4 Bulan Tidak Datang Haid Selepas Bersalin

image

Soalan:

Saya baru melahirkan anak yang kini berusia empat bulan. Anak saya menyusu badan dan susu formula kerana saya bekerja. Selepas kelahiran anak hingga kini, saya belum didatangi haid. Adakah ini normal bagi ibu yang menyusukan anak dengan susu badan?

RINA,
Kelana Jaya, Selangor.

Jawapan:

KETIADAAN haid sewaktu penyusuan badan ini dinamakan lactational amenorrhoea. Ia adalah suatu keadaan biasa bagi ibu yang mengamalkan penyusuan sepenuhnya (atau hampir sepenuhnya) akibat peningkatan paras hormon prolaktin yang tinggi ketika penyusuan.

Kaedah ini boleh juga digunakan untuk mencegah kehamilan sekiranya semua syarat di bawah dipenuhi:

  • Mengamalkan penyusuan badan sepenuhnya atau hampir sepenuhnya.
  • Bayi belum berusia enam bulan.
  • Anda masih belum didatangi haid

Bagaimanapun, eloklah anda menjalani pemeriksaan doktor memandangkan anda tidak menyusu badan sepenuhnya. Ujian air kencing juga lazimnya dijalankan bagi pengesahan kemungkinan kehamilan.

Petikan MyMetro PAKAR SAKIT PUAN bersama Dr. Adilah Ahmat

—————————————————————————————–

Asid pun lebih kurang 4 bulan tidak datang haid selepas bersalin. Tapi Asid yakin Asid tidak mengandung.

Disini, asid suggest amalkan pengamilan superrich perfectlady, memang 1 produk yg boleh selesaikan masalah haid tak teratur ni. Produk bumiputra, melayu dan semestinya HALAL.

SPL testimoni stabil kan period

SPL testimoni

superRich perfect lady 2

superRich perfect lady 6 testimoni perfect lady 2 testimoni perfect lady

testimoni SPL 2

testimoni superRich perfect lady 2

testimoni superRich perfect lady 8

testimoni superRich perfect lady 9

PM/SMS/WASSAP: 0123312030

41 thoughts on “4 Bulan Tidak Datang Haid Selepas Bersalin”

  1. Sy breastfeeding anak tp ade cmpur ngn susu formula..anak sy dh 7 bulan..tp smpi sekarang sy x dtg period..tp sy ade pening2 dn loya2..boleh kah sy hamil sedangkan sy x dtg period?

    1. Utk yg menyusu badan melebihi 6 bulan, kena check selanjutnya jika tidak mengalami period. Kerana tidak pasti kaedah penyusuan badan itu berfungsi 100% dlm menjarakkan kehamilan lg. Untuk info lanjut, boleh bertanya doktor yg berkenaan.

  2. saya nak tanya
    mula2 lepas habis darah nifas ,saya perna dtg bulang sekali
    itu pun 2hari shaja.darah pun xbanyak keluar.
    sampai sekarang nie dah nak masuk 2bulan pun xkeluar lg.sekarang nie saya sepenu masa memeng menyusu badan.dan saya xmengambil ape2 perangcang keluarga
    so saya nak tau adakah nie perkara biasa atau sebalik nya..?

    1. Perkara biasa nita. Kalau menyusu badan sepenuh masa, ada ibu yg tidak period sehingga 6 bulan. Ia juga boleh digunakan sbg salah satu cara menjarakkan kehamilan.

      Namun, selepas 6 bulan, ibu2 harus mengambil kaedah lain bg yg mana ingin jarakkan kehamilan. 🙂

    1. normal. tp klu nak jarakkan kehamilan.. kena ada alternatif lain selain fully brfeed. Krn menurut doktor fully brfeed boleh jrakkan kehamilan bila bayi berumur sehingga 6 bulan . klu lebih dari tuh kena jaga2.

  3. assalammualaikum..saye perah susu bdan msuk dlm botol n stay smpai skrg baby saye 4 blan dah..n period pun blum datang..normal ke keadaan ni?

  4. saya nak bhentikan anak saya menyusu kat saya , tapi macam mana nak mengatasi masalah ini …. dengan itu , saya punya jahitan dah 3 week pun macam belom sembuh lagi . . . macam ada buka sendiri benang itu .. tolong info kat saya kak .. ini emel saya aviollaollysia@yahoo.com

    1. Kenapa berhentikan menyusu badan? or taknak anak menyusu sbb takut bukaan benang besar lg. boleh pump susu tersebut dlm botol. then beri anak minum. at least anak mendapat khasiat yg secukupnya dr susuan ibu.

      utk mslh benang tuh, kena hati2 ketika bergerak.. klu boleh dptkan rawatan dan nasihat dr Doktor Adik Ina..

  5. saya pun nak tanye…saya dah masuk 7bulan xdtg period lepas bersalin anak 1st, tp yang saya confius tetiap bulan mesti ada darah yang keluar tp sikit sgt (maybe 2/3 titik jer)&tetiap bulan jgk saya wat prengnency test -negatif jer.adakah tu darah haid???saya fully breast feed anak saya…

    1. Asid tak sure.. tp klu fully brfeed mmg period kurang tau takde langsung. Untuk baby lepas 6 bulan menyusu, si ibu kena guna kaedah perancang lain klu nak rancangkan kehamilan. tak boleh letak 100% dgn penyusuan shj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *