings.
  • Avoid giving baby food that are too salty and sweet
  • Addition of salt and sugar is not necessary.
  • Give baby his vegetables so that he’ll grow to love them.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *