Pil Perancang Yasmin
Oct 2010 04

Pil Perancang Yasmin263

Posted In Umum

Dari Perancang Kehamilan

6. Pil Perancang

Amat efektif dan kesannya boleh berbalik iaitu kesuburan akan kembali sedia kala apabila dihentikan. Ia sesuai untuk semua peringkat umur. Terbahagi kepada dua jenis. Satu daripadanya mengandungi hormon sintetik estrogen dan progestin yang menyerupai hormon yang dikeluarkan oleh badan. Satu lagi jenis pil yang hanya mengandungi hormon progestin. Pil ini kurang efektif dan hanya sesuai untuk ibu yang menyusukan bayi secara eksklusif. Ia juga sesuai untuk wanita yang alah kepada estrogen. Pengunaannya dipercayai mampu mencegah barah ovari dan endometrium; anemia, senggugut dan haid tidak teratur. Jarang menimbulkan kesan sampingan. Kalau hendak guna kaedah ini, sikap konsisten amat penting. Makan pil pada waktu yang sama setiap hari selama 21 hari. Kemudian, berhenti selama 7 hari bagi melengkapkan kitaran 28 hari.

Sebelum ini, Asid guna kaedah injection 3 bulan sekali guna Depocon.. senang kan 3 bulan tak payah fikir pasal nak makan ubat. Senang tu memang senang, tapi ada masalahnya. Jerawat di muka naik mendadak, besar2 pula, hormon tak stabil giler, asyik nak marah aje. Berat badan pun dah naik (konpomlah naik kalau makan perancang nih!).

So, di sebabkan masalah ini, Asid pergi LKPPN Seksyen 16 ( sebelah rumah sewa masa bujang2 dulu) mintak advice tentang jenis2 perancang. Semualah dia cerita satu persatu, nak huraikan panjang sangat. Ingat nak implan je senang, kos kat sana dalam RM 300 something untuk 3 tahun (oklah tu kan tak mahal sgt), tapi katanya kesannya nanti maybe akan sama dengan injection yg aku ambil. Walaupun implan bukan Depocon pun, maybe sama kesannya. Rugi pula kalau tiba2 nak keluarkan sebelum 3 tahun.

hmm makin peninglah jadinya. Nak cuba2 pelbagai pil yang ada ni pun masalah juga sebab muka Asid dah bertambah baik semenjak tinggalkan injection tuh.

Akhirnya buat keputusan, kembali ke PIL PERANCANG YASMIN. Yang terbaik antara yang baik. Maybe korang pun tahun kelebihannya. Asid bagitahu yang mana Asid ingat, Pil ini tidak mengemukkan, hormon tidak terganggu dan boleh mencantikkan kulit. Kesan buruk pula, menyebabkan proses pembekuan darah lambat sedikit. Kalau ada luka ke, lambat sikit darah nak berhenti. Dulu, Dr pakar Asid tak suggest guna pil ini walaupun ia terbaik sebab darah lambat beku tu lah. Yelah kan, Asid dulu dia yang operate so dia tahulah mengenai keadaan Asid. Apapun Asid berserah kepada Yang Maha Esa. Kalau nak baby nanti kenalah makan makanan yang banyak menambahkan kualiti dan kuantiti darah. hehe

Pil ini bagus tapi harganya yang tak bagus..MAHAL!!. Dekat Shah Alam ini Asid baru jumpa satu tempat yang jual, iaitu Hospital SALAM, rm 72.50. Namanya dah swasta.. sume mahal kan. 3 tahun lepas, senang Guardian kecik kat KL itu ada jual. hmm pastu diorang tutup.. susah nak dapatkan stok lagi. Ada sesiapa yang tahu mana lagi nak dapatkan pil perancang ini?? Kalau ada, beritahu Asid okay. thanks

lagi info berkaitan: Cara Mengambil Pil Perancang

Komen dari Majalah Pa&Ma,
yup,saya pernah bekerja di klinik..bdasarkan pglaman n ilmu yang doktor pernah beri pada saya,yasmin is the best among pil perancang sebab ia takkan memberi apa-apa sangat kesan buruk pada tubuh badan,susu, malah.. yasmin juga berfungsi melincin kan kulit( terutama yang berjerawat n berjeragat)..menegembalikan tubuh badan kita pada bentuk asal..(takdelah terlalu kurus)..cuma ia mahal sikit sekitar rm40( di klinik) n rm38 di farmasi.. jika anda masih muda,masih galakn makan pil perancang berbanding injection.. kesan penggunaan keduanya tidak sama.. mesti cari kesesuaian dalam penggunaan pil perancang,kesan pada setiap individu tidak sama..yup,dulu kerajaan bagi saya pil regividon (peercuma la katakan)..tapi berat badan saya bertambah2..among 10 kilo,sampai orang tegur saya mengandung lagi ker?tidak menyalahkan pil peracang,tetapi pil perancang mengawal hormon kita,termasuk hormon nafsu makan ap sahaja.. alhamdulillah, setelah menggunakan novynette(nasihat ibu saya yang menggunakannya) berat badan saya kembali maintain.. takdelah mendadak naik.. cari nasihat yang terbaik untuk penggunaan pil perancang..n makan ikut schedule yerr

 

p/s: Sekarang asid tak amik pil perancang mana-mana hanya menggunakan kaedah lain. Rasa lebih mudah kot. Umur dah masuk 30 tahun ni, sedang pikir bila nak tambah sorang lagi.. mesti best :)

Baru-baru ini Asid ada terbaca ada dua jenis pil perancang yg sering menyebabkan pendarahan bila mana diambil dalam tempoh masa yang lama. Salah satunya Yasmin ni. Lupa pula dari blog mana yang pasti ia dari seorang Doktor. Insya-Allah kalau asid jumpa lagi, asid sertakan linknya di sini. All the best semuanya.

Kita hanya boleh merancang, tetapi yang terbaik perancangan adalah dariNya.

Anda Mungkin Meminati:


263 Comments

  1. nur syahidah says:

    sy blm cube yasmin lg…..sy just nak tnye pil yasmin ni boleh memudaratkan rambut kite kepda gugur ke….sbb sthu sy die baik pd kulit dan berat badan…

  2. Yanti says:

    Saya pertama kali makan pil jasmin, nak tanya saya period pertama 1. 10. Dan habis 7. 10. Saya mkn pil 8 . 10 dan bersama suami 8 . 10 tu jugak, adakah kemungkinan saya berisiko untuk mengandung, terima kasih

  3. leen says:

    Nak tya.. Tak pernah mkn pil yasmin ni.. Baru nak try.. Betul ker mkn hari ker 5 dtg haid.. Tq

  4. nai says:

    Hai. Nak tanya.. saya terlwat mkn pul perancang yasmin 2 jam 30 minit sminggu yang lalu. Tpi pas tu saya teruskn makan pil. Jd persoalan, adkah berkemungkinan saya mengandung? Rsau..

  5. jey says:

    HI! SELAMAT PETANG .Saya makan pil yasmin selama 3 bulan .bulan pertama haid i ok,bulan kedua haid 1 hari sahaja,n bulan ke3 datang haid bila i buang air kecil sahaja tak kena di pad.i tak puas tolong bagi keterangan yg bagus,TQ

Leave a Comment

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.