3-mail Reply from Amir

Waalaikumussalam..

Memula nak ucap terima kasih banyak2 sebab tenangkan saya,concern pasal saya etc..cyg selalu cakap saya tak nampaksedih pun,sebenarnye kan tak elok lama-lama sedih, yangpergi tu biarkanlah pergi, Tuhan sayangkan dia, kite yanghidup ni ambil lah pengajaran dan teruskan kehidupanseperti biasa..

Bila cyg cakap sy tak sedih sy terasa hati tau? Saya dahpuas bersedih sepanjang ahad dan pagi isnin..nak pulak masamalam ahad tu, masa bawak nenek saya ke banting masa pukul12 tgh malam tu. dia mesti hairan kenape tetengah malamkene bawak naik kereta..then bile bawak dia pergi depanarwah, wan chu sy cakap kat nenek: ‘abah dah takde’ sambilbuat isyarat dah takde..nenek sy tengok je wan chu sy,pastu tengok atak sy, pastu tengok semua org keliling dia..still blur..maybe dia tak boleh tangkap, tak boleh faham..masatu sedih sangat….

Malam tu, saya dgn 5-6 orang cousin2 saya tido atas kerusitegak je..sakit badan. maklumle, mana cukup bantal utk semua orang.. pepagi kul 7 dah jalan gi mesjid sbb nak bawak balik tab untuk mandikan mayat tu…tapi sy tak terlibat dalam mandikan mayat, bawak tab aje..alhamdulillah, semuanye kami ahli keluarga buat sendiri, semua cucu yang buat..tak harapkan org surau walaupun org surau semua hadir..then kapankan arwah..pastu masukkan dalam keranda..sembahyang jenazah pak ngah yang imamkan..ramai yg tak dpat join walaupun ruang tamu besar giler,terlampau ramai..pastu bile cousin2 sy angkat keranda dan masukkan ke dalam van mayat..pak usu sy bagi ucapan,terima kasih pada yang hadir dan mintak hadirin maafkan arwah,serta sesiapa yang padanya arwah ada berhutang, boleh la berhubung dgn ahli keluarga kami..

Then kami pergi ke kubur pulak, first time sy tengok org gali kubur dan masukkan mayat ke dalam kubur..pastu kambus balik..masa saat nih teringat balik kenangan dgn arwah masa kecik2 dulu… masa kecik2 dulu ade sekali sy sembahyang jemaah dgn arwah, saya dan dia sahaja..dia baca ayat panjang2, sampai sy lenguh, pastu dia baca wirid dan doa pun panjang..lepas abis solat tu sy tanye pada arwah ‘nape atak sembahyang lama sangat?’ sambil tersenyum dia jawab ‘sebab sembahyang tu sedap’…sampai hari ni sy ingat kata2 tu…

Balik dari kubur lepak2 kat umah makcik sy tu..kat laman siap pasang khemah dgn kipas, maklumle ahli keluarga ramai bangat…jadik driver dua-tiga kali, pi pekan beli beras lah, beli ais lah,beli mineral water etc..masa balik last dari pekan tu, terserempak plak dgn cousin2 yang jalan tengah2 panas hantar tab mandi ke masjid balik, so lepas hantar cousin2 yg beli barang tu, amik lak bebudak tab mandi dari masjid..kelakar gile kereta tak balance sbb yg besar2 duduk belah kiri..terpaksa tukar position..maklumle kancil je hahaha..yg naik badan macam gajah…hahaha

Semua cousin yg tolong dapat sampul rm5 sorang while cousin yg mandikan mayat dan angkat keranda dpt kain pelikat and rm50. petang semua or terbongkang..sbb sy letih sgt and nak carik tilam..saya pun balik dulu..cousin2 yg ade keter pun ramai balik sama…

ok tu aje darling pengalaman sy selama 16 jam di banting..love u so much..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *